Κάθε φορά που ανακοινώνεται και κυκλοφορεί μία νέα έκδοση iOS ή Android γίνεται άμεσα σύγκριση για να δούμε αν το ένα λειτουργικό έχει πάρει κάτι από το άλλο. Προφανώς, το iOS 17 δεν θα αποτελούσε εξαίρεση. Για να δούμε τι δανείστηκε από το λειτουργικό σύστημα της Google.

Αρχίζουμε, ίσως, με το πιο σημαντικό στοιχείο που πήρε η Apple από το Android, τη λειτουργία Standby που επιτρέπει στην οθόνη των iPhone να παρέχει διάφορες πληροφορίες όταν η συσκευή τοποθετηθεί σε οριζόντια θέση πάνω σε κάποιον ασύρματο φορτιστή, λίγο πολύ δρα σαν ένα είδος έξυπνης οθόνης. Μεταξύ άλλων, στην οθόνη εμφανίζονται λεπτομέρειες για το ημερολόγιο, φωτογραφικά άλμπουμ, συντομεύσεις ελέγχου για έξυπνες συσκευές, ο καιρός, ειδοποιήσεις, και άλλα. Η Google έρχεται πρώτη βάζοντας μία απίστευτα παρόμοια λειτουργία στα Pixel. Όταν τοποθετούνται στο Pixel Stand δεύτερης γενιάς τα smartphones του κολοσσού της αναζήτησης εμφανίζουν εικόνες από το Google Photos, συντομεύσεις ελέγχου για έξυπνες συσκευές, παρέχουν πρόσβαση στον Assistant, και πολλά άλλα. Ίσως, αυτό ως λειτουργία τι δούμε και σε άλλα Android smartphones, στο μέλλον.

Μετά έχουμε το Live Voicemail, όπως το ονομάζει η Apple, το οποίο έκανε ντεμπούτο στα Pixel smartphones το 2019 ως Call Screen. Στην ουσία, το χαρακτηριστικό του iOS 17 κάνει μεταγραφή φωνητικού μηνύματος σε πραγματικό χρόνο ώστε να μπορεί ο χρήστης να αποφασίσει αν θα απαντήσει την κλήση ή όχι. Ο Google Assistant απαντά στην κλήση και ζητά περισσότερες πληροφορίες από τον καλούντα, μετά παρέχει τη μεταγραφή του μηνύματος στον χρήστη για να αποφασίσει αν θέλει ή όχι να απαντήσει στην κλήση.

Ακολουθεί η μάχη του “Okay” και του “Hey”. Η Google πρώτη ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει τη χρήση του “Okay” ή “Hey” για την αφύπνιση του Assistant, ώστε να επιτρέπει τη διαδοχική εκτέλεση εντολών και την πραγματοποίηση διαλόγων. Από το 2019 – ή το 2017 για το Android TV – οι χρήστες μπορούν να κάνουν χρήση της διαδοχικής εκτέλεσης εντολών και τα λοιπά. Ωστόσο, ο κολοσσός της αναζήτησης βελτίωσε αυτό το χαρακτηριστικό, το ονόμασε Quick Phrases και πλέον οι χρήστες μπορούν να εκτελούν βασικές εντολές χωρίς καν να λένε το “Okay Google” ή το “Hey Google”. Η Apple ακολουθώντας τα βήματα της Google έκανε κάτι παρόμοιο. Με το iOS 17 οι χρήστες χρειάζεται να λένε “Hey Siri” μόνο πριν την πρώτη εντολή για να ξυπνήσουν τη Siri, μετά μπορούν να συνεχίσουν να της δίνουν εντολές, χωρίς το “Hey”.

Η Apple έρχεται στο 2016 όπου η Google παρουσίασε το Knock Knock. Αυτό το χαρακτηριστικό έδειχνε στον καλούμμενο ένα live βίντεο του καλούντα πριν απαντήσει, χωρίς ο καλούντας να μπορεί να δει τον καλούμμενο. Το 2018, η Google έδινε τη δυνατότητα στους χρήστες να απαντάνε σε όποιον τους καλεί με ένα μικρό βίντεο 30 δευτερολέπτων, σε περίπτωση που δεν απάντησαν ή δεν πρόλαβαν να απαντήσουν σε μία βιντεοκλήση. Η Apple λοιπόν ονόμασε αυτό το χαρακτηριστικό FaceTime Voicemail και το εισήγαγε στο iOS 17. Οι χρήστες μπορούν να στέλνουν ένα μικρό βίντεο σε όποιον τους καλεί, αν δεν προλάβουν να απαντήσουν σε κάποια κλήση στο FaceTime.

Τα Android smartphones, ακόμα και τα Windows Phones – ναι τα Windows Phones, έχουν ένα mode για ευκολότερη χρήση της συσκευής. Παλαιότερα αυτά τα mode δεν ήταν και τόσο καλαίσθητα, ενώ συνήθως είχαν απλά τεράστιες γραμματοσειρές. Πλέον, στο Android το UI τους είναι πολύ καλοσχεδιασμένο και δεν κάνει κανέναν να αισθάνεται λες και είναι “δεινόσαυρος” ή “ανίκανος”. Αυτά τα mode προορίζονται για ηλικιωμένους, παιδιά, και άτομα με διάφορα θέματα προσβασιμότητας. Η Apple έδωσε σε ένα αντίστοιχο χαρακτηριστικό ένα φανταχτερό όνομα, Assistive Access, και το πρόσθεσε στο iOS 17. Ωστόσο, εδώ πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι κάτι έχει κάνει καλύτερα. Κάποιοι κατασκευαστές Android smartphones προσφέρουν πλήθος επιλογών παραμετροποίησης του UI σε αυτά τα mode, αλλά κανείς δεν έχει αναπτύξει τόσο πολύ αυτό το χαρακτηριστικό, όσο η Apple. Για παράδειγμα, πέρα από το UI, το Assistive Access απλοποιεί τα μενού του συστήματος, καθώς και διάφορες εφαρμογές όπως αυτές των κλήσεων, των μηνυμάτων, των φωτογραφιών, της κάμερας, και της μουσικής.

Πριν μερικούς μήνες, η Samsung λάνσαρε το Text Calling που επιτρέπει στο Bixby να διαβάζει κείμενα που γράφει ο χρήστης σε αυτόν που τον καλεί, χρησιμοποιώντας είτε τη δική του φωνή, είτε κλωνοποιώντας τη φωνή του χρήστη. Το Live Speech του iOS 17 ακολουθεί την ίδια αρχή, αλλά επιτρέπει στον χρήστη να πληκτρολογεί απαντήσεις για το FaceTime και άλλες προσωπικές συνομιλίες. Επιπλέον, υποστηρίζει την κλωνοποίηση της φωνής.

Συνεχίζουμε με λιγότερο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Στο iOS 17 η Apple πρόσθετε τη δυνατότητα λήψης χαρτών από το Maps για offline χρήση. Η Google επέτρεψε τη λήψη χαρτών το 2012 στο Google Maps, όπως και η Apple, αλλά ο κολοσσός της αναζήτησης έδωσε τη δυνατότητα της offline χρήσης το 2015, οκτώ χρόνια πριν. Μάλιστα, η λήψη των χαρτών στο Apple Maps λειτουργεί παρόμοια με τη λήψη στο Google Maps. Επίσης, το Apple Maps δείχνει πλέον σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε πραγματικό χρόνο, κάτι που το Google Maps έχει από το 2019.

Τέλος, η Apple αντέγραψε ακόμα και την αναίρεση της αυτόματης διόρθωσης μια λέξης με μία κίνηση, κάτι που το Gboard κάνει εδώ και αρκετό καιρό με ένα πάτημα στο backspace.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.