Ο Ban Sansofsky, ο iOS developer πίσω από το δημοφιλές camera app Halide, αποφάσισε να ρίξει μια ενδελεχή ματιά στο iPhone SE του 2020 και ιδιαίτερα στην κάμερα. Όπως όλοι γνωρίζουμε, το νέο budget iPhone έχει τόσο χαμηλή τιμή επειδή χρησιμοποιεί ξανά το σασί ενός παλιού iPhone με εσωτερικά εξαρτήματα κάπως αναβαθμισμένα.

Το πρώτο άκρως ενδιαφέρον feature της μονής κάμερας του νέου iPhone SE, είναι μια τεχνολογία που αποκαλείται “Single Image Monocular Depth Estimation,” Πρόκειται για το χαρακτηριστικό που κάνει εφικτή την Portrait Mode φωτογραφία μέσω μιας μόνο κάμερας. Κανονικά, δυο κάμερες χρησιμοποιούνται σε ένα smartphone για να μπορέσει η συσκευή να αποκτήσει μια καλή άποψη ποια αντικείμενα βρίσκονται στο background και πρέπει να θολωθούν.

Η παραπάνω φωτογραφία έχει ληφθεί με το hAlide app και δείχνει ότι το Portrait Mode είναι εφικτό στο SE ακόμη και σε μη ανθρώπινα όντα, αν και το camera app της Apple υποστηρίζει μόνο ανθρώπους. Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα επιτυγχάνονται παρά την ύπαρξη μονής κάμερας, μέσα από μηχανική μάθηση. Και εξαιτίας της έλλειψης προηγμένων αισθητήρων στο iPhone, η κάμερα μπορεί να ξεγελαστεί και να μετατρέψει μια flat φωτογραφία σε μια σκηνή με βάθος.

Ο developer σημειώνει, ότι η Apple πιθανόν απενεργοποίησε την επιλογή λήψης Portrait mode φωτογραφιών σε μη ανθρώπινα αντικείμενα, επειδή τα αποτελέσματα κατέληγαν να είναι άσχημα, με λάθος σημεία της εικόνας να καταλήγουν θολά. Όπως βλέπετε παρακάτω, το SE κάνει λανθασμένα το δένδρο μέρος του κυρίως αντικειμένου και δεν το θολώνει.

Και αν και το flagship iPhone 11 pro είναι καλύτερα ικανό να λάβει το βάθος διάφορων αντικειμένων στη σκηνή, το SE 2 απλώς λαμβάνει μια γενική ιδέα των πραγμάτων. Όπως βλέπετε παρακάτω, το τελευταίο είναι λιγότερο ικανό στο επακριβές edge detection. (αριστερά iPhone 11 Pro, δεξιά iPhone SE)

Ο Ben σημειώνει ότι τα δεδομένα βάθους μηχανικής μάθησης που η SE 2 κάμερα συλλέγει είναι διαθέσιμα στους developers, επομένως ακόμη και αν η Apple δεν κάνει δυνατούς ισχυρισμούς ότι δουλεύει και σε μη ανθρώπινα αντικείμενα, οι developers μπορούν να τα αξιοποιήσουν στις εφαρμογές τους.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.