Η νεοσύστατη εταιρεία Interlune με έδρα το Seattle, η οποία αναπτύσσει τεχνολογία για τη συλλογή ενός πολύτιμου ισοτόπου ηλίου (το Ήλιο-3) από τη Σελήνη. Μάλιστα, σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει την πρώτη της συμφωνία με εμπορικό πελάτη την Maybell Quantum Industries, για την προμήθεια χιλιάδων λίτρων ηλίου-3, για ετήσια παράδοση από το 2029 μέχρι το 2035. Η Interlune πρόκειται επίσης να ανακοινώσει συμφωνία με το Πρόγραμμα Ισοτόπων του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ για την παροχή ηλίου-3 έως τον Απρίλιο του 2029.
Σε αντίθεση με τον τύπο ηλίου που χρησιμοποιείται στα αερόστατα, το ήλιο-3 είναι σπάνιο στη Γη, αλλά πιστεύεται ότι είναι άφθονο στην επιφάνεια της σελήνης, όπου δεν υπάρχει ασπίδα από τους ηλιακούς ανέμους.
Η Interlune αναπτύσσει ένα σύστημα για εκσκαφή, εξαγωγή και διαλογή του ηλίου-3 από το σεληνιακό έδαφος, ώστε να παράγει βιομηχανικές ποσότητες του εν λόγω ισοτόπου. Αυτό χρησιμοποιείται σε ανιχνευτές νετρονίων για την ταυτοποίηση πλουτωνίου και ουρανίου. Σε άλλες χρήσης, το συναντάμε σε ψύξη κβαντικών υπολογιστών και σε ενεργοποίηση γεννητριών πυρηνικής σύντηξης.
Το ήλιο-3 είναι ένα ισότοπο χωρίς ίχνη ραδιενέργειας και σχηματίζεται από τον βομβαρδισμό της Σελήνης, από τους ηλιακούς ανέμους. Σε αντίθεση με τη Γη, η Σελήνη δεν έχει μαγνητικό πεδίο, ούτε ατμόσφαιρα, ώστε να αποκρούσει τους ηλιακούς ανέμους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη συγκέντρωση του αερίου στο σεληνικό έδαφος.
Αρκετοί έχουν ενθουσιαστεί με την αξιοποίηση των αποθεμάτων ηλίου-3 της Σελήνης από την αρχή της σεληνιακής εξερεύνησης. Δείγματα που έφεραν πίσω οι αστροναύτες του Apollo επιβεβαίωσαν την παρουσία ηλίου-3, και ο συνιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος της Interlune, Harrison Schmitt , ο οποίος περπάτησε στη Σελήνη το 1972, έγραφε για το σεληνιακό ήλιο-3 τη δεκαετία του 1980.
Οι ΗΠΑ δεν είναι οι μόνες που έχουν βάλει στόχο το ήλιο-3. Το 2019 η Ινδία πραγματοποίησε αποστολή στη Σελήνη, ενώ και η Κίνα είχε την αποστολή Chang’e 5, για να αναζητήσουν ήλιο-3 στον φυσικό μας δορυφόρο.

Η ΗΠΑ όμως σταμάτησαν εδώ και χρόνια τις αποστολές στη Σελήνη και τώρα πρέπει να βασιστούν στην Interlune για την προμήθεια ικανών ποσοτήτων από το πολύτιμο ισότοπο. Σύμφωνα με τον CEO της Maybell Quantum, μιας εταιρίας που δραστηριοποιείται στους κβαντικούς υπολογιστές, η εποχή του ηλίου-3 που προέρχεται από τη σελήνη δεν είναι και τόσο μακριά. Εκείνος θέλει να χρησιμοποιήσει το ήλιο-3 για την ψύξη κβαντικών συσκευών σε θερμοκρασίες κοντά στο απόλυτο μηδέν. Θεωρεί πως το ήλιο-3 μπορεί να είναι η απάντηση στα προβλήματα ψύξης.
«Είναι εξαιρετικά ελαφρύ και εξαιρετικά πολύτιμο, οπότε όσον αφορά τα υλικά που θα επαναφέρουμε, έχει πολύ νόημα», είπε ο Tillemann-Dick. «Θα είναι πολύ πιο οικονομικό να επαναφέρουμε το ήλιο-3 από τη Σελήνη παρά να θέσουμε σε λειτουργία ειδικούς αντιδραστήρες εδώ στη Γη για να το παράγουν».
Νερό στον Άρη: Βρέθηκαν τα χαμένα ύδατα του πλανήτη και γεμίζει ωκεανούς!
Αν η αποστολή στη Σελήνη για το ήλιο-3 έχει επιτέλους την ευκαιρία να γίνει πραγματικότητα και αυτό οφείλεται στον ρόλο των πυραύλων του ιδιωτικού τομέα, όπως το Starship της SpaceX και το New Glenn της Blue Origin, σύμφωνα με τον Jason Andringa, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Vermeer Corp., μιας κατασκευάστριας εταιρείας από την Pella της Αϊόβα.
Εδώ θα πρέπει να πούμε όμως πως πρέπει να γίνουν αρκετά μέχρι να συμβεί αυτό. Η Interlune στα τέλη του έτους θα στείλει μια αποστολή με υπερφασματικές κάμερες, κοντά στον νότιο πόλο της Σελήνης, ώστε να εντοπίσει περιοχές πλούσιες σε ήλιο-3. Αφού βρει τις περιοχές ενδιαφέροντος, θα στείλει αποστολή εξερεύνησης, που θα διαθέτει αισθητήρες και δυνατότητα δοκιμαστικών εξορύξεων. Αν όλα πάνε καλά, το 2029 θα προχωρήσει σε πλήρη εξόρυξη και μεταφορά στη Γη.
Οι προκλήσεις του εγχειρήματος είναι τεράστιες, όμως αν η Interlune τα καταφέρει, θα βάλει τη Γη σε μια τροχιά αναζήτησης πόρων στο διάστημα.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.