Σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Pew Research Center, το διαδίκτυο εξαφανίζεται με ταχείς ρυθμούς, καθώς εκατομμύρια ιστοσελίδες, με διαδικτυακό περιεχόμενο, απλά χάνονται. Φαίνεται να υπάρχει μια μαύρη τρύπα του διαδικτύου.

Μπορεί το διαδίκτυο να είναι μέρος της ζωής μας, όμως το περιεχόμενό του δεν είναι για πάντα. Τεράστιος αριθμός σελίδων χάνεται, καθώς οι σελίδες διαγράφονται ή μετακινούνται σύμφωνα με την νέα μελέτη.

Για να έχετε μια εικόνα, από τις σελίδες που υπήρχαν το 2013, το 38% έχει πλέον εξαφανιστεί. Όμως τα ποσοστά αυξάνονται συνεχώς, αφού από το 2023 μέχρι σήμερα, το διαδίκτυο είναι φτωχότερο κατά 8%, λόγω ιστοσελίδων που έκλεισαν και διαγράφηκαν για πάντα. Μάλιστα, σύμφωνα με το Pew Research Center, μιλάμε για λειτουργικές σελίδες, που το περιεχόμενό τους, είτε ολόκληρες οι σελίδες μια μέρα απλά διαγράφονται.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τεράστιες ποσότητες ειδήσεων και σημαντικό περιεχόμενο να εξαφανίζεται. Περίπου το 23% των ειδησεογραφικών σελίδων περιλαμβάνει τουλάχιστον έναν σπασμένο σύνδεσμο, όπως επίσης και το 21% των κυβερνητικών ιστοσελίδων. Μάλιστα, το 54% των σελίδων της Wikipedia, περιλαμβάνουν παραπομπές σε συνδέσμους που δεν υπάρχουν πλέον.

μαύρη τρύπα διαδικτύου

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στα κοινωνικά δίκτυα, αφού το ένα πέμπτο των Tweets εξαφανίζονται μέσα σε λίγους μήνες από την ανάρτησή τους.

Η μελέτη έγινε με την τυχαία συλλογή δειγμάτων, από ένα εκατομμύριο ιστοσελίδες, που λήφθηκαν από το Common Crawl, που είναι μια υπηρεσία που αρχειοθετεί τμήματα του διαδικτύου. Στην συνέχεια οι ερευνητές πίσω από την μελέτη, εξέτασαν αν αυτές οι σελίδες συνέχισαν να υπάρχουν μεταξύ 2013 και 2023.

Βρέθηκε λοιπόν πως το 25% από όλες τις σελίδες μεταξύ 2013 και 2023, δεν είναι πλέον διαθέσιμες. Μάλιστα, το 16% από αυτές τις σελίδες προέρχεται από σελίδες που συνεχίζουν να υπάρχουν, ενώ το 9% από σελίδες που δεν υπάρχουν πλέον.

Η θεωρία του νεκρού πλέον internet! Αληθεύει;

Αυτό οφείλεται στον αυξανόμενο αριθμό σελίδων που κλείνουν, λόγο της σημερινής κατάστασης του διαδικτιού, αλλά και λόγω αναβαθμίσεων στις ιστοσελίδες, που οδηγεί σε αλλαγές των links του περιεχομένου τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.