Αν θέλετε ποτέ να νιώσετε ασήμαντοι, δεν υπάρχει τίποτα πιο ταπεινωτικό από μια καλή φωτογραφία βαθέως πεδίου, του Σύμπαντος. Το James Webb μόλις δημοσίευσε μια πραγματικά εντυπωσιακή φωτογραφία, που μας δείχνει πόσο ασήμαντοι είμαστε για το Σύμπαν.

Για την εικόνα, το James Webb έπρεπε να κοιτάξει πίσω σχεδόν 12 δισεκατομμύρια έτη φωτός, σε μια μικροσκοπική περιοχή του ουρανού, μικρότερο από το ένα πέμπτο του πλάτους μιας πανσελήνου. Αυτή η μικρή περιοχή του ουρανού όμως δεν είναι κενή, αλλά θα δούμε πλήθος λαμπερών σημείων.

Μοιάζει σαν αυτό που κοιτάμε σε οποιοδήποτε σημείο του ουρανού, μια ξάστερη νύχτα, όταν είμαστε σε σημείο χωρίς φώτα. Όμως έχει μια μεγάλη διαφορά…

Τα περισσότερα φώτα στην εικόνα του James Webb δεν είναι άλλα άστρα στον Γαλαξία μας, αλλά ολόκληροι γαλαξίες, που εκτείνονται σχεδόν τόσο πίσω στον χωροχρόνο όσο και η αρχή του Σύμπαντος.

Μπορείτε να καταλάβετε τη διαφορά, επειδή μόνο τα αστέρια έχουν τις αιχμές περίθλασης που είναι χαρακτηριστικές μιας εικόνας JWST. Αυτό το μοτίβο δημιουργείται όταν το φως από μια συγκεντρωμένη σημειακή πηγή κάμπτεται γύρω από τις άκρες του τηλεσκοπίου. Κάτι παρόμοιο με όταν τραβάμε με το κινητό μας τις λάμπες σε ένα δρόμο τη νύχτα. Το φως από τους γαλαξίες όμως δεν είναι το συγκεντρωμένο σε ένα μόνο σημείο, για αυτό και δεν έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα.

James Webb

Το επίκεντρο της συγκεκριμένη εικόνας είναι μια ομάδα γαλαξιών που λάμπουν κάπως σε χρυσό χρώμα, ακριβώς κάτω από το κέντρο της φωτογραφίας. Το φως από αυτούς τους γαλαξίες, ταξίδεψε 6.5 δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει στο James Webb, σχεδόν τα μισά από τα 13.8 δισεκατομμύρια χρόνια από την αρχή του Σύμπαντος.

Οι παρατηρήσει έγιναν στα πλαίσια του προγράμματος COSMOS-Web, που είναι ένα έργο με στόχο να δημιουργήσει καταλόγους από ομάδες γαλαξιών για την καλύτερη κατανόηση της εξέλιξης του Σύμπαντος.

Η κατανομή των γαλαξιών σε όλο το Σύμπαν δεν είναι ούτε τυχαία ούτε ασαφής. Οργανώνεται σε σμήνη, συνδεδεμένα με ένα αόρατο κοσμικό πλέγμα σκοτεινής ύλης και υδρογόνου, τον κοσμικό ιστό.

Ο συνδυασμός των δεδομένων JWST με δεδομένα ακτίνων Χ από το Παρατηρητήριο ακτίνων Χ Chandra αποκαλύπτει πόσο μεγάλη είναι αυτή η ομάδα, η πιο ογκώδης που έχει εντοπιστεί στο οπτικό πεδίο. Το θερμό αέριο που διαπερνά το σμήνος λάμπει με ακτινοβολία Χ αρκετά ισχυρή ώστε να την ανιχνεύσει το Chandra.

Υπάρχουν, ωστόσο, πολλά περισσότερα που μπορείτε να δείτε στην εικόνα, αν ξέρετε πώς να κοιτάξετε. Σε έναν κατάλογο που συντάχθηκε από αυτά τα δεδομένα, μια διεθνής ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής την αστροφυσικό Γκρέτα Τόνι του Πανεπιστημίου της Μπολόνια έχει εντοπίσει 1.678 ομάδες γαλαξιών. Όχι 1.678 γαλαξίες, αλλά 1.678 ομάδες γαλαξιών!

Το James Webb μόλις τράβηξε μια κρυστάλλινη εικόνα ενός καυτού εξωγήινου κόσμου

Δεν υπάρχει επίσης τίποτα το ιδιαίτερο σε αυτό το μικρό κομμάτι του ουρανού, με διαστάσεις μόλις 6,44 επί 6,44 λεπτά της μοίρας. Η πανσέληνος, για να λάβουμε υπόψη μας, έχει διάμετρο περίπου 30 λεπτά της μοίρας. Σκεφτείτε πως κάθε άλλο μικροσκοπικό κομμάτι του ουρανού, είναι εξίσου γεμάτο με γαλαξίες και όλοι αυτοί σε ένα σημείο του ουρανού μικρότερο από το μικρό μας νύχι. Αν αυτό δεν είναι εντυπωσιακό, τότε δε μπορούμε να σκεφτούμε κάτι καλύτερο.

Στην ιστοσελίδα της ESA για το James  Webb μπορείτε να κατεβάσετε την παραπάνω φωτογραφία σε πλήρη ανάλυση. Η εικόνα σε πλήρες μέγεθος είναι 950MB

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.