Οι επιστήμονες προειδοποιούν για τον αυξανόμενο κίνδυνο από την αύξηση των διαστημικών συντριμμιών. Τα διαστημικά αυτά απορρίμματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε κίνδυνο για την ασφάλεια της αεροπλοΐας.
Πιο συγκεκριμένα οι επιστήμονες εκφράζουν με τη πάροδο των χρόνων μεγαλύτερη ανησυχία για την ασφάλεια της αεροπλοΐας καθώς αυξάνεται η συχνότητα των διαστημικών αποστολών και των εκτοξεύσεων πυραύλων. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα επισημαίνεται ο επικίνδυνος συνδυασμός της αυξανόμενης διαστημικής κυκλοφορίας και των πολυσύχναστων εναέριων χώρων. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη οι ανεξέλεγκτες επανεισόδοι διαστημικών απορριμμάτων θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κινδύνους σύγκρουσης με εμπορικά αεροσκάφη, ιδιαίτερα σε εναέριους χώρους υψηλής κυκλοφορίας.
Η βασική ανησυχία είναι η αυξανόμενη συχνότητα των διαστημικών αποστολών, κάτι το οποίο σημαίνει ότι τα διαστημικά σκουπίδια θα συνεχίσουν να αυξάνονται και η πιθανότητα να εισέλθουν ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης και να προσκρούσουν με αεροσκάφη θα μπορούσε επίσης να αυξηθεί. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports επισημαίνει μια πιθανότητα 26% ανεξέλεγκτης επανεισόδου διαστημικών απορριμμάτων σε πολυσύχναστους εναέριους χώρους όπως στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Ευρώπη κάθε χρόνο. Ο αυξημένος αυτός κίνδυνος συνδέεται άμεσα με την επέκταση της εναέριας κυκλοφορίας και την αυξανόμενη συχνότητα των διαστημικών αποστολών.
Οι κινήσεις για τη μείωση του κόστους των μπαταριών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Οι τρέχουσες τεχνολογίες παρακολούθησης μπορούν να προβλέψουν ορισμένες επανεισόδους αλλά η πρόβλεψη της ακριβούς ζώνης προσγείωσης ή πρόσκρουσης παραμένει δύσκολη. Ακόμη οι ερευνητές σημείωσαν ότι η διαχείριση της διαστημικής κυκλοφορίας και τα καλύτερα συστήματα για την παρακολούθηση των συντριμμιών θα είναι απαραίτητα στο μέλλον. Αυτά θα οδηγήσουν στη διασφάλιση της ασφάλειας της αεροπλοΐας, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις οικονομικές απώλειες λόγω του κλεισίματος του εναέριου χώρου. Τέλος σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα περισσότερα από 2.300 διαστημικά σκουπίδια βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε τροχιά, με τα περισσότερα από αυτά να αναμένεται να εισέλθουν ανεξέλεγκτα κάποια στιγμή στο μέλλον. Η πρόκληση έγκειται στη διαχείριση αυτών των επανεισόδων και στην προστασία των αεροσκαφών από πιθανές συγκρούσεις καθώς αυτά τα συντρίμμια επιστρέφουν στη Γη.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.