Η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου στις αναπτυγμένες αγορές πλέον φέρει ένα smartphone συνεχώς μαζί του. Και αν και πολλοί από εμάς είμαστε ήδη ενήμεροι για τα θέματα ιδιωτικότητας που σχετίζονται με αυτά, όπως τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις κινήσεις σου, ένας όλο και αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων αρχίζει να ανησυχεί ότι τα smartphones ακούνε τι λέμε καθημερινά. Και μια τέτοια θεώρηση δεν φαίνεται ότι απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Οι ερευνητές παγκοσμίως, έχουν αναπτύξει πολλούς τύπους αλγορίθμων AI ανάλυσης του ήχου, που μπορούν να εξάγουν σημαντικές πληροφορίες για εμάς από τον ήχο και μόνο. Και αν και αυτή η τεχνολογία, μόλις ξεκινά να καταφθάνει στον πραγματικό κόσμο, οι αυξημένες δυνατότητές της σε συνδυασμό με την 24/7 παρουσία της, μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ιδιωτικότητά μας.
Αντί να αναλύει κάθε λέξη που οι άνθρωποι λένε, οι δυνατότητες που έχει αναπτύξει η AI της επιτρέπουν να μάθει ένα πλήθος πληροφοριών από τον ήχο της ομιλίας σου και μόνο. Μπορεί να καθορίσει ποιος είσαι, την τρέχουσα τοποθεσία σου, το φύλο και την ηλικία σου και τι γλώσσα μιλάς, και όλα αυτά, από τον τρόπο με τον οποίο η φωνή σου ακούγεται όταν μιλάς. Και αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά creepy, άλλα AI συστήματα, μπορούν να ανιχνεύσουν αν ψεύδεσαι, να αναλύσουν την υγεία σου, την συναισθηματική σου κατάσταση κ.α. Μπορούν επίσης να ερμηνεύσουν γεγονότα από τον ήχο, ακούγοντας λεπτομέρειες όπως σύγκρουση οχημάτων ή πυροβολισμοί, ή να αναγνωρίσουν περιβάλλοντα από τον παρασκηνιακό ήχο. Μπορεί επίσης να προβλέψει αν ένα ζευγάρι θα παραμείνει μαζί και για πόσο όταν συνομιλεί.
Όλες αυτές οι τεχνολογίες, ανεξάρτητα από το τι προσπαθούν να μάθουν για εσένα, χρησιμοποιούν τη μηχανική μάθηση. Κάτι τέτοιο περιλαμβάνει την εκπαίδευση ενός αλγορίθμου με την επεξεργασία εκατομμυρίων ηχογραφήσεων. Για παράδειγμα, ένα σύστημα που χρησιμοποιείται για να ανιχνεύσει το φύλο, θα καταγράψει την ομιλία από το smartphone σου και θα την επεξεργαστεί για να εξάγει “Features”, ένα μικρό σύνολο διαφορετικών τιμών που όλα μαζί αντιπροσωπεύουν μια μεγαλύτερη καταγραφή ομιλίας. Τα συστήματα μηχανικής μάθησης όχι μόνο θα αναζητήσουν αυτά τα “features” αλλά και πόσο συχνά και με ποιον τρόπο μεταβάλλονται με την πάροδο του χρόνου. Αν και οι εγγραφές συμβαίνουν στο smartphone, clips στέλνονται σε internet servers που θα εξάγουν τα features και θα διαχειριστούν το κομμάτι της μηχανικής μάθησης.
Η AI αρχικά δημιουργήθηκε για να επιτελεί conceptual tasks που κανονικά απαιτεί την παρέμβαση της ανθρώπινης νοημοσύνης. Αυτή τη στιγμή, τα περισσότερα AI συστήματα πραγματοποιούν διεργασίες ανάλυσης και κατανόησης, που σημαίνει ότι θα παρέχουν τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για να δράσουν οι άνθρωποι. Για παράδειγμα, συστήματα ήχου AI για την παρακολούθηση των δρόμων, μπορούν να ειδοποιήσουν του ελεγκτές της κυκλοφορίας για ήχο πιθανής σύγκρουσης οχημάτων. Αλλά ένας άνθρωπος πρέπει να πάρει την απόφαση βάσει των δεδομένων που παρείχε η AI.
Αλλά οι νέες τεχνολογίες AI αλλάζουν. Πολλά AI συστήματα αρχίζουν να ξεπερνούν τις ικανότητες των ανθρώπων, με μερικές συσκευές να μπορούν να λειτουργούν χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπου. Το Amazon Echo και Google Home, είναι και τα δυο παραδείγματα AI που έχει ικανότητες σκέψης. Αυτού του είδους η AI μπορεί να απαντήσει σε εντολές, όπως όταν ζητάμε από την Alexa να ανάψει για εμάς τα φώτα. Οι περισσότερες τεχνολογικές εταιρείες αναφέρουν ότι οι συσκευές δεν ηχογραφούν τις συνομιλίες μας, αλλά υπάρχουν άπειρα παραδείγματα της Alexa να καταγράφει ήχο λανθασμένα. Και οι ερευνητές έχουν δείξει ότι δεν απαιτείται κάτι το ιδιαίτερο μέχρι το τηλέφωνό σας να μετατραπεί σε ένα μόνιμο μικρόφωνο. Ίσως είναι θέμα χρόνου πριν οι διαφημιστές αρχίσουν να χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη τεχνολογία.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.