Το Metaverse είναι ένας εικονικός κόσμος που αναπτύσσεται κυρίως από την Meta, που βρίσκεται πίσω από το Facebook. Για αρκετό καιρό έπαιξε σε όλα τα μέσα του πλανήτη σαν το επόμενο μεγάλο βήμα της τεχνολογίας και του VR. Όμως από ότι φαίνεται ούτε οι υπάλληλοι της ίδιας της Meta αρνούνται να το χρησιμοποιήσουν. Εμείς πρέπει να το πάρουμε στα σοβαρά;

Στην ουσία το Metaverse είναι ένας ψηφιακός κόσμος και ο καθένας μας έχει ένα προφίλ σε αυτό με το avatar του. Μέσω της οθόνης του ή των VR headsets του, μπορεί να περιηγηθεί σε όλες τις τοποθεσίες που υπάρχουν διαθέσιμες στην πλατφόρμα και να επικοινωνήσει με κόσμο και εταιρίες. Έχουμε δει να γίνονται συναυλίες στο Metaverse και πράγματι αρκετοί τις παρακολούθησαν. Μάθαμε για οικόπεδα και σπίτια που πωλήθηκαν στο Metaverse για πολλές χιλιάδες ευρώ ή ακόμα και εκατομμύρια. Κυριολεκτικά πρόκειται για έναν νέο κόσμο, που ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει και αγαπά, να παρακολουθήσει ότι θέλει μέσα σε δευτερόλεπτα και να ταξιδέψει σε όποιο μέρος (ή αντιγραφή πραγματικού μέρους) θέλει, με το πάτημα ενός κουμπιού. Όλα αυτά ζωγραφίζουν την εικόνα ενός αρκετά ελκυστικού προϊόντος, που σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg θα αλλάξει τις ζωές μας και τον τρόπο που δουλεύουμε και συναναστρεφόμαστε με τον κόσμο. Ισχύει όμως κάτι τέτοιο;

Γραφικά στο Metaverse

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Τα περισσότερα στο Metaverse, όπως και στον κανονικό κόσμο δεν είναι δωρεάν. Θέλεις να ντύσεις το avatar σου; Πέρα από λίγα προεπιλεγμένα ρούχα, θα πρέπει να αγοράσεις νέα. Όταν λέμε θα πρέπει να αγοράσεις, δεν εννοούμε σε χαμηλές τιμές, αλλά για τιμές σα να αγοράζεις κανονικά ρούχα. Θέλεις καλύτερο σπίτι για το avatar σου; Θα πρέπει να το αγοράσεις σα να αγοράζεις σπίτι. Τίποτα από αυτά λοιπόν δεν είναι δωρεάν.

Βέβαια ότι αγοράζουμε θεωρείται NFTs και στην θεωρία έχουν αξία, καθώς είναι ψηφιακά και πιστοποιημένα αγαθά; Αγοράζεις κάτι, με ψηφιακή υπογραφή, που δεν έχει ύλη, δεν το αγγίζεις, δεν το φοράς και πέρα από τον ψηφιακό κόσμο δεν έχει υπόσταση. Είναι κάτι σαν τα skins στα παιχνίδια, τα αγοράζεις για να τα έχεις στο εκάστοτε παιχνίδι.

Το όλο στήσιμο μου θυμίζει πάρα πολύ το Second Life, ένα παιχνίδι που φέτος έκλεισε τα 19 χρόνια. Έφτιαχνες το avatar σου και μπορούσες να αλληλεπιδράσεις όπως και στον πραγματικό κόσμο και ακόμα παραπάνω. Μιλούσες κανονικά με τους υπολοίπους στον χώρο που ήσουν μέσω μικροφώνου ή chat και φυσικά μπορούσες να αγοράσεις πράγματα, όπως ρούχα, αυτοκίνητα, σπίτια, κτλ. Σας θυμίζει κάτι; Η μόνη διαφορά με το Metaverse είναι πως δεν υποστηρίζει VR. Όμως έχει μια βασική διαφορά! Διαθέτει πολύ καλύτερα γραφικά από ότι το Metaverse σήμερα.

Όμως το βασικό ερώτημα που εγείρεται είναι ένα. Ποια η χρησιμότητα του Metaverse και ποιες ανάγκες καλύπτει;

Σύμφωνα με την Meta θα μπορούμε εν καιρό πανδημίας, αλλά και μετά, να λειτουργούμε ψηφιακά όπως λειτουργούμε και στην καθημερινότητά μας. Θα μπορούμε με VR να δούμε διάφορα μέρη και να αλληλοεπιδράσουμε με τους άλλους χρήστες όπως σαν να είμαστε στο δρόμο ή στη δουλειά μας. Όμως όλα αυτά τα καλύπτουμε ήδη με το working from home, τις εφαρμογές μηνυμάτων και βιντεοκλήσεων και ένα σωρό ακόμα εφαρμογές και βίντεο. Γιατί λοιπόν να μπούμε σε ένα ψηφιακό κόσμο, που δεν έχει καλά γραφικά, που δεν μας προσφέρει την ανθρώπινη επαφή και που πρακτικά ότι προσπαθεί να μας προσφέρει το έχουμε ήδη στην πραγματική ζωή; Εκφέροντας την προσωπική μου άποψη και μόνο, δεν έχουμε κανένα λόγο να το χρησιμοποιήσουμε.

Προσωπικά προτιμώ να βλέπω τους αγαπημένους μου σε βίντεο παρά σε ένα άσχημο avatar. Προτιμώ να αγοράζω ρούχα που θα τα φορέσω στην πραγματικότητα και θα νιώσω το ύφασμα πάνω μου και θα τα χαρώ όταν βγω έξω. Προτιμώ να μιλάω για δουλειά από κοντά ή από βιντεοκλήση ώστε να μπορώ να βλέπω τις εκφράσεις των συν ομιλούντων μου. Και πάνω από όλα προτιμώ να έχω πραγματική ζωή, αντί να ζω την ιδανική ζωή σε ένα ψηφιακό κόσμο, πληρώνοντας αρκετά χρήματα για πράγματα που δεν θα χαρώ ποτέ. Γιατί όταν βγάλω το VR Headset θα επιστρέψω στην πραγματικότητα που δεν θα είναι ιδανική, που θα έχει άλλου είδους υποχρεώσεις και αυτό δεν είναι ότι καλύτερο από ψυχολογικής άποψης.

Γκαλερί τέχνης στο Metaverse

Και εδώ υπάρχει και ένα άλλο πολύ πιο σοβαρό θέμα με την χρήση του Metaverse σαν “παράλληλη ζωή” μας. Ποιος θα έχει πρόσβαση σε όλα αυτά τα δεδομένα και τις συνομιλίες μας και πως θα χρησιμοποιούνται; Αν το χρησιμοποιήσω για επαγγελματικούς σκοπούς, ποιος θα έχει logs από τα meetings που πραγματοποιούνται; Το βασικότερο, αν η προσωπική μου ζωή υπάρχει και στο Metaverse, ποιος θα έχει πρόσβαση στις προσωπικές ζωές, με τους φίλους μου και με το άλλο μου μισό;

Το Facebook έχει αποδείξει πως δεν είναι πάντα η πιο ασφαλή πλατφόρμα, ενώ είναι γνωστό πως χρησιμοποιεί τα προσωπικά μας δεδομένα για διάφορους λόγους. Μήπως το Metaverse είναι ένας ακόμα τρόπος για να συλλεχθούν ακόμα περισσότερες πληροφορίες για εμάς;

Είμαι στο διαδίκτυο από το 1996, όταν γινόντουσαν τα πρώτα βήματα στην χώρα μας. Έχω υπάρξει μέλος και έχω δοκιμάσει έναν τεράστιο αριθμό από πλατφόρμες και υπηρεσίες διασύνδεσης με άλλους ανθρώπους και τελευταία έχω κάνει και μερικές βόλτες στο Metaverse. Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε παρόμοιες πλατφόρμες, όπως δεν ήταν και το facebook το πρώτο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης. Το Metaverse όμως είναι πολύ πίσω σε πολλούς τομείς, ενώ ο αρχικός του σκοπός απέχει πολύ από αυτό που θα λέγαμε σωστή και παραγωγική χρήση του διαδικτύου.

Metaverse Party

Λατρεύω την τεχνολογία όπως καταλαβαίνετε, όμως στις διαπροσωπικές μου σχέσεις προτιμώ το πραγματικό. Είναι διαφορετικό το να έχουμε την τεχνολογία για να κάνει ευκολότερη τη ζωή μας, από το να αντικαθιστά την ζωή μας. Προτιμώ να αγκαλιάζω τα αγαπημένα μου πρόσωπα από κοντά και όχι να αγκαλιάζω τον αέρα φορώντας ένα VR Headset. Κάθε πράγμα έχει την χρήση του και η χρήση της τεχνολογίας δεν είναι για να αντικαταστήσουμε την ζωή μας με κάτι ψεύτικο.

Είναι καιρός που ήθελα να γράψω αυτό το άρθρο και περίμενα να δω που θα πάει η ιστορία με το Metaverse. Εχθές μάθαμε πως ούτε καν το προσωπικό της Meta δεν θέλει να το χρησιμοποιήσει και αυτό έχει να πει πολλά. Η τεχνολογία είναι για να μας κάνει την ζωή εύκολη και για να μας φέρνει πιο κοντά, όχι για να μας κρατάει μακριά, προσφέροντας μια υποψία προσωπικής επαφής. Σίγουρα θα ήθελα να μάθω και τις δικές σας σκέψεις γύρω από το θέμα, οπότε θα χαρούμε να τις μάθουμε στα σχόλια!

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εγώ θα έλεγα ότι η ΑΙ μας φτιάχνει το Μάτριξ… Για αυτό καλό θα ήταν αυτούς που υποστηρίζουν π@..ριες σαν το μεταβερσ κτλ να τους δίνουμε ένα καλό χέρι ξύλο μπας και συνέλθουν… Διαφορετικά το μέλλον προβλέπεται άθλιο γεμάτο από άθλιους… Απλά…

  2. Θα συμφωνησω με τον συνονοματο, το πραγμα οδευει ξεκαθαρα προς Ματριξ μερια. Οταν τελειοποιηθει και η ΑΙ, τοτε σε πολυ μικρο χρονικο διαστημα θα εχουμε σιγουρα μια καλοφτιαγμενη και ρεαλιστικοτατη βερζιον του Ματριξ. Δεν ειναι τυχαιο παντως πως προχωρανε ταχυτατα την αναβαθμιση των γραμμων ιντερνετ με οπτικες ινες παντου και πως μας σπρωχνουν προς το διαδικτυο των πραγματων. Ειναι σαφες πως προσπαθουν να εκπαιδευσουν με καθε τροπο την ΑΙ, μεσα απο καταγραφες της καθημερινοτητας και τις απλες συνηθειες των ανθρωπων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.