Είναι τελικά ο καφές ένα υγιεινό ρόφημα; Ανά τα χρόνια έχουμε δει πολλές αναφορές, ορισμένες φορές αντικρουόμενες, για το πόσο υγιεινός είναι ο καφές. Είναι πλέον σαφές πως ο καφές έχει ορισμένα οφέλη για την υγεία μας, όμως οι επιστήμη λέει πως το πόσο καλός ή κακός είναι για την υγεία, εξαρτάται από το πως τον καταναλώνουμε.
Ειδικά για εμάς του Έλληνες, ο καφές είναι ιερός. Εγώ δε μπορώ να φανταστώ μέρα να ξεκινάει χωρίς μια διπλή δόση καφεΐνης. Για πολλούς αυτό συνοδεύεται με μια δόση ζάχαρης και γάλατος, για άλλους η πικρή γεύση του καφέ είναι απόλαυση και άλλοι θέλουν μια μέση κατάσταση.
Όμως, ο τρόπος που επιλέγει ο καθένας είναι πιο σημαντικός από την απλή αλλαγή στη γεύση. Είναι δεδομένο πως η υπερβολική ζάχαρη στον καφέ είναι κακή για την υγεία, όμως οι ερευνητές λένε πως η κατανάλωση καφέ θα μας κάνει να ζήσουμε περισσότερο, αρκεί να τον πίνουμε με τον σωστό τρόπο.
Τα ευρήματα μιας νέας μελέτης δείχνουν ότι τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση καφέ μπορεί να ποικίλλουν. Από όλους τους συμμετέχοντες στη δοκιμή, οι ερευνητές λένε ότι όσοι έπιναν τον καφέ τους σκέτο ή με πολύ λίγη ζάχαρη ή λιπαρά είδαν 14% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου καφέ. Ωστόσο, όταν προστέθηκε περισσότερη ζάχαρη και λιπαρά, αυτά τα οφέλη εξαφανίστηκαν εντελώς.
Η μελέτη δεν εξέτασε μόνο όσους έπιναν καφέ, αλλά εξέτασε δεδομένα από περισσότερους από 46.000 ενήλικες, μέσα από μια βάση με δεδομένα σχεδόν 20 ετών, μεταξύ 1999 και 2018. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη παρακολουθούσαν την ποσότητα που έτρωγαν και έπιναν μέσα σε ένα 24ωρο. Παράλληλα, παρακολουθούσαν τις συνήθειές τους σχετικά με τον καφέ, μαζί με άλλες πληροφορίες που ήταν απαραίτητες για τον Εθνικό Δείκτη Θνησιμότητας του CDC.
Cosmote TV: Κατεβάστε όλοι τη νέα έκδοση σε Android και iOS – Δωρεάν για 1 μήνα
Η μελέτη αναλύσει τις πληροφορίες με βάση το επίπεδο καφεΐνης στον καφέ, σε συνδυασμό με την ποσότητα ζάχαρης και λιπαρών που περιέχει κάθε φλιτζάνι. Οι ερευνητές θεώρησαν πως χαμηλή περιεκτικότητα ζάχαρης είναι λιγότερο από 2.5 γραμμάρια ανά φλιτζάνι, που είναι περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού, που είναι συνήθως λιγότερο από αυτό που βάζουν οι περισσότεροι.
Οι ερευνητές δεν είδαν τα οφέλη να παραμένουν για πάντα, παρατήρησαν όμως μια αύξηση στα οφέλη για όσους έπιναν δύο με τρία φλιτζάνια την ημέρα. Για αυτούς που έπιναν ένα φλιτζάνι, παρατηρήθηκε πτώση 16% στη θνησιμότητα. Αυτοί που έπιναν δύο με τρία φλιτζάνια όμως, είδαν 17% πτώση στη θνησιμότητα. Από εκεί και πάνω όμως, δεν είδαν κάποια βελτίωση.
Τα αποτελέσματα αυτά είναι αποκλειστικά για τον καφέ και δεν υπολογίζουν άλλους παράγοντές, όπως η άσκηση που έκαναν οι συμμετέχοντες. Η μελέτη εξέτασε μόνο το πόσο καφέ έπιναν και αυτό δείχνει πως παίζει ρόλο στα ποσοστά θνησιμότητας. Τα δεδομένα δείχνουν πως ο καφές μας βοηθάει να ζήσουμε περισσότερο, όμως όπως και σε όλα, χρειάζεται μέτρο.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.