Στο πρώτο επεισόδιο της εκπληκτική σειράς Fallout, της Amazon, ένας από τους βασικούς χαρακτήρες αναφέρει τον εμπειρικό κανόνα του αντίχειρα, σχετικά με τις πυρηνικές εκρήξεις. Πριν προχωρήσω όμως, ίσως να μην είμαι ο πιο καλός κριτής, καθώς είμαι φανατικός του franchise, από το Fallout 1 του 1997. Όμως, η σειρά του Amazon έχει κάνει τεράστια επιτυχία και αν δε το έχετε δει, να το δείτε. Είναι πιστή στα παιχνίδια, έχει τρομερή σκηνοθεσία και φωτογραφία και πολύ δυνατή ιστορία.
Πάμε λοιπόν στον Κανόνα του αντίχειρα που είδαμε στην σειρά. Σύμφωνα με αυτόν, αν σκάσει πυρηνική βόμβα κάπου πρέπει να τις κάνουμε Thumbs up. Αν το μανιτάρι από την έκρηξη καλύπτεται από τον αντίχειρά μας, τότε είμαστε ασφαλείς. Αν όχι, τότε τα νέα δεν είναι καλά.
Η μεγάλη επιτυχία της σειράς, αλλά και των παιχνιδιών, τράβηξε την προσοχή μιας ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ. Έτσι, έβαλαν τον κανόνα στο μικροσκόπιο και προσπάθησαν να δουν αν έχει κάποια λογική πίσω του.
Η ομάδα εξέτασε μικρότερες εκρήξεις που ταιριάζουν με το σκηνικό της σειράς, όπως μιας έκρηξη 15 κιλοτόνων. Είναι το ίδιο μέγεθος έκρηξης που προκάλεσε η βόμβα Little Boy στην Χιροσίμα. Η ομάδα προσπάθησε πρώτα να βρει πόσο μακριά θα έπρεπε να βρίσκεται κάποιος από το μανιτάρι τις έκρηξης, ώστε να το καλύψει ο αντίχειρας. Κατέληξε στο συμπέρασμα πως η απόσταση είναι περίπου 12.6 χιλιόμετρα.
“Υποθέτοντας ότι η έκρηξη συνέβη στο έδαφος, η ακτίνα για την αποφυγή όλων των εγκαυμάτων είναι 4,67 χλμ. μακριά από το κέντρο έκρηξης και η ακτίνα για τα συμπτώματα της ασθένειας της ακτινοβολίας είναι 1,56 χλμ.”, έγραψε η ομάδα στη μελέτη της . «Αυτό θα σήμαινε ότι θα είστε ασφαλείς από τις αρχικές εκρήξεις της ακτινοβολίας και των εγκαυμάτων».
Μπορεί να γλυτώναμε από την αρχική έκρηξη, όμως έρχονται και άλλα που θα πρέπει να υπολογίσουμε, καθώς σε καμία περίπτωση δεν παραμένουμε ασφαλείς. Το βασικότερο είναι ο άνεμος, που μπορεί να μεταφέρει την ακτινοβολία προς το μέρος μας.
“Υποθέτοντας μια μέση ταχύτητα ανέμου 24 χλμ./ώρα η ραδιενέργεια θα έφτανε σε εσάς μέσα σε περίπου μισή ώρα εάν στέκεστε ακριβώς αντίθετα από τον άνεμο.”
Αν μας χτυπήσει ο ραδιενεργός άνεμος, το σώμα μας θα βομβαρδιστεί από αρκετά rads για να αρρωστήσουμε. Εδώ έρχεται ο δεύτερος κανόνας, τρέχα σαν κολασμένος. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει την δόση ραδιενέργειας, όσο απομακρυνόμαστε από την έκρηξη.
«Αυτή η έρευνα έδειξε ότι εάν μια πυρηνική βόμβα 15 κιλοτόνων επρόκειτο να εκραγεί και ο αντίχειράς σας εκτεινόταν στο μήκος ενός χεριού μόλις κάλυπτε την έκρηξη, θα μπορούσατε να επιβιώσετε στις περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις ακτινοβολίας τρέχοντας πλευρικά προς την κατεύθυνση του ανέμου για τουλάχιστον 1,65 km [1 μίλι] σε μισή ώρα, δεδομένου ότι στέκεστε ακριβώς αντίθετα προς τον άνεμο στην έκρηξη», κατέληξε η ομάδα.
Όμως, αυτή τη στιγμή η ανθρωπότητα διαθέτει πολύ μεγαλύτερα όπλα και ακόμα και με μικρότερες εκρήξεις, ο κανόνας του αντίχειρά πιθανότατα δεν θα χρησιμεύσει σε κάτι. Με δεδομένο πως μια πυρηνική έκρηξη από σύγχρονες βόμβες, εκλύει τεράστιες ποσότητες ακτινοβολίας στην ανώτερη ατμόσφαιρα, όπου ο άνεμος είναι πολύ πιο δυνατός και απρόβλεπτος, πιθανότατα δεν μας σώζει τίποτα.
Η εκτελεστική διευθύντρια του Conference of Radiation Control Program Directors στο Frankfort του Κεντάκι, Ruth McBurney, είπε στην Inverse ότι «το καταφύγιο είναι η προτιμώμενη στρατηγική εάν νομίζετε ότι μπορεί να βρίσκεστε σε μια περιοχή όπου μπορεί να υπάρχουν ή να πλησιάζουν οι επιπτώσεις».
Έχουμε νικητή! Αυτή είναι η χαζή θεωρία συνομοσίας! Έχουμε δύο ήλιους και μας το κρύβουν;
Από την άλλη στην Ελλάδα δεν έχουμε λειτουργικά καταφύγια πουθενά, οπότε ας ελπίσουμε πως δεν θα τα χρειαστούμε.
Σαν συμπέρασμα, ο κανόνας του αντίχειρα θα δουλέψει σε περίπτωση μιας παλαιότερης βόμβας όπως αυτή της Χιροσίμα, όμως θα τα βρει δύσκολα με βόμβες νεότερης τεχνολογίας.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Physics Special Topics.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.