Η Motorola είναι η εταιρία που έφερε το πρώτο clamshell foldable τηλέφωνο στην αγορά και τώρα επιστρέφει με το Motorola Razr 40 Ultra 5G για να δείξει πως γίνεται σωστά. Η συσκευή έρχεται αποκλειστικά στα καταστήματα COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ, με τιμή στα €999 για τις παραγγελίες που θα γίνουν μέχρι τις 31 Ιουλίου, ενώ μετά θα επιστρέψει στα €1199 που είναι και η κανονική του τιμή.
Με την εταιρία να ξεπερνάει τις παιδικές παθογένειες, έρχεται με το Razr 40 Ultra για να κοιτάξει στα μάτια τον ανταγωνισμό, φέρνοντας μια πολύ ικανή και σωστά σχεδιασμένη συσκευή. Τα επόμενα χρόνια, τα ηνία της ανάπτυξης των Folfables τα ανέλαβε η Samsung, όμως τώρα η Motorola επιστροφή της, κάτι που η εταιρία ξέρει να κάνει πολύ καλά. Με την Cosmote να δίνει έμφαση στο 5G δίκτυό της, δε μπορούσε να μην φέρει μια δυνατή και ξεχωριστή 5G συσκευή, ώστε το κοινό να ανακαλύψει στο έπακρο τις επιδόσεις του δικτύου της.
Ας δούμε όμως το Motorola Razr 40 Ultra πιο αναλυτικά.
Σχεδιασμός
Μεγάλη η αλλαγή που βλέπουμε από τους προκάτοχούς του, αφού πλέον έχουμε διαφορετικά υλικά κατασκευής και επιτέλους μια πιο μεγάλη και εντυπωσιακότερη εξωτερική οθόνη.
Αρχικά το Motorola Razr 50 Ultra, έρχεται με κατασκευή από αλουμίνιο για το πλαίσιο και Gorilla Glass Victus για την εξωτερική πλευρά του. Ο σχεδιασμός του αλλάξει δραματικά σε σχέση με τους προκατόχους του, αφού δεν έχουμε τις περίεργες γωνίες τους, με την συσκευή να είναι ακόμα πιο άνετη στο κράτημα. Αντί για τις απότομες γωνίες, έχουμε πιο απαλά τελειώματα, με όμορφα κράτημα στο χέρι και γενικότερα πιο όμορφο αισθητικά.
Μας άρεσε το ματ γυαλί στην πίσω-κάτω πλευρά, αφού ήταν ανθεκτικό στις δαχτυλιές. Παραμένει και αυτό Gorilla Glass Victus, όπως ήταν αναμενόμενο.
Κατασκευαστικά το αλουμίνιο 7000 μας δίνει την πολυτέλεια που αρμόζει σε μια συσκευή αυτή της κατηγορίας και τιμής, ενώ ο μεντεσές της συσκευής έχει όμορφο άνοιγμα και κλείσιμο, καθώς φαίνεται πως είναι αρκετά στιβαρός, ενώ τις μέρες που το είχαμε στα χέρια μας δεν παρατηρήσαμε να χαλαρώνει και να κάνει το πάνω μισό της συσκευής να κουνιέται. Αυτό από μόνο τους μας άφησε την αίσθηση πολύ καλής ποιότητας κατασκευής του, με μια πολύ καλή υλοποίηση.
Το άλλο εντυπωσιακό, είναι πως δεν έχουμε κενό όταν η συσκευή είναι διπλωμένη, κάτι που αποτρέπει από αντικείμενα να μπουν ανάμεσα σε εκείνο το σημείο και να γδάρουν την εσωτερική οθόνη!
Τέλος η συσκευή μπορεί να μείνει ανοιχτή στις 90 γωνίες, που προσφέρει δυνατότητες σε προβολή περιεχομένου, αλλά και του επιτρέπει να χρησιμοποιηθεί και σαν “τρίποδο” για καλύτερες φωτογραφικές λήψεις σε χαμηλότερο φωτισμό.
Γενικά, ο σχεδιασμός του και η κατασκευή του Motorola Razr 40 Ultra μας άφησε απόλυτα ικανοποιημένους!
Οθόνη
Εξωτερική οθόνη
Ξεκινάμε από την εξωτερική οθόνη του Motorola Edge 40 Ultra, γιατί αυτό είναι που το διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό! Η επιλογή της εταιρίας για αυτή την οθόνη ήταν απλά αυτό που έπρεπε να κάνουν όλες οι εταιρίες που φτιάχνουν clamshell foldable phones. Δεν πρόκειται για μια οθόνη που απλά δείχνει την ώρα και τις ειδοποιήσεις, αλλά μπορεί να χωρέσει αρκετές εφαρμογές που τρέχουν κανονικά, χωρίς να χρειαστεί να ανοίξουμε την εσωτερική οθόνη. Η εξωτερική οθόνη του Motorola Razr 40 Ultra είναι με διαφορά η πιο ολοκληρωμένη υλοποίηση σε αυτή την κατηγορία. Με δυνατότητα να τρέχει εφαρμογές όπως χάρτες, Gmail, μηνύματα, τηλέφωνα, κάμερα και άλλα, θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του χρήστη όσο καμία άλλη, τουλάχιστον σε βασικά πράγματα, όπως το να διαβάσει ένα email ή να κάνει μια κλήση, χωρίς να πρέπει να ξεδιπλώσει την συσκευή. Μπορεί σε όσους δεν έχουν δοκιμάσει μια αναδιπλούμενη συσκευή στην καθημερινότητά τους, να φαίνεται αστείο το να πρέπει να ανοίγεις την μεγάλη οθόνη κάθε λίγο και λιγάκι, αλλά είναι μεγάλη υπόθεση να μην χρειάζεται να το κάνεις για αρκετά πράγματα.
Η εξωτερική οθόνη μπορεί να τρέξει οποιαδήποτε εφαρμογή έχουμε στο κινητό, μέσα από τις ρυθμίσεις της, με μοναδικό περιορισμό να υποστηρίζεται η αναλογία της εξωτερικής οθόνης από την εφαρμογή!
Η εξωτερική οθόνη είναι στις 3.6 ίντσες, με ανάλυση 1056×1066, ενώ είναι τεχνολογίας AMOLED. Υποστηρίζει HDR10+ για κάποιο λόγο, ενώ η φωτεινότητα φτάνει τα 1100 nits, που την κάνει πλήρως χρησιμοποιήσιμη ακόμα και κάτω από τον ήλιο. Έχουμε πολύ όμορφα χρώματα, λόγω της τεχνολογίας της και εξαιρετικές γωνίες θέασης! Στο σύνολό της η εξωτερική οθόνη είναι η καλύτερη υλοποίηση που έχουμε δει μέχρι σήμερα.
Εσωτερική οθόνη
Όταν ξεδιπλώνουμε την συσκευή, έχουμε μπροστά μας την οθόνη των 6.9 ιντσών. Η τεχνολογία της είναι φυσικά Foldable LTPO AMOLED, με ρυθμό ανανέωσης στα 165Hz! Υποστηρίζει HDR10+ περιεχόμενο και η φωτεινότητα φτάνει τα 1400nits. Με διαφορά η καλύτερη επιλογή που έκανε η εταιρία, αφού και καλό μέγεθος έχει, αλλά και τεχνολογικά είναι από τις καλύτερες που έχουμε δει σε αυτή την κατηγορία.
Να πάμε στο σημείο που τα foldables έχουν δεχθεί την περισσότερη κριτική, που δεν είναι άλλο από την τσάκιση της οθόνης. Αυτό είναι κάτι που ίσως φτιαχτεί στο 100% μόνο όταν και αν έρθουν rollable συσκευές. Μέχρι τότε θα πρέπει να ζήσουμε με την τσάκιση και μεταξύ μας, δεν μας ενοχλεί και τόσο. Με την οθόνη ανοιχτή και όταν κοιτάμε την οθόνη από τις συνηθισμένες γωνίες, ποτέ δεν την παρατηρήσαμε, ούτε μας χάλασε την εμπειρία, απλά είναι ένας ακόμα λόγος για να υπάρχει γκρίνια. Στην περίπτωση του Motorola Razr 40 Ultra, η τσάκιση είναι όσο μαζεμένη γίνεται, δεν την αισθανόμαστε εύκολα στην αφή και δεν φαίνεται πέρα από ακραίες γωνίες όταν υπάρχουν αντανακλάσεις στην οθόνης.
Η οθόνη έχει αναλογία 21:9, που είναι αυτή που βγαίνουν οι ταινίες στον κινηματογράφο και σε blue ray, ενώ την ίδια αναλογία χρησιμοποιεί και η Sony στις ναυαρχίδες της. Είναι πιο μακρόστενη όμως χωράει και περισσότερο περιεχόμενο για λιγότερο scrolling σε ιστοσελίδες και social media. Από την άλλη είναι πιο εύκολη στο κράτημα με το ένα χέρι, απλά ίσως ξενίσει κάποιον που έρχεται από πιο παραδοσιακή αναλογία. Αυτό βέβαια συνηθίζεται πολύ εύκολα.
Στο σύνολο και οι δύο οθόνες του Motorola Razr 40 Ultra είναι από τις πολύ δυνατές που έχουμε δει σε αναδιπλούμενα τηλέφωνα, που σίγουρα θα ικανοποιήσουν τον χρήστη.
Ήχος
Στο κομμάτι του ήχου το Motorola Edge 40 Ultra έρχεται με στερεοφωνικά ηχεία, με το κάτω να παράγει πιο δυνατό ήχο και καλύτερα μπάσα, όπως βέβαια και τα περισσότερα smartphones μέχρι σήμερα. Ο ήχος έχει πολύ καλά επίπεδα έντασης, ενώ τον βρήκαμε πολύ καθαρό. Τα μπάσα είναι σε πολύ καλά επίπεδα και οι ψηλές είναι καθαρές και δεν έχουμε παραμορφώσεις. Οι μεσαίες γεμίζουν όμορφα το σύνολο, συμπληρώνοντας έτσι τον ήχο, που στο σύνολό του είναι αρκετά καλός.
Δεν έχουμε θύρα για ακουστικά, οπότε θα πρέπει να πάτε σε Bluetooth ακουστικά αν θέλετε ακόμα καλύτερο ήχο ή απλά την ιδιωτικότητά σας.
Κάμερα
Το Motorola Razr 40 Ultra έχει βελτιωθεί αρκετά σε σχέση με τους προκάτοχούς του φωτογραφικά, με διπλή κάμερα στο πίσω μέρος, που προσφέρει τον ευρυγώνιο και τον υπερευρυγώνιο. Αν και δεν είχαμε την συσκευή στα χέρια μας για αρκετό καιρό ώστε να την δοκιμάσουμε όπως συνήθως, καταφέραμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα. Όλα δείχνουν πως έχουμε μια καλή κάμερα για απλή και βασική χρήση.
Η εταιρία έχει κάνει μια καλή επιλογή, αφού τοποθέτησε έναν αισθητήρα 12MP και f/1.5 στην βασική κάμερα, με ικανοποιητικό μέγεθος. Σε καμία περίπτωση δεν φτάνει τους αισθητήρες 1 ίντσας, αλλά έχει διαστάσεις 1/2.55″. Με 1.4μm ανά pixel, έχουμε καλά επίπεδα λήψης φωτός, κάτι που προσφέρει αρκετά σε συνθήκες με χαμηλότερο φωτισμό. Στα θετικά είναι φυσικά και η ύπαρξη οπτικής σταθεροποίησης.
Από αυτή έχουμε καλά αποτελέσματα σε καλό φωτισμό, με όμορφα χρώματα και καλό δυναμικό εύρος. Θα λέγαμε πως τα χρώματα είναι αρκετά ζωντανά, με κάποιες λήψεις να είναι λίγο πιο υπερκορεσμένα, όμως σε καμία περίπτωση δεν δημιουργεί προβλήματα. Σε χαμηλό φωτισμό, τα μεγάλα pixels βοηθάνε αρκετά, με το αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό, όχι όμως κορυφαίο σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Στο σύνολο η βασική κάμερα είναι αρκετή για βασική χρήση, όμως θα θέλαμε παραπάνω λεπτομέρεια στις λήψεις μας.
Η υπερευρυγώνια κάμερα είναι στα 13MP με φακό f/2.2, που σημαίνει πως έχουμε αρκετή ανάλυση για να χωρέσει την πληροφορία ενός πιο ανοιχτού πλάνου. Από την εν λόγω κάμερα οι λήψεις είναι καλές με καλό δυναμικό εύρος. Ο αισθητήρας όμως είναι 1/3″, που σημαίνει πως δεν είναι τόσο μεγάλος για να μας δώσει την λεπτομέρεια που θα θέλαμε σε χαμηλότερο φωτισμό, ενώ το πιο κλειστό διάφραγμα δεν βοηθάει.
Στην πρόσοψη, όταν είναι ανοιχτή η εσωτερική οθόνη, θα βρούμε αισθητήρα 32MP, με φακό διαφράγματος f/2.4. Από αυτή την κάμερα θα πάρουμε καλές λήψεις, όμως αφού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εξωτερική οθόνη και την βασική κάμερα, είναι πιο σοφό να το κάνουμε.
Στο κομμάτι του βίντεο η συσκευή τραβάει 4Κ βίντεο στα 60fps από όλες τις κάμερες με καλή σταθεροποίηση και ποιότητα.
Στο σύνολο έχουμε μια ικανοποιητική κάμερα, που όμως υπολείπεται κυρίως σε θέματα software από τον ανταγωνισμό. Θα κάνει την δουλειά της; Σαφώς.
Επιδόσεις
Το Motorola Razr 40 Ultra έρχεται με τον Snadragon 8+ Gen 1, που δεν είναι ο πιο πρόσφατος επεξεργαστής της αγοράς, όμως παραμένει νεότερος του ενός έτους. Οι επιδόσεις του παραμένουν κορυφαίες και υπεραρκετές για να καλύψουν τις ανάγκες ακόμα και του πιο απαιτητικού χρήστη για τα επόμενα χρόνια.
Η συσκευή με μια ROM πολύ κοντά σε stock android, σαφώς και φαίνεται στην ταχύτητα, αφού το γραφικό περιβάλλον είναι πολύ ελαφρύ. Μάλιστα η εταιρία έχει στήσει πολύ καλά την συσκευή, ώστε να παίρνει τις μέγιστες επιδόσεις του Snapdragon 8+ Gen 1, κάτι που χαρήκαμε όταν είδαμε.
Από μνήμη έχουμε 8GB RAM και 256GB αποθηκευτικού χώρου. Ο RAM είναι αρκετή για κάθε χρήση, ειδικά με ένα τόσο ελαφρύ γραφικό περιβάλλον, ενώ ο αποθηκευτικός χώρος είναι αρκετός για κάθε χρήση. Με UFS 3.1 θα έχουμε καλές ταχύτητες εγγραφής και ανάγνωσης, αν και για ψυχολογικού λόγους θα θέλαμε να δούμε UFS 4.0.
Τα γραφικά αναλαμβάνει μια Adreno 730 που είναι τρομερά δυνατή GPU και θα τρέξει ακόμα και τα πιο βαριά παιχνίδια με άνεση.
Αυτονομία
Η μπαταρία σε Clamshell αναδιπλούμενα τηλέφωνα πάντα ήταν ένα θέμα. Εδώ έχουμε 3800mAh, που είναι και κάπως αναμενόμενο δεδομένου του διαθέσιμου χώρου. Η Motorola κάνει καλή διαχείριση, όμως χωρίς μεγαλύτερη μπαταρία δεν μπορεί να κάνει θαύματα. Με πιο ήρεμη χρήση θα βγάλει την μέρα με ένα 10-20% να υπολείπεται πριν μπει για φόρτιση. Αυτό μάλιστα με αρκετή χρήση της εξωτερικής οθόνης για τα πιο βασικά και συνηθισμένα που κάνουμε μέσα στην ημέρα.
Αυτό από μόνο του δείχνει πως η Motorola έχει ρίξει δουλειά στον συγκεκριμένο τομέα, ώστε να εκμεταλλευτεί μέχρι και την τελευταία στάλα ενέργειας που παρέχει η συσκευή.
Αν χρειαστούμε φόρτιση, θα μπορέσουμε να την κάνουμε με τον φορτιστή των 30W που παρέχεται στη συσκευασία, με την συσκευή να χρειάζεται περίπου μία ώρα για μια πλήρη φόρτιση. Υποστηρίζεται και ασύρματη φόρτιση, όμως είναι στα 5Wμ, που σημαίνει πως είναι ιδιαίτερα αργή.
Συμπεράσματα
Το Motorola Razr 40 Ultra είναι αυτά που περιμένουμε από ένα smartphone αυτού του είδους. Είναι πολύ όμορφο, με μια πολύ χρήσιμο εξωτερική οθόνη. Έχει καλό ήχο, μια αξιοπρεπή κάμερα και πολύ καλές επιδόσεις.
Αν αλλάζαμε κάτι θα ήταν ίσως η χρήση καλύτερου αισθητήρα στην κάμερα, αλλά και του Snapdragon 8 Gen 2, για ακόμα καλύτερη αυτονομία. Με την τιμή του στα €999 της προσφοράς από την Cosmote και τον ΓΕΡΜΑΝΟ, είναι μια από τις πολύ δυνατές επιλογές για όσους θέλουν ένα foldable.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.