Χρειάστηκαν χρόνια για να πετύχει η SpaceX την πρώτη κάθετη προσγείωση του επαναχρησιμοποιούμενου Falcon 9. Από τότε, πολλοί σχεδιαστές μοντέλων πυραύλων προσπάθησαν να το επαναλάβουν. Ένας από αυτούς είναι ο Joe Barnard του BPS.space, ο οποίος πέτυχε τον στόχο του το 2022 μετά από 7 χρόνια προσπαθειών. Ωστόσο, η πιο πρόσφατη επιτυχία έρχεται από έναν μαθητή λυκείου.
Ο Aryan Kapoor, μέσα από το κανάλι του στο YouTube, JRD Propulsion, μας δείχνει την επιτυχία του μετά από τρία χρόνια ανάπτυξης, δοκιμών και αποτυχιών. Ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2021 να σχεδιάζει έναν πύραυλο που θα μπορούσε να προσγειωθεί προωθητικά. Τελικά, στις 25 Μαΐου, μετά από τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες, τα κατάφερε.
Σε αντίθεση με το μοντέλο του Barnard, ο πύραυλος του Kapoor διαθέτει πρωτότυπη σχεδίαση και βασίζεται σε δύο κινητήρες στερεού καυσίμου – έναν για την απογείωση και έναν για την προσγείωση. Η κατασκευή του περιλαμβάνει ένα 3D-printed gimbal mount και δύο σερβοκινητήρες για τον έλεγχο της κατεύθυνσης. Όλα αυτά ελέγχονται από έναν προσαρμοσμένο υπολογιστή, ένα αδρανειακό σύστημα μέτρησης και ένα βαρομετρικό αλτίμετρο.
Αναβολή για μία ακόμα εκτόξευση Falcon 9 της SpaceX, για την αποστολή IM-1
Κατά τη διάρκεια της καθόδου, το αλτίμετρο ενημερώνει τον υπολογιστή του πυραύλου πότε να αποβάλει τον πρώτο κινητήρα και να ενεργοποιήσει τον δεύτερο. Για να πετύχει την προσγείωση, ο Kapoor προσάρμοσε μακριά πόδια με σύριγγες και λάστιχα που λειτουργούν ως αποσβεστήρες κραδασμών. Παρά τα εσωτερικά προβλήματα κατά την άνοδο, όπου το σύστημα δεν αποβάλει τον πρώτο κινητήρα, ο πύραυλος προσγειώθηκε επιτυχώς, αναπηδώντας ελαφρώς.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.