Η αποστολή Hayabusa2 της Ιαπωνίας σηματοδότησε ένα σημαντικό ορόσημο στις 5 Δεκεμβρίου 2020, καθώς επέστρεψε με επιτυχία δείγματα από τον αστεροειδή 162173 Ryugu (Near-Earth Asteroid – NEA). Τα δείγματα αυτά, απομεινάρια από τα πρώτα στάδια του Ηλιακού Συστήματος, προσφέρουν κρίσιμες πληροφορίες για τον σχηματισμό του.

Ryugu

Οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα γοητευμένοι από τις πιθανές ενδείξεις που περιέχουν αυτά τα δείγματα σχετικά με την κατανομή των οργανικών μορίων κατά τη διάρκεια της βρεφικής ηλικίας του Ηλιακού Συστήματος, ρίχνοντας ενδεχομένως φως στην προέλευση της ζωής.

Η αρχική ανάλυση των δειγμάτων αποκάλυψε μια πλούσια σειρά αμινοξέων, βιταμίνης Β3 και διαστρικής σκόνης. Επιπλέον, μια πρόσφατη μελέτη από επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Tohoku αποκάλυψε στοιχεία για συγκρούσεις μικρομετεωροειδών στα δείγματα του Ryugu, με αποτέλεσμα διακριτές κηλίδες λιωμένου γυαλιού και ορυκτών.

Ryugu

Η επικεφαλής ερευνήτρια Megumi Matsumoto και η ομάδα της ανακάλυψαν ανθρακούχα υλικά μέσα σε αυτά τα λιωμένα μπαλώματα, παρουσιάζοντας μια πορώδη δομή που θυμίζει νανοπόρους. Ενώ μοιάζουν με την πρωτόγονη οργανική ύλη που βρίσκεται στην κομητική σκόνη, τα υλικά αυτά διαφέρουν ως προς τη σύνθεση, καθώς στερούνται βασικών στοιχείων όπως το άζωτο και το οξυγόνο.

Απίστευτο! Αυτή είναι η πιο λεπτομερής ακτινογραφία του Σύμπαντος!

Η Matsumoto θεωρεί ότι αυτά τα ανθρακούχα υλικά σχηματίστηκαν από κομητική οργανική ύλη μέσω θέρμανσης που προκλήθηκε από πρόσκρουση, προσφέροντας πληροφορίες για τη μεταφορά κομητικής ύλης από το εξωτερικό ηλιακό σύστημα σε περιοχές κοντά στη Γη. Η συνέχιση της ανάλυσης των δειγμάτων Ryugu υπόσχεται περαιτέρω αποκαλύψεις για την κοσμική αφήγηση και την προέλευση των δομικών στοιχείων της ζωής.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.