Όσο πιο έξυπνη και ικανή γίνεται η τεχνητή νοημοσύνη, τόσο πιο χαζοί γίνονται οι χρήστες. Σύμφωνα με μελέτες, η συχνή χρήση τεχνητής νοημοσύνης, οδηγεί σε σημαντικά χαμηλότερη γνωστική ικανότητα και κριτική σκέψη, σε σχέση με όσους δε βασίζονται σε αυτή. Είναι αυτό που έχουμε γράψει από τα πρώτα βήματα της τεχνητής νοημοσύνης.

Η νεότερη έρευνα από την Σχολή Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, με δείγμα 4.500 συμμετεχόντων, εξέτασε τις γνωστικές επιδόσεις των εθελοντών. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, σε αυτούς που χρησιμοποιούσαν κάποιο γλωσσικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT και σε αυτούς που απλά χρησιμοποιούσαν την αναζήτηση της Google, χωρίς προσθήκες τεχνητής νοημοσύνης.

Η μελέτη έδειξε πως όσοι χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη, αναπτύσσουν πιο επιφανειακή γνώση για τα θέματα που ερευνούν. Στις δύο ομάδες δόθηκε το έργο της δημιουργίας ενός λαχανόκηπου, με τη μία ομάδα να χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να βρει τον τρόπο και την άλλη ομάδα χρησιμοποιεί τις παραδοσιακές μηχανές αναζήτησης. Αφού οι ομάδες έκαναν την μελέτη τους, αποδείχθηκε πως οι χρήστες τεχνητής νοημοσύνης έδειχναν πολύ χειρότερες συμβουλές για τη δημιουργία ενός λαχανόκηπου, ενώ δεν κατείχαν το θέμα σε βάθος.

Αυτό συμβαίνει γιατί η χρήση όλων των γλωσσικών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, προσφέρουν επιφανειακή γνώση, που σε καμία περίπτωση δεν είναι σφαιρική. Εργαλεία όπως το ChatGPT εμφανίζουν μια περίληψη του θέματος, χωρίς τη δυνατότητα για παραπάνω μελέτη ενός θέματος, όπως γίνεται με την παραδοσιακή αναζήτηση. Αυτό καθιστά την παραδοσιακή αναζήτηση στο διαδίκτυο πολύ πιο αποδοτική, με τους χρήστες να συλλέγουν πολλαπλές πηγές για ένα θέμα, ενώ τους βοηθάει να αποκτήσουν κριτική σκέψη.

Η μελέτη τονίζει πως το μεγαλύτερο μειονέκτημα της τεχνητής νοημοσύνης είναι αυτό που διαφημίζεται σα το μεγαλύτερο πλεονέκτημα, δηλαδή το ότι δε χρειάζεται ο χρήστης να κάνει αναζήτηση για όσα θέλει. Αυτό, όπως σας έχουμε πει στο παρελθόν, σκοτώνει την κριτική σκέψη και κάνει τον χρήστη έρμαιο των μηχανών αναζήτησης, αφού χωρίς κριτική σκέψη, δε θα μπορεί σύντομα να ξεχωρίσει την αλήθεια από το ψέμα.Οι ερευνητές γράφουν:

«Η πιο επιφανειακή γνώση προκύπτει από ένα εγγενές χαρακτηριστικό των LLM – την παρουσίαση των αποτελεσμάτων ως συνθέσεις πληροφοριών και όχι ως μεμονωμένους συνδέσμους αναζήτησης – γεγονός που καθιστά τη μάθηση πιο παθητική από ό,τι στην τυπική αναζήτηση στο διαδίκτυο, όπου οι χρήστες ανακαλύπτουν και συνθέτουν ενεργά οι ίδιοι πηγές πληροφοριών. Με τη σειρά τους, όταν στη συνέχεια διαμορφώνουν συμβουλές σχετικά με το θέμα με βάση αυτά που έμαθαν, όσοι έμαθαν από συνθέσεις LLM (σε σύγκριση με τα τυπικά αποτελέσματα αναζήτησης) αισθάνονται λιγότερο αφοσιωμένοι στη διαμόρφωση των συμβουλών τους και, το πιο σημαντικό, δημιουργούν συμβουλές που είναι πιο αραιές, λιγότερο πρωτότυπες – και τελικά λιγότερο πιθανό να υιοθετηθούν από τους παραλήπτες».

Όμως, δεν είναι μια μόνο μελέτη που το υποστηρίζει αυτό. Μια δεύτερη μελέτη, αυτή τη φορά από το MIT, δημοσιεύθηκε στις αρχές του Ιουνίου. Σε αυτή, οι ερευνητές παρακολουθούσαν την νευρική δραστηριότητα στους εγκεφάλους φοιτητών που χρησιμοποιούσαν το ChatGPT για να μελετήσουν. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως μειωμένη εγκεφαλική δραστηριότητα για τους φοιτητές που μελετούσαν με το ChatGPT, σε σχέση με αυτούς που κάναν παραδοσιακή αναζήτηση στο διαδίκτυο ή σε βιβλία.

Το Διαδίκτυο έχει γίνει ένας απέραντος σκουπιδότοπος!

Αν και η μελέτη του MIT έχει δεχθεί αρκετή κριτική από τους υποστηρικτές της τεχνητής νοημοσύνη, η αλήθεια είναι πως όσο λιγότερο χρησιμοποιούμε το μυαλό μας, τόσο πιο χαζοί γινόμαστε.

Το μυαλό είναι και αυτό σαν μυς. Για να παραμείνει υγιής και λειτουργικός θα πρέπει να γυμνάζεται. Η τεχνητή νοημοσύνη μέσα σε ελάχιστα χρόνια έχει καταφέρει να κάνει τους μαθητές και φοιτητές λιγότερο έξυπνους, με πολύ επιφανειακή γνώση. Την ίδια στιγμή, από εργασίες μέχρι επιστημονικές δημοσιεύσεις, γίνονται πλέον μέσω του ChatGPT, με τους σπουδαστές να αποκτούν ένα πτυχίο έχοντας πολύ επιφανειακές γνώσεις. Αυτό δείχνει πως το μέλλον της μόρφωσης δεν είναι τόσο λαμπρό όσο θέλουν να μας κάνουν να πιστεύουμε οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης.

Για αυτό σας το έχω γράψει σε αρκετά άρθρα. Μη βασίζεστε στην τεχνητή νοημοσύνη για τίποτα σημαντικό. Αποκτείστε κριτική σκέψη, ώστε να μη γίνετε υποχείριο κανενός. Η γνώση και η κριτική σκέψη ήταν, είναι και θα είναι δύναμη. Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος που πλέον στο Techmaniacs φιλοξενούμε και επιστημονικά άρθρα, εκτός από το γεγονός πως επιστήμη και τεχνολογία έχουν παράλληλους δρόμους.

Μπορείτε να βρείτε τη μελέτη του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια ΕΔΩ.

Η μελέτη του MIT μπορεί να βρεθεί στο ArXiv.

 

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.