Είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά (εκτός αν κάνω λάθος) που κάποια εταιρεία ερευνών μίλησε, βέβαια με προσεκτικό τρόπο, για κλειστό ολιγοπώλιο στην αγορά της Ελλάδας. Ο πόλεμος ανακοινώσεων συνεχίζεται, με το techmaniacs.gr να είναι από τα λίγα sites στην Ελλάδα, που  παρείχαμε αρκετή  κάλυψη στο ζήτημα, δημοσιεύοντας όλες τις απόψεις των μερών και όχι μόνο τις απαντήσεις των παρόχων που ισχυρίζονται ότι στην έρευνα λέγονται ανακρίβιες, όπως έκαναν άλλες συγκεκριμένες ιστοσελίδες. Η απάντηση της Rewheel έρχεται λίγο μετά το επιθετικό ύφος της Wind και τις απειλές για μηνύσεις. 

Θα ξεκινήσουμε με ένα γενικό σχόλιο που αναφέρεται στην καθόλου εποικοδομητική κριτική που λάβαμε από τη Vodafone, την ΕΕΤΤ και την Wind. Η Vodafone, η ΕΕΤΤ και η Wind επιμελώς παρέλειψαν να αναφέρουν στις δημόσιες απαντήσεις τους και στα δελτία τύπου που εξέδωσαν ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η Rewheel, χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθοδολογίες, έχουν καταλήξει επανειλημμένα και με συνέπεια στο ίδιο συμπέρασμα: Σταθερά κατά τα τελευταία 5 χρόνια, οι τιμές δεδομένων κινητού δικτύου στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες μεταξύ των χωρών της ΕΕ28 και του ΟΟΣΑ.

a) Απάντηση στον ισχυρισμό της Wind ότι «Γίνεται εξαγωγή γενικών συμπερασμάτων με αναφορές είτε σε ένα «προσεκτικά» επιλεγμένο πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας, είτε σε μια χώρα, η οποία κατά περίπτωση είναι πιο «ενδεδειγμένη» (από τη Μάλτα έως τον Καναδά…). Διατυπώνονται δογματικές απόψεις με μοναδική αναφορά σε μία μόνο, προφανώς «επιλεγμένη» πηγή ή σε πηγές που είναι μελέτες της ίδιας της εταιρείας συμβούλων(!). Αγνοείται πλήρως η καρτοκινητή, ενώ αποτελεί πάνω από το μισό της Ελληνικής αγοράς».

Ο ισχυρισμός της Wind ότι η μελέτη της Rewheel αγνοεί πλήρως τα προπληρωμένα πακέτα που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ της αγοράς είναι εσφαλμένη. Στη σελίδα 8 της δημόσιας έκδοσης της μελέτης (ενότητα 3.1 της πλήρους έκδοσης) αναφέρουμε ρητά ότι «Συγκρίναμε τις, υφιστάμενες κατά το Μάρτιο 2020, τιμές στην Ελλάδα που αφορούν προγράμματα κινητής τηλεφωνίας με φωνητική σύνδεση και σύνδεση δεδομένων, καθώς και προγράμματα παροχής συνδεσιμότητας σε κινητά ευρυζωνικά δίκτυα (μόνο για δεδομένα) με τις αντίστοιχες τιμές επτά άλλων ευρωπαϊκών αγορών. Οι αγορές που επιλέξαμε είναι κράτη μέλη της ΕΕ που έχουν, κατά τη Eurostat, συγκριτικά υψηλότερο επίπεδο τιμών από την Ελλάδα».

Για τη σύγκριση αυτήν, λάβαμε υπόψη όλους τους τύπους προγραμμάτων ομιλίας δεδομένων/SMS, ανεξάρτητα από τον όγκο και ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής. Η σύγκριση συμπεριλαμβάνει προγράμματα Καρτοκινητής, Καρτοσύνδεσης και Συμβολαίων. Παρακάτω ξαναπαρουσιάζουμε τη σύγκριση των μεγεθών/τιμών της ελληνικής αγοράς αναφορικά με τα δεδομένα κινητού δικτύου, σε σχέση επτά επιλεγμένες ευρωπαϊκές αγορές.

Απάντηση στον ισχυρισμό της Wind ότι «Απορρίπτεται συλλήβδην η παγκοσμίως αναγνωρισμένη ως βέλτιστη πρακτική κοινή χρήση υποδομών (network sharing), αγνοώντας την προφανώς θετική επίδραση σε τομείς όπως η ποιότητα των υπηρεσιών, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η μείωση κόστους». Ο ισχυρισμός της Wind ότι η Rewheel απέρριψε εντελώς τα πλεονεκτήματα της κοινοχρησίας δικτύου είναι εσφαλμένη. Δείτε παρακάτω ένα απόσπασμα από την πλήρη έκδοση της μελέτης, όπου αναλύσαμε τα κύρια πλεονεκτήματα της κοινοχρησίας δικτύου:

«Το BEREC συνόψισε τέσσερα πλεονεκτήματα της κοινοχρησίας υποδομών σε κινητά δίκτυα: μείωση κόστους, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα (ως αποτέλεσμα μείωσης των διοικητικών δαπανών και αποτελεσματικής χρήσης του φάσματος), παροχή περισσότερων επιλογών στον καταναλωτή (πχ η κοινοχρησία έχει επιτρέψει τη διατήρηση του ανταγωνισμού στην ποιότητα των υπηρεσιών σε κάποιες γεωγραφικές περιοχές) και άλλα οφέλη που εμπίπτουν στο δημόσιο συμφέρον (πχ προστασία περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, συμβολή στον κρατικό/περιφερειακό σχεδιασμό, μείωση ενεργειακών αναγκών).»

c) Απάντηση στον ισχυρισμό της Wind ότι « Έκπληκτοι επίσης μάθαμε ότι η υψηλή φορολογία στην Ελλάδα (η υψηλότερη της Ευρώπης) δεν έχει επίπτωση στις τελικές τιμές που πληρώνει ο Έλληνας καταναλωτής. Και πάλι, με αποδεικτικό στοιχείο ένα μόνο πρόγραμμα της Cosmote και μια μελέτη, πάλι κατά σύμπτωση, της ίδιας εταιρείας συμβούλων.» Ο ισχυρισμός της Wind είναι λανθασμένος. Πρώτον, η Rewheel δεν ανέφερε στη μελέτη της ότι ο φόρος κινητής τηλεφωνίας δεν επηρεάζει τις τιμές λιανικής στην Ελλάδα. Προφανώς και τις επηρεάζει (αυξάνει την τελική τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές). Απαντώντας στην ερώτηση «Οι τιμές σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα είναι πολύ ακριβές λόγω του φόρου κινητής τηλεφωνίας;» καταλήξαμε ότι «Όχι. Οι τιμές στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλές ακόμα και εάν εξαιρεθούν οι φόροι κινητής τηλεφωνίας». Δεύτερον, το συμπέρασμά μας ότι οι τιμές δεδομένων κινητού δικτύου στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλές, ακόμα και εάν εξαιρεθούν οι φόροι κινητής τηλεφωνίας δεν βασίζεται σε ένα ενιαίο πρόγραμμα της Cosmote, αλλά σε πολλές διαφορετικές συγκρίσεις που περιλαμβάνονται στην πλήρη έκθεση, μερικές από τις οποίες απεικονίζονται στα διαγράμματα κατωτέρω.

Συνεχίζουμε στη 2η σελίδα

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μπορεί να μας πούνε οι εκάστοτε υπεύθυνοι κάθε εταιρείας ποσό είναι το πάγιο του προγράμματος με πραγματικά μα πραγματικά απεριόριστα Gb και πραγματικά μα πραγματικά απεριόριστα λεπτά ομιλίας προς όλους ;;; !!!
    Και να το συγκρίνουμε με αντίστοιχα χώρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης !!!
    Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

  2. ΜΠΡΆΒΟ! Και μόνο που δημοσιεύετε τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων.
    Κατά τα άλλα, ένα ασύδοτο τσίρκο είναι η κατάσταση στη χώρα αυτή, και όχι μόνο στον τομέα των επικοινωνιών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.