Πριν περίπου 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια, ένας πρωτοπλανήτης στο μέγεθος του Άρη, που ονομάζεται Θεία, συγκρούστηκε με έναν άλλο μεγαλύτερο πρωτοπλανήτη. Η σύγκρουση ήταν τόσο καταστροφική που η Θεία σχεδόν εξαφανίστηκε, ενώ ο άλλος πρωτοπλανήτης εκτόξευσε μεγάλο μέρος της ύλης του στο διάστημα. Αυτό το υλικό, αναμειγμένο με τα απομεινάρια της Θείας, σταδιακά σχημάτισε τον δορυφόρο μας: τη Σελήνη.
Αυτή η θεωρία είναι η επικρατέστερη για το πώς δημιουργήθηκε η Σελήνη, και μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 21 Αυγούστου προσφέρει νέα στοιχεία για την υποστήριξή της, αλλά παράλληλα εγείρει ερωτήματα για τις λεπτομέρειες του μοντέλου που περιγράφει τη σύγκρουση. Η μελέτη βασίζεται σε δεδομένα από την αποστολή Chandrayaan-3, η οποία συνέλεξε δείγματα από περιοχές κοντά στους πόλους της Σελήνης.
Ανακαλύφθηκε στη Σελήνη το “θαυματουργό υλικό” γραφένιο
Ο Santosh Vadawale, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, εξηγεί ότι η θεωρία περιλαμβάνει την “υπόθεση του ωκεανού μάγματος”. Η ενέργεια από τη σύγκρουση θα είχε λιώσει τα εξωτερικά στρώματα της Σελήνης, δημιουργώντας έναν παγκόσμιο ωκεανό μάγματος που χρειάστηκε εκατομμύρια χρόνια για να κρυώσει και να στερεοποιηθεί. Η ανακάλυψη μεγάλης ποσότητας ολιβίνη, ενός βαρέως μεταλλικού ορυκτού, στα δείγματα που συλλέχθηκαν, ήταν απρόσμενη και μπορεί να οδηγήσει σε επαναπροσδιορισμό των μοντέλων που περιγράφουν τον σχηματισμό της Σελήνης.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.