Μέσω μιας παγκόσμιας ερευνητικής προσπάθειας, επιστήμονες αποκάλυψαν μια βαθιά σχέση μεταξύ των μεταβολικών ανωμαλιών στον εγκέφαλο και ενός ευρέος φάσματος νευροψυχιατρικών και νευροεκφυλιστικών διαταραχών, που κυμαίνονται από τον αυτισμό έως τη νόσο Αλτσχάιμερ, και όχι μόνο.

Παρά την ποικίλη συμπτωματολογία που παρουσιάζουν αυτές οι παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, της επιληψίας, της σχιζοφρένειας, της νοητικής αναπηρίας και της διπολικής διαταραχής, συχνά μοιράζονται κοινά γενετικά ή μεταβολικά χαρακτηριστικά, γεγονός που υποδηλώνει μια ενιαία βιολογική βάση.

Η κοινοπραξία International Brain pH Project Consortium, που αποτελείται από 131 επιστήμονες από 105 εργαστήρια σε επτά χώρες, έχει εντοπίσει μεταβολές στην οξύτητα του εγκεφάλου και στα επίπεδα γαλακτικού οξέος ως κρίσιμους δείκτες αυτής της μεταβολικής δυσλειτουργίας στα ζώα.

Τα ευρήματά τους, που περιγράφονται λεπτομερώς σε πρόσφατη δημοσίευση, καταδεικνύουν ότι οι μεταβολές στο εγκεφαλικό pH και στα επίπεδα γαλακτικού οξέος είναι διάχυτες σε πολλαπλά ζωικά μοντέλα νευροψυχιατρικών και νευροεκφυλιστικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της σχιζοφρένειας, της διπολικής διαταραχής και του αυτισμού.

Η έρευνα αυτή υπόσχεται πολλά για την ανάπτυξη καινοτόμων διαγνωστικών εργαλείων και θεραπευτικών παρεμβάσεων για αυτές τις περίπλοκες διαταραχές, οι οποίες επηρεάζουν σημαντικό μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η νηστεία επηρεάζει τον εγκέφαλο προκαλώντας δυναμικές αλλαγές

Εξετάζοντας εγκεφαλικά δείγματα από διάφορα ζωικά μοντέλα, η ομάδα παρατήρησε συνεπείς μετατοπίσεις στο εγκεφαλικό pH και στα επίπεδα γαλακτικού οξέος, ενδεικτικές των εκτεταμένων διαταραχών στις νευροψυχιατρικές καταστάσεις.

Είναι αξιοσημείωτο ότι περίπου το 30 τοις εκατό των ζώων που μελετήθηκαν, σε 109 διαφορετικά μοντέλα, παρουσίασαν σημαντικές μεταβολές στα επίπεδα του εγκεφαλικού pH και του γαλακτικού οξέος, υπογραμμίζοντας την επικράτηση αυτών των μεταβολικών δυσλειτουργιών σε διάφορες νευροψυχιατρικές διαταραχές.

Η μελέτη έριξε επίσης φως στην περίπλοκη σχέση μεταξύ των επιπέδων γαλακτικού οξέος και της γνωστικής λειτουργίας, αναδεικνύοντας τον πιθανό αντίκτυπο των μεταβολικών δυσλειτουργιών στις γνωστικές ικανότητες σε αυτές τις διαταραχές.

Όσον αφορά το μέλλον, οι ερευνητές σκοπεύουν να διερευνήσουν στρατηγικές θεραπείας που στοχεύουν στις μεταβολές του εγκεφαλικού pH και του επιπέδου του γαλακτικού οξέος, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπειών προσαρμοσμένων σε συγκεκριμένες υποομάδες ασθενών που χαρακτηρίζονται από διακριτά μεταβολικά προφίλ.

Αυτή η πρωτοποριακή έρευνα αποτελεί ένα σημαντικό άλμα προόδου στην κατανόηση των βιολογικών μηχανισμών που διέπουν τις νευροψυχιατρικές διαταραχές, προσφέροντας νέους δρόμους για παρέμβαση και θεραπεία.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πολύ ενδιαφέρον να διαβάζουμε τις νεότερες εξελίξεις για αυτές τις παθήσεις. ❤️

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.