Η NASA στρέφει λίγο την προσοχή της από το διάστημα στη Γη και βοηθάει τους οικολόγους να προστατεύσουν απειλούμενα είδη, όπως οι τίγρεις και οι ελέφαντες. Αυτό γίνεται μέσω ισχυρών δορυφόρων.

Αυτή τη στιγμή, η μεγαλύτερη απειλή για αυτά τα είδη είναι η μεγάλη απώλεια οικοτόπων. Με τον πληθυσμό των ανθρώπων να εκρήγνυται, καταλαμβάνουμε μεγαλύτερο μέρος της άγριας φύσης, ενώ χρησιμοποιούμε και μεγαλύτερο μέρος των φυσικών πόρων. Τα μεγαλύτερα είδη, όπως ελέφαντες και τίγρεις, είναι από τα πιο ευάλωτα στην εξαφάνιση.

Κάποτε, οι τίγρεις ήταν διαδεδομένες στην Ασία και τα τελευταία 150 χρόνια έχουν χάσει το 93% του πληθυσμού τους. Σήμερα, λιγότερα από 4.000 από αυτά τα πανέμορφα αρπακτικά είναι εν ζωή.

Τώρα, τα δορυφορικά δεδομένα της NASA δίνουν κάποια ελπίδα για τη διάσωση σε απειλούμενα είδη, προσδιορίζοντας τους κατάλληλους βιότοπους για αυτά τα ζώα. Είναι περιοχές που μέχρι σήμερα δεν είχαν πρόσβαση.

«Υπάρχει ακόμα πολύ χώρος για τις τίγρεις στον κόσμο από ό,τι πίστευαν ακόμη και οι ειδικοί στις τίγρεις», είπε στην Emily DeMarco στη NASA, ο οικολόγος Eric Sanderson, τώρα στον Βοτανικό Κήπο της Νέας Υόρκης. «Μπορέσαμε να το καταλάβουμε μόνο επειδή συγκεντρώσαμε όλα αυτά τα δεδομένα από τη NASA και τα ενσωματώσαμε με πληροφορίες από το πεδίο».

NASA είδη
Εικόνα του Παρατηρητηρίου Γης της NASA που δείχνει ενδιαίτημα τίγρης το 2020. ( Wanmei Liang χρησιμοποιώντας δεδομένα από Sanderson et al., Front. Conserv. Sci., 2023) .

Αυτά τα δεδομένα της NASA περιλαμβάνουν υπέρυθρη και φασματοραδιομετρική απεικόνιση – η οποία μπορεί να παρακολουθεί την υγεία της βλάστησης από ψηλά σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Μαζί με τη γεωγραφική χαρτογράφηση και την ιστορική επίγεια εργασία πεδίου, ο Sanderson και οι συνεργάτες του κατάφεραν να εντοπίσουν πιθανούς βιότοπους στον οποίο οι τίγρεις μπορούν να μεταναστεύσουν ή να επανεισαχθούν.

“Ανακαλύπτουμε σημαντικές δυνατότητες για την αποκατάσταση των τίγρεων στους υπάρχοντες βιότοπους, που έχουν εντοπιστεί εδώ…”, εξηγούν ο Sanderson και η ομάδα . «Αν αυτά τα μέρη είχαν επαρκή λεία και οι τίγρεις μπορούσαν να τα βρουν, η κατεχόμενη χερσαία βάση για τις τίγρεις μπορεί να αυξηθεί κατά 50%».

Άλλοι ερευνητές στη NASA, χρησιμοποίησαν παρόμοιες τεχνικές για βρουν κατοικία για τους ασιατικούς ελέφαντες στο Νότιο Μπουτάν. Οι ελέφαντες παίζουν καίριο ρόλο στη λειτουργία των δασών, όμως έχουν δραματική μείωση πληθυσμού, λόγω των συγκρούσεων με τους ανθρώπους. Τα δεδομένα που συνέλλεξαν οι ερευνητές, έχουν σαν στόχο να μειώσουν τις συναντήσεις ανθρώπου και ελέφαντα.

Τεράστιες οι επιπτώσεις του 11ετούς ηλιακού μέγιστου στη Γη

Η NASA εργάζεται επίσης για την ανάπτυξη στρατηγικών που βασίζονται σε δορυφόρους για την προστασία τεράστιων περιοχών δημόσιας γης των ΗΠΑ υπό τη διαχείριση του Γραφείου Διαχείρισης Γης. Σκοπός τους είναι να προστατεύσουν τη χελώνα της ερήμου Μοχάβε (Gopherus agassizii , απειλούμενη με εξαφάνιση), το Greater sage-grouse (Centrocercus urophasianus , σε κίνδυνο) και το μεγαλόπτερο (Ovis Canadensis , σε κίνδυνο).

«Οι δορυφόροι παρατηρούν τεράστιες περιοχές της επιφάνειας της Γης σε καθημερινά έως εβδομαδιαία προγράμματα», λέει ο βιογεωγράφος της NASA, Keith Gaddis. «Αυτό βοηθά τους επιστήμονες να παρακολουθούν περιοχές που θα ήταν υλικοτεχνική πρόκληση και θα ήταν χρονοβόρα η έρευνα από το έδαφος – ζωτικής σημασίας για ζώα όπως οι τίγρεις που περιφέρονται σε μεγάλες περιοχές.»

Η έρευνα για τις τίγρεις δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Conservation Science.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.