Οι επιστήμονες αναρωτιούνται εδώ και χρόνια αν η επιπλέον θερμότητα του σώματος σε περιπτώσεις κατάθλιψης είναι απλώς σύμπτωση ή αποτελεί μια ένδειξη για κάτι βαθύτερο.
Μια νέα συλλογή δεδομένων υποδηλώνει ότι τα δύο συναισθήματα συνυπάρχουν πολύ πιο συχνά από ό,τι θα περίμενε κανείς. Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής μια ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο ( UCSF ) και συνεργατών σε 106 χώρες, μελέτησε επτά μήνες βαθμολογιών κατάθλιψης και μετρήσεων θερμοκρασίας σώματος από περισσότερους από 20.000 εθελοντές. Μετά τον δεύτερο μήνα ανάλυσης, προέκυψε ένα πολύ σαφές μοτίβο: υψηλότερες βαθμολογίες κατάθλιψης σήμαιναν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος. Οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούσαν οικιακά θερμόμετρα μία φορά την ημέρα και φορούσαν έξυπνους δακτυλίους που μετρούσαν τη θερμοκρασία του δέρματος χιλιάδες φορές κατά τη διάρκεια κάθε 24ωρου κύκλου.
Κάθε ανοδική βαθμίδα στην έρευνα για την κατάθλιψη συνδυάστηκε με μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας αλλά η αντιστοιχία ίσχυε σε όλα τα κλίματα, τις ηλικίες και τις εποχές. Αυτή η συνέπεια ανεβάζει τα στοιχεία από αυτήν τη μελέτη σε σχέση με πολλά προηγούμενα εργαστηριακά πειράματα που βασίζονταν σε μερικές δεκάδες φοιτητές κάθε φορά. Σε αυτή τη μελέτη οι διαφορές ήταν κατά μέσο όρο λιγότερο από έναν βαθμό. Αλλά σε όλους τους πληθυσμούς, υποδεικνύει μια βιολογική μετατόπιση που επισκιάζει τον συναισθηματικό πόνο.
Οι ερευνητές συνέκριναν επίσης την ημερήσια διακύμανση – που ονομάζεται ημερήσιο πλάτος – μεταξύ των κορυφών κατά τη διάρκεια της ημέρας και των χαμηλών κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μικρότερες διακυμάνσεις συνέδεαν με ισχυρότερες βαθμολογίες κατάθλιψης. Τα πιο δροσερά βράδια βοηθούν τον εγκέφαλο να βυθιστεί σε βαθύ ύπνο. Οι εθελοντές που σημείωσαν υψηλή βαθμολογία στην κατάθλιψη δεν έχασαν τη θερμότητα τόσο ομαλά μετά τη δύση του ηλίου. Οι καμπύλες θερμοκρασίας τους φαίνονταν πιο επίπεδες, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει πρόβλημα στο εσωτερικό ρολόι που καθοδηγεί την απελευθέρωση ορμονών και την αρχιτεκτονική του ύπνου.
Απροσδόκητη σύνδεση μεταξύ του μεγαλύτερου κρατήρα στην Αμερική και το Grand Canyon
Αυτή η νέα εργασία προσθέτει τη θερμοκρασία του σώματος σε αυτήν τη λίστα, αυξάνοντας την πιθανότητα η προσαρμογή των θερμικών σημάτων να ωθήσει τον ύπνο και τη διάθεση να συγχρονιστούν ξανά. Οι ορμόνες του στρες, η ήπια φλεγμονή και οι μεταβολές στους νευροδιαβιβαστές – όλες συχνές στην κατάθλιψη – μπορούν να φράξουν τους ιδρωτοποιούς αδένες και να περιορίσουν τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία κοντά στην επιφάνεια. Μια επίμονη αύξηση της θερμοκρασίας κατά μισό βαθμό μπορεί να επιδεινώσει τα συναισθηματικά χαμηλά επίπεδα, δημιουργώντας έναν κύκλο στον οποίο η αίσθηση της κατάθλιψης επιβραδύνει την ψυχραιμία και η ανεπαρκής ψυχραιμία επιδεινώνει τη διάθεση.
Η πλήρης μελέτη δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.