Σε λίγες ώρες, η Apple θα παρουσιάσει το iOS 18, την επόμενη σημαντική έκδοση του λειτουργικού συστήματος που τροφοδοτεί το σημαντικότερο προϊόν της εταιρείας, το iPhone. Έχουμε ήδη δει έναν τόνο διαρροών για αυτό, οπότε γνωρίζουμε ότι πρέπει να περιμένουμε πολλά χαρακτηριστικά με AI, περισσότερα εργαλεία προσαρμογής και επανασχεδιασμό του Control Center και των ρυθμίσεων που δεν έχουν δει σημαντική αλλαγή εδώ και χρόνια.

Λίγο πριν το WWDC, έχουμε δύο διαρροές της τελευταίας στιγμής με πληροφορίες για το iOS 18. Χάρη στο MacRumors και στις δύο περιπτώσεις, μαθαίνουμε ότι ένα νέο σύστημα κλειδώματος εφαρμογών και ένα εργαλείο σκοτεινών εικονιδίων για την αρχική οθόνη θα μπορούσαν να ανακοινωθούν ως δύο νέα βασικά χαρακτηριστικά του λειτουργικού.

Ας ξεκινήσουμε με το σύστημα κλειδώματος εφαρμογών. Υποτίθεται ότι αυτό θα επιτρέπει να κλειδώνετε μια εφαρμογή με Face ID ή PIN ή password, προσθέτοντας ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας για εφαρμογές με ευαίσθητες πληροφορίες. Επί του παρόντος, οι χρήστες iPhone έχουν λύσεις για αυτό, όπως με τη χρήση της λειτουργίας συντομεύσεων, αλλά αυτό δεν θα είναι πλέον απαραίτητο. Ακόμη και αν κάποιος αρπάξει το ξεκλείδωτο τηλέφωνό σας, θα χρειαστεί το πρόσωπο, το PIN ή τον κωδικό πρόσβασής για να αποκτήσει πρόσβαση στις εφαρμογές που έχετε επιλέξει να κλειδώσετε.

Δυστυχώς, αυτή η λειτουργία ακούγεται ότι θα είναι αρκετά περιορισμένη σε δυνατότητες. Υποτίθεται ότι θα λειτουργεί μόνο με εφαρμογές πρώτου κατασκευαστή, δηλαδή αυτές που αναπτύσσονται από την Apple. Φαίνεται επίσης ότι δεν θα μπορείτε να φτιάξετε ένα μοναδικό PIN ή κωδικό πρόσβασης για το κλείδωμα των εφαρμογών, οπότε αν κάποιος έχει το PIN ή τον κωδικό για το iPhone, το κλείδωμα των εφαρμογών γίνεται ένα ασήμαντο εμπόδιο, καθώς ενισχύεται από τα ίδια διαπιστευτήρια.

Σημειωτέον, μια πιο ισχυρή έκδοση αυτής της δυνατότητας υπάρχει στα τηλέφωνα της Samsung εδώ και χρόνια με τη μορφή Secure Folder. Επίσης, η Google παρουσίασε το Private Space στο φετινό Google I/O, το οποίο διαθέτει τόσο τη δυνατότητα κλειδώματος οποιασδήποτε εφαρμογής όσο και την πλήρη διαφοροποίηση του PIN ή κωδικού πρόσβασης από αυτόν του τηλεφώνου. Μιλάμε για αρκετά υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας στο Android.

Εκτός από το σύστημα κλειδώματος εφαρμογών, το iOS 18 θα αποκτήσει και σκοτεινά εικονίδια αρχικής οθόνης. Τα iPhone διαθέτουν εδώ και καιρό dark mode, αλλά η ενεργοποίησή της δεν επηρεάζει τα εικονίδια. Σε συνδυασμό με τη λειτουργία προσαρμοσμένων εικονιδίων που διέρρευσε προηγουμένως και έρχεται στο iOS 18, η ενεργοποίηση του dark mode θα πρέπει να αλλάξει τα εικονίδια ώστε να ταιριάζουν καλύτερα με αυτή τη λειτουργία. Στην αρχή, ωστόσο, αυτό μπορεί να λειτουργήσει μόνο με εφαρμογές του πρώτου κατασκευαστή.

Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε ότι και αυτό το χαρακτηριστικό είναι επίσης διαθέσιμο στο Android εδώ και αρκετό καιρό, χάρη στην κυκλοφορία του Material You στο Android 12 το 2021. Επίσης, λειτουργεί πολύ καλύτερα και η καθυστερημένη κυκλοφορία των dark mode εικονιδίων δείχνει ότι η Apple απλά έδωσε ένα μισοτελειωμένο χαρακτηριστικό στους χρήστες, και ας κάνει τα πάντα “καλύτερα” από τον ανταγωνισμό – έστω και με καθυστέρηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.