Η Microsoft ξεκαθαρίζει μια και καλή πως το TPM 2.0 για να τρέξουν τα Windows 11 δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Οι δηλώσεις τη εταιρίας έρχονται λίγο πριν την λήξη της υποστήριξης των Windows 10, τον Οκτώβριο του 2025. Η εταιρία παραμένει αμετάκλητη στις απαιτήσεις του λογισμικού σε θέματα ασφαλείας και τραβάει την γραμμή στο Trusted Platform Module (TPM 2.0), που θεωρεί πως είναι απαραίτητο για να τρέξει το λειτουργικό της.

Η εταιρία ανάρτησε στο blog της άρθρο με τίτλο «TPM 2.0 – μια αναγκαιότητα για ασφαλή και μελλοντικά ασφαλή Windows 11». Σε αυτό εξηγεί τους λόγους της απόφασής της.

Αρχικά τι είναι το TPM;

Το TPM αναφέρεται σε ένα αποκλειστικό τσιπ ή υλικολογισμικό που προσφέρει υπηρεσίες ασφαλείας σε επίπεδο υλικού για τη συσκευή σας. Στεγάζει με ασφάλεια κλειδιά κρυπτογράφησης, πιστοποιητικά, κωδικούς πρόσβασης και ευαίσθητα δεδομένα, προστατεύοντάς τα από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση. Επιπλέον, το TPM είναι επιφορτισμένο με κρυπτογραφικές λειτουργίες όπως η παραγωγή τυχαίων αριθμών, η κρυπτογράφηση και η αποκρυπτογράφηση δεδομένων και η επιβεβαίωση ψηφιακών υπογραφών. Τα TPM είναι διαθέσιμα από πολλούς διαφορετικούς κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένης της Microsoft σε υποστηριζόμενες CPU με Pluton.

Για την Microsoft το TPM είναι κρίσιμο για την προστασία ευαίσθητων δεδομένων, ενώ προσφέρει και περισσότερες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης που ενσωματώνονται σε φυσικές συσκευές.

Μέχρι τώρα υπήρχαν τρόποι να παρακάμψουμε το TPM 2.0 για να εγκαταστήσουμε Windows 11, όμως μετά το update  24H2, η Apple έχει περιορίσει αυτή τη δυνατότητα.

Κοινώς η εταιρία δηλώνει πως αν έχουμε έναν παλιότερο υπολογιστή, ικανό να τρέξει Windows 11 με άνεση, αλλά δεν έχει TPM 2.0, είναι δικό μας πρόβλημα και πως πρέπει να αγοράσουμε νέο υπολογιστή.

Επιδότηση για tablet και laptop: Η διαδικασία για το κουπόνι και ποιους αφορά

Για τις επιχειρήσεις, η Microsoft προσφέρει την έκδοση Windows 11 LTSC 2024, η οποία καθιστά το TPM προαιρετική απαίτηση, αλλά εξακολουθεί να επιβάλλει μια λίστα συμβατών επεξεργαστών.

Εδώ έρχεται ένα μεγάλο πρόβλημα στην πολιτική της Apple. Ένας υπολογιστής με Threadripper πρώτης γενιάς για παράδειγμα, παραμένει μέχρι και σήμερα ένα πολύ δυνατό μηχάνημα. Αυτό εξακολουθεί να μπορεί να τρέξει ικανοποιητικά βαριές εφαρμογές, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Η Microsoft όμως, σου λέει πως πρέπει να τον ξεφορτωθείς γιατί δεν είναι συμβατός με TPM 2.0. Δεν γίνεται με το έτσι θέλω να αναγκάζεις το κοινό να αγοράσει νέο υπολογιστή όταν δεν τον έχει ανάγκη. Μπορείς αντί αυτού, να δημιουργήσεις μια νέα έκδοση Windows, που δε θα απαιτεί την ύπαρξη TPM, στην οποία θα ενημερώνεις το κοινό πως δεν είναι το ίδιο ασφαλής. Με αυτό τον τρόπο και το νέο σου λειτουργικό διαθέτεις για παλιότερα μηχανήματα και είναι όλοι ικανοποιημένοι. Το να ζητάς από κάποιον με το έτσι θέλω να αλλάξει υπολογιστή, είναι απλά απαράδεκτο.

Και κάπως έτσι θα δούμε άνοδο στην χρήση Linux, όπως έγινε όταν ήρθαν τα Windows Vista.Και όχι, το να παραμείνουμε στα Windows 10, που μετά την λήξη της υποστήριξης θα είναι πιο τρύπια και από σουρωτήρι για μακαρόνια, δεν αποτελεί λύση.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τι κόλλημα κι αυτό με την apple στο άρθρο;
    Δύο φορές αναφέρεται η apple αντί της microsoft (!)

  2. Αμ δεν είναι μόνο το TPM. Υπάρχουν μηχανήματα που έχουν τικαρισμένα όλα τα κουτάκια, συμπεριλαμβανομένου και του “απαιτούμενου” ΤΡΜ 2.0.

    Ζητάει επίσης να αλλάξουμε συγχρόνως και επεξεργαστή (CPU), ακόμη κι αν χρησιμοποιούμε πχ. intel i7 7700K στα 4.3 GHz, επειδή, έτσι πρατωρικά, αποφάσισε ότι δεν κάνουν! Ακόμη κι αν δεν υπάρχει σύγχρονη εφαρμογή που να μην τρέχει απόλυτα ικανοποιητικά με την υπολογιστική ισχύ που παρέχουν αυτοί επεξεργαστές.

    Αυτό που προσπαθεί να επιβάλει η MS, να αλλάξουμε ολόκληρο PC μόνο και μόνο για να μπουτάρουμε στα windows, πρόκειται για τιτάνια ΑΛΗΤΕΙΑ.

  3. Έχω DELL i5-7600 CPU έχω κάνει update από την DELL το TPM σε 2.0 και δεν με αφήνει η microsoft να βάλω win11 γιατί λέει δεν είναι υποστηριζόμενος ο επεξεργαστής….

    • Ακριβώς! Το ΤΡΜ 2.0 είναι η δικαιολογία για “λόγους ασφάλειας” (υπάρχει υποστήριξη και σε μηχανήματα πριν το 2018) αλλά το πραγματικό εμπόδιο που βάζει η M$ είναι η τεράστια blacklist σε επεξεργαστές πριν το 2018, χωρίς ΚΑΜΙΑ πραγματική αιτιολογία, καθώς η προσφερόμενη “με τους “απαγορευμένους” επεξεργαστές είναι απόλυτα ικανοποιητική και χωρίς λειτουργικά θέματα. Προφανώς υπάρχει κάποια συμφωνία κάτω απ το τραπέζι με Intel και AMD. Αλλιώς θα είχαμε μεγάλες αντιδράσεις. Δυστυχώς δεν έχουμε καμμία. Κι ο νοών νοείτο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.