Το διάστημα είναι ένα απέραντο και μυστηριώδες μέρος, γεμάτο με παράξενα σήματα που αφήνουν τους αστρονόμους να ξύνουν το κεφάλι τους. Ένα τέτοιο σήμα, γνωστό ως Askap J1935+2148, έχει αφήσει τους επιστήμονες ιδιαίτερα προβληματισμένους. Το σήμα αυτό, που εντοπίστηκε από το ραδιοτηλεσκόπιο Askap στην Αυστραλία, επαναλαμβάνεται κάθε 53.8 λεπτά και περνάει από τρεις διαφορετικές φάσεις.

Σύμφωνα με τις γνώσεις που κατέχουμε ως ανθρωπότητα, δεν υπάρχει καμία λογική εξήγηση για τη συμπεριφορά αυτού του ραδιοσήματος. Κατά καιρούς, εκπέμπει έντονες λάμψεις που διαρκούν μεταξύ 10 και 50 δευτερολέπτων, όλες με την ίδια κατεύθυνση. Άλλες φορές, οι παλμοί είναι ασθενέστεροι και πιο κυκλικοί στην πόλωση, διαρκώντας μόλις 370 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Και περιστασιακά, το σήμα παραμένει εντελώς σιωπηλό.

ραδιοσήμα σήμα Askap J1935+2148

Οι τρεις χαρακτηριστικές καταστάσεις εκπομπής που παρουσιάζει το σήμα Askap J1935+2148 έχουν προβληματίσει τους επιστήμονες. Ενώ πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να προέρχεται από έναν αστέρα νετρονίων ή έναν λευκό νάνο λόγω των χαρακτηριστικών του, καμία από τις δύο εξηγήσεις δεν ταιριάζει απόλυτα με την τρέχουσα κατανόησή μας για αυτά τα κοσμικά αντικείμενα.

Οι αστέρες νετρονίων είναι γνωστό ότι εκπέμπουν συχνά ραδιοκύματα λόγω των ισχυρών μαγνητικών τους πεδίων και των πολύπλοκων ροών πλάσματος. Ωστόσο, οι αστέρες νετρονίων συνήθως περιστρέφονται με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από αυτούς που θα ήταν απαραίτητοι για την παραγωγή ενός σήματος κάθε 53.8 λεπτά.

Από την άλλη πλευρά, οι λευκοί νάνοι μπορούν να περιστρέφονται αρκετά αργά ώστε να ταιριάζουν με την περίοδο αυτού του μυστηριώδους σήματος, αλλά δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν να παράγουν τέτοια σήματα.

Οι λευκοί νάνοι μπορεί να είναι η ελπίδα για νέα ζωή μετά τον θάνατο των αστεριών

Καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν να αναλύουν τα δεδομένα που περιβάλλουν το Askap J1935+2148, ελπίζουν να αποκαλύψουν την πραγματική προέλευση αυτού του αινιγματικού ραδιοσήματος και ενδεχομένως να φέρουν επανάσταση στην κατανόηση του σύμπαντος και της φυσικής όπως την ξέρουμε.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.