matrixmonkey2

«Ο εγκέφαλος δεν είναι υπολογιστής για να προγραμματιστεί».

Ένας κορυφαίος νευρο-επιστήμονας πιστεύει πως το «Singularity» του Kurzweil δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί στο μέλλον. Ισχυρίζεται πως οι μηχανές δεν θα αντικαταστήσουν τον άνθρωπο και αντιθέτως πως οι άνθρωποι θα «αφομοιώσουν» τις μηχανές.

Ο Miguel Nicolelis , κορυφαίος νευρο-επιστήμονας, του Πανεπιστήμιου Duke, λέει πως οι υπολογιστές ποτέ δεν θα αναπαράγουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο και ότι η τεχνολογική «Μοναδικότητα» είναι απλά άλλη μια μεγάλη φούσκα.

Η Μοναδικότητα (“The Singularity”), είναι η στιγμή εκείνη που η super-νοημοσύνη ενός υπολογιστή ξεφεύγει από τα όρια, με αποτέλεσμα να αλλάξει τον κόσμο μας, περισσότερο από όσο εμείς μπορούμε να καταλάβουμε.

«Ο εγκέφαλος δεν προγραμματίζεται και καμία επιστήμη μηχανικής δεν μπορεί να τον αναπαράγει», λέει ο Nicolelis, συγγραφέας πολλών πρωτοποριακών άρθρων σχετικά με τις πλατφόρμες επικοινωνίας εγκέφαλου – μηχανής.

Ένα από τους υποστηρικτές της ιδέας του «Singularity» είναι και ο Ray Kurzweil, τον οποίο πρόσφατα προσέλαβε η Google ως διευθυντή εφαρμοσμένης μηχανικής. Ο Kurzweil έχει κάνει την πρόβλεψη ότι όχι μόνο η νοημοσύνη των μηχανών θα υπερβεί την δική μας, αλλά ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να κατεβάσουν τις σκέψεις και τις αναμνήσεις τους σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. (βλέπε  “Ray Kurzweil Plans to Create a Mind at Google—and Have It Serve You”).

Ο Nicolelis χαρακτηρίζει αυτή την ιδέα ως «Μεγάλη μ@%&#$α». «Ποτέ δεν θα πραγματοποιηθούν τέτοια downloads» δήλωσε στη Βοστώνη κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνέδριο του Αμερικάνικου Συνδέσμου για την Πρόοδο της Επιστήμης. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που προσπαθούν να πουλήσουν την ιδέα ότι ένας υπολογιστής μπορεί να μιμηθεί της λειτουργίες ενός εγκεφάλου».

Εδώ και δεκαετίες έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το αν ο εγκέφαλος είναι ένα είδος υπολογιστή. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουνότι είναι δυνατόν, θεωρητικά,  να αναπαράγεις την λειτουργία ενός ανθρώπινου εγκεφάλου, αν δώσεις σε ένα μηχάνημα την απαραίτητη υπολογιστική ισχύ και φυσικά αν γνωρίζεις αναλυτικά το πως λειτουργεί ο εγκέφαλος.

Ο Kurzweil ερευνά την ιδέα του «reverse-engineering» (αντίστροφης μηχανικής) του εγκέφαλου στο τελευταίο του βιβλίο, How to Create a Mind: The Secret of Human Thought Revealed . Ισχυρίζεται πως αν και ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι απίστευτα πολύπλοκος, «το γεγονός ότι περιέχει πολλά δισεκατομμύρια κύτταρα και τρισεκατομμύρια συνδέσεων δεν κάνει την βασική μέθοδό του πολύπλοκη».

Ο Nicolelis ανήκει στο στρατόπεδο που πιστεύει ότι η ανθρώπινη συνείδηση (και «η ψυχή» για όσους πιστεύουν) δεν μπορεί έτσι απλά να αποτυπωθεί και να αναπαραχθεί από silicon. Υποστηρίζει λοιπόν πως αυτό συμβαίνει γιατί τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης συνείδησης, είναι το αποτέλεσμα των απρόβλεπτων και ακαθόριστων, μη-γραμμικών αλληλεπιδράσεων δισεκατομμυρίων κύτταρων.

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε αν η χρηματιστηριακή αγορά θα πάει πάνω ή κάτω, επειδή και εκείνη δεν μπορεί να προγραμματιστεί», λέει. «Ακόμα και αν είχατε στην διάθεσή σας όλα τα τσιπ υπολογιστών στον κόσμο δεν θα μπορούσατε να δημιουργήσετε συνείδηση.»

Ο νευρο-επιστήμονας, από τη Βραζιλία, πιστεύει ότι οι άνθρωποι όλο και περισσότερο θα ξεπερνούν τις μηχανές και εναντιώνεται στην ιδέα, μέρος των προβλέψεων, του Kurzweil.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα , η ομάδα του Nicolelis στο Duke χρησιμοποιείσαι εμφυτεύματα εγκεφάλου για να επιτρέψει σε ποντίκια να αντιληφθούν το υπέρυθρο φως, κάτι που δεν μπορούν κανονικά τα θηλαστικά αντιλαμβάνονται. Το κατάφεραν ενώνοντας με καλώδια τα εμφυτευμένα ηλεκτρόδια στον σωματο-αισθητικό φλοιό του εγκεφάλου του ποντικιού με έναν αισθητήρα υπερύθρων προσαρτημένο στο κεφάλι του.

Στο πείραμα αυτό πολλά ποντίκια μπόρεσαν να ακολουθήσουν αισθητήρια ερεθίσματα από το υπέρυθρο ανιχνευτή τους με αποτέλεσμα να επιβραβευθούν με μια λιχουδιά. Ο Nicolelis δήλωσε πως αυτό το πείραμα ήταν η πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια πρόσθεσης μιας νέας αίσθησης σε ένα ζώο χρησιμοποιώντας ένα νευρικό εμφύτευμα.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, λέει ο Nicolelis, διότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει εξελιχθεί για να αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του, τον περιβάλλοντα χώρο και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί, δημιουργώντας  αναπαραστάσεις τους στις νευρικές οδούς του. Με αυτόν τον τρόπο, ένας ταλαντούχος παίκτης μπάσκετ αντιλαμβάνεται την μπάλα «όπως μια επέκταση του χεριού του».

Ο Nicolelis σκέφτεται πως ακριβώς με τον ίδιο τρόπο στο μέλλον ο άνθρωπος χρησιμοποιώντας εγκεφαλικά εμφυτεύματα, όπως μικρό-υπολογιστές, θα είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται τις ακτίνες Χ, να ελέγχει απομακρυσμένα μηχανήματα, ή να πλοηγείτε σε εικονικό χώρο με τις σκέψεις τους.

nicolelis_monkey_avatar

Πρόσφατα, στο εργαστήριο του στο Duke, σε ένα πρόσφατο πείραμα, χρησιμοποίησαν ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα σε έναν πίθηκο, έτσι ώστε να μπορεί εκείνος να ελέγξει ένα full-body avatar σε έναν υπολογιστή, εξερευνώντας έναν εικονικό περιβάλλον, έχοντας την δυνατότητα να τον εξερευνήσει με τις αισθήσεις του. Κάτι σαν το «Matrix» αλλά με πιθήκους…

Συγκεντρώνοντας όλα τα παραπάνω, ο ανθρώπινος εγκέφαλος συνεχώς δημιουργεί αναπαραστάσεις – μοντέλα εργαλείων και μηχανισμών, και με τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα θα επεκτείνει αυτή του την ικανότητα. Ο Nicolelis αστειευόμενος δήλωσε πως αν ποτέ άνοιγε ένα κατάστημα λιανικής που θα πουλούσε εμφυτεύματα εγκεφάλου, θα το ονομάσουμε «Machines”R”Us» .

 

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.