Οι ερευνητές ανακάλυψαν πρόσφατα, μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο ενός γαλαξία κβάζαρ που ονομάζεται J0529-4351 και είναι ικανή να καταβροχθίζει έναν Ήλιο κάθε ημέρα και έχει μάζα ίσης περίπου με 17 δισεκατομμύρια ήλιους.

Πρόκειται για την πιο πεινασμένη μαύρη τρύπα που έχουμε εντοπίσει μέχρι σήμερα, λέει μια ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής τον Christian Wolf του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, που μεγαλώνει τόσο γρήγορα που πρακτικά βρίσκεται στο μέγιστο όριο του πόσο υλικό μπορεί να συσσωρεύσει. Αποτελεί ένα συναρπαστικό εργαστήριο για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες αναπτύσσονται και εξελίσσονται σε τέτοια κλίμακα.

Έτσι άλλαξε η τροχιά του πλανήτη μας – Τι την προκάλεσε (φωτογραφία)

Οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες  έχουν εκατομμύρια έως δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη μάζα από τον Ήλιο και συνήθως βρίσκονται στα κέντρα των γαλαξιών. Το θέμα είναι ότι οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πραγματικά πώς δημιουργούνται. Πολύ μικρότερες μαύρες τρύπες γνωρίζουμε ότι σχηματίζονται από την άμεση κατάρρευση των πυρήνων τεράστιων άστρων όταν αυτά πεθαίνουν. Αλλά οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες είναι  πολύ μεγάλες για να είναι σχηματίζονται έτσι, ιδιαίτερα στις αρχές της ιστορίας του Σύμπαντος.

Υπάρχουν και άλλα θεωρητικά μοντέλα σχηματισμού, αλλά ένας τρόπος για να καταλάβουμε καλύτερα πώς οι υπερμεγέθεις αυτές μαύρες τρύπες σχηματίζονται, είναι να μελετηθεί, που αυτές αναπτύσσονται. Εδώ είναι που μπαίνουν στο προσκήνιο τα κβάζαρ – όπως το J0529-4351. Πρόκειται για γαλαξίες με κεντρικές μαύρες τρύπες που τρέφονται συνεχώς. Η μαύρη τρύπα βρίσκεται στο κέντρο μιας τεράστιας  περιστρεφόμενης μάζας υλικού που στροβιλίζεται γύρω από τη μαύρη τρύπα, τροφοδοτώντας την συνεχώς.

Η έντονη τριβή και η βαρύτητα αναγκάζει αυτό το υλικό να θερμανθεί σε δισεκατομμύρια ή και τρισεκατομμύρια βαθμούς, λάμποντας έντονα στο διάστημα με φως σε όλο το φάσμα. Οι αστρονόμοι μπορούν να μελετήσουν αυτό το φως, διαχωρίζοντάς το για να υπολογίσουν τις ιδιότητες της μαύρης τρύπας στο εσωτερικό της. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η μαύρη τρύπα μεγαλώνει με ρυθμό περίπου 370 ηλιακών μαζών ανά έτος. Αυτό είναι λίγο περισσότερο από τη μάζα ενός Ήλιου που πέφτει πάνω στη μαύρη τρύπα κάθε μέρα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.