Το διαστημόπλοιο Odyssey της NASA κατέγραψε μια μαγευτική εικόνα του αρειανού ορίζοντα, προσφέροντας μια προοπτική που, μέχρι τώρα, παρέμενε αθέατη στο πεδίο της εξερεύνησης του Άρη. Η φωτογραφία, που ελήφθη από ύψος περίπου 400 χιλιομέτρων, αντικατοπτρίζει το μέσο ύψος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού πάνω από τη Γη.

Ορίζοντας του Άρη

Ο συντονισμός αυτού του αξιοσημείωτου στιγμιότυπου δεν ήταν μικρό κατόρθωμα, απαιτώντας σχολαστικό σχεδιασμό επί αρκετούς μήνες. Το τροχιακό σκάφος Odyssey χρησιμοποίησε για το έργο αυτό το σύστημα απεικόνισης θερμικής εκπομπής (THEMIS), ένα σταθερό όργανο που συνήθως στρέφεται προς την επιφάνεια του Άρη για σκοπούς χαρτογράφησης. Για να αποτυπώσουν τον ορίζοντα, οι επιστήμονες στη Γη έδωσαν εντολή στο σκάφος να γείρει κατά 90 μοίρες, στρέφοντας το THEMIS προς το χείλος του αρειανού τοπίου.

Διατηρώντας αυτόν τον προσανατολισμό για μια ολόκληρη τροχιά, το Odyssey έχασε προσωρινά την επαφή με τη Γη κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης φάσης. Ωστόσο, η εικόνα που προέκυψε άξιζε την αγωνία και την προσπάθεια. Η φωτογραφία αποκαλύπτει το ξηρό, γεμάτο κρατήρες έδαφος του Άρη σε πρώτο πλάνο, παρουσιάζοντας ένα απόκοσμο τοπίο. Πάνω, ξεδιπλώνεται η ευαίσθητη ατμόσφαιρα του Άρη, με ίχνη σύννεφων και αιωρούμενη ομίχλη σκόνης.

Πετρώματα του Άρη χτυπούν τη Γη, αλλά συμβαίνει κάτι παράξενο με την ηλικία τους

Το THEMIS, ως θερμική κάμερα, παρέχει πολύτιμα δεδομένα για τη θερμοκρασία των θεμάτων του. Αυτή η δυνατότητα επιτρέπει στους επιστήμονες να μελετήσουν τα σύννεφα στον Άρη, συμπεριλαμβανομένων των νεφών πάγου νερού που μοιάζουν με εκείνα της Γης, καθώς και των νεφών πάγου διοξειδίου του άνθρακα που σχηματίζονται κάτω από συγκεκριμένες ατμοσφαιρικές συνθήκες. Η κατανόηση αυτών των ατμοσφαιρικών δυναμικών προσφέρει πληροφορίες για τη λειτουργία του κλίματος του Άρη.

Κατά τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας παρατήρησης του ορίζοντα, το THEMIS κατέγραψε επίσης μια εικόνα του φεγγαριού του Άρη, του Φόβου, σε σχήμα πατάτας, προσθέτοντας ένα ακόμη επίπεδο επιστημονικής περιέργειας. Καθώς η μυστηριώδης προέλευση του Φόβου δεν έχει ακόμη κατανοηθεί πλήρως, κάθε στοιχείο που συλλέγεται συμβάλλει στη διαλεύκανση του αινίγματος που περιβάλλει αυτό το αρειανό φεγγάρι.

Ορίζοντας του Άρη

Ενθαρρυμένοι από την επιτυχία αυτής της αποστολής, οι ερευνητές σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν περαιτέρω παρατηρήσεις του αρειανού ορίζοντα σε διαφορετικές εποχές του έτους. Η προσπάθεια αυτή αποσκοπεί στην αποκάλυψη των εποχιακών διακυμάνσεων της ατμόσφαιρας του Άρη και οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι για την προοπτική να αποτυπώσουν το ασύλληπτο πράσινο νυχτερινό φως του Κόκκινου Πλανήτη σε μελλοντικές εικόνες.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.