Ένα νέο μοντέλο προτείνει ότι το σύμπαν δεν πέρασε από τη φάση του Big Bang και του πληθωρισμού όπως προτείνει το κυρίαρχο μοντέλο αλλά από μια φάση αναπηδήσεων.  Αν και προς το παρόν βρίσκεται πάρα πολύ μακριά από το να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση μερικών κοσμικών μυστηρίων, συμπεριλαμβανομένης της σκοτεινής ύλης.

Αρχικά, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν μερικά σημαντικά προβλήματα στην κοσμολογία και τη φυσική που οι επιστήμονες προσπαθούν να επιλύσουν.  Ένα τέτοιο πρόβλημα, μαζί με τη σκοτεινή ύλη και τη σκοτεινή ενέργεια, είναι ότι το σύμπαν φαίνεται κάπως επίπεδο. Αλλά τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο επίπεδο;

Το skroutz γίνεται πλέον τράπεζα!

Σε ένα επίπεδο σύμπαν, οι παράλληλες γραμμές παραμένουν παράλληλες. Και σε αυτό το είδος σύμπαντος φαίνεται ότι ζούμε σήμερα. Η αλήθεια είναι πως η εν λόγω εξήγηση κάνει τη μελέτη του σύμπαντος πιο απλή, ωστόσο και αυτό με τη σειρά του έχει τα δικά του προβλήματα. Το σχήμα του σύμπαντος εξαρτάται από τη μέση πυκνότητα της ύλης σε αυτό.

«Αν η πυκνότητα της ύλης είναι μικρότερη από τη λεγόμενη κρίσιμη πυκνότητα, το σύμπαν είναι ανοιχτό και άπειρο. Αν η πυκνότητα είναι μεγαλύτερη από την κρίσιμη πυκνότητα, το σύμπαν είναι κλειστό και πεπερασμένο», εξηγεί η NASA. «Αν η πυκνότητα είναι ακριβώς ίση με την κρίσιμη πυκνότητα, το σύμπαν είναι επίπεδο, αλλά και πάλι κατά πάσα πιθανότητα άπειρο».

Στην τρέχουσα ηλικία του σύμπαντος, η πυκνότητα φαίνεται να είναι πολύ κοντά στην «κρίσιμη πυκνότητα», γεγονός που το καθιστά πολύ κοντά στο να είναι επίπεδο. Αυτό ήταν ένα πρόβλημα για τα μοντέλα του σύμπαντος της Μεγάλης Έκρηξης όταν εντοπίστηκε για πρώτη φορά το πρόβλημα του επίπεδου σύμπαντος, καθώς μια θερμή, πυκνή Μεγάλη Έκρηξη θα ήταν πάνω από αυτή την κρίσιμη πυκνότητα, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί στο ερώτημα γιατί παρήγαγε το επίπεδο σύμπαν που βλέπουμε σήμερα;

Ενώ τα πληθωριστικά μοντέλα μπορούν να το εξηγήσουν αυτό με το να συμβαίνει ο πληθωρισμός πολύ γρήγορα, ορισμένοι επιστήμονες εξακολουθούν να εξετάζουν άλλες επιλογές. Μια από αυτές είναι ότι το σύμπαν περνά μια σειρά από αναπηδήσεων.  Το σύμπαν που βλέπουμε σήμερα, αποτελεί ανακύκλωση από ένα προηγούμενο σύμπαν.

Σύμφωνα με τις θεωρίες των λεγόμενων κυκλικών κοσμολογιών, το σύμπαν είναι αθάνατο και περνά από ατελείωτες αναπηδήσεις. Αν και ένα σύμπαν που αναπηδά μπορεί να βιώσει έναν ή περισσότερους κύκλους, ένα πραγματικά κυκλικό σύμπαν δεν έχει αρχή και τέλος. Αποτελείται από μια σειρά αναπηδήσεων που επαναλαμβάνονται για άπειρο αριθμό κύκλων και θα συνεχίσουν επ’ άπειρον. Κι επειδή ένα τέτοιο σύμπαν δεν έχει αρχή, δεν υπάρχει μεγάλη έκρηξη και καμία ιδιομορφία.

Η έρευνα είναι διαθέσιμη στο Journal of Cosmology and Astroparticle Physics

Πηγές: 

 

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

3 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.