Στη συνεχιζόμενη μάχη κατά της παχυσαρκίας, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει μια πολλά υποσχόμενη οδό: τον διαλείποντα θερμιδικό περιορισμό (ICR), ο οποίος προκαλεί σημαντικές μεταμορφώσεις τόσο στο έντερο όσο και στον εγκέφαλο. Αυτή η ανακάλυψη προσφέρει νέες γνώσεις για τη διαχείριση του βάρους και την καταπολέμηση της παγκόσμιας κρίσης παχυσαρκίας.

Μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές από την Κίνα παρακολούθησε 25 παχύσαρκους εθελοντές για μια περίοδο 62 ημερών, καθώς υποβλήθηκαν σε ένα σχήμα ICR, που περιλάμβανε ελεγχόμενη πρόσληψη θερμίδων και περιοδική νηστεία. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: οι συμμετέχοντες έχασαν κατά μέσο όρο 7,6 κιλά, που ισοδυναμεί με 7,8% του σωματικού τους βάρους. Επιπλέον, παρατηρήθηκαν αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα και στη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου.

Ο επικεφαλής ερευνητής Qiang Zeng από το Δεύτερο Ιατρικό Κέντρο και το Εθνικό Κέντρο Κλινικών Ερευνών για Γηριατρικές Ασθένειες στην Κίνα τόνισε τη δυναμική σχέση μεταξύ του εγκεφάλου, του εντέρου και του μικροβιώματος. Οι μεταβολές που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια και μετά την απώλεια βάρους υπογράμμισαν τη διασύνδεση αυτών των συστημάτων.

Αν είσαι φτωχός ο εγκέφαλος σου γερνάει πιο γρήγορα

Αν και οι ακριβείς μηχανισμοί που οδηγούν σε αυτές τις αλλαγές παραμένουν ασαφείς, η μελέτη ρίχνει φως στις δυνατότητες στόχευσης περιοχών του εγκεφάλου για τη διαμόρφωση της πρόσληψης τροφής. Μαγνητικές τομογραφίες αποκάλυψαν μετατοπίσεις σε περιοχές που συνδέονται με τη ρύθμιση της όρεξης και τον εθισμό, ενώ οι αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου συσχετίστηκαν με συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου.

Ο ιατρικός επιστήμονας Xiaoning Wang τόνισε την αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου, υποστηρίζοντας ότι η κατανόηση αυτής της πολύπλοκης αλληλεπίδρασης θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην πρόληψη και τη διαχείριση της παχυσαρκίας. Με πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως να παλεύουν με τους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με την παχυσαρκία, η αποκάλυψη των περιπλοκών αυτής της σχέσης υπόσχεται την καταπολέμηση αυτής της παγκόσμιας κρίσης υγείας.

Κοιτάζοντας μπροστά, ο βιοϊατρικός επιστήμονας Liming Wang από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών τόνισε την ανάγκη αποκρυπτογράφησης των ακριβών μηχανισμών που διέπουν την επικοινωνία εντέρου-εγκεφάλου στα παχύσαρκα άτομα, ανοίγοντας το δρόμο για αποτελεσματικότερες στρατηγικές διαχείρισης του βάρους, μέσω ειδικής διατροφής και νηστείας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.