Την πρώτη Ιουνίου το Chang’e 6 προσσεληνώθηκε στη μακρινή πλευρά της Σελήνης και είναι η δεύτερη φορά που το πετυχαίνει αυτό. Την ίδια στιγμή είναι και η μόνη χώρα που έχει καταφέρει να προσσεληνώσει με πλήρη επιτυχία μη επανδρωμένο σκάφος στη μακρινή πλευρά Σελήνης. Τώρα, η Κίνα απέκτησε τα πρώτα δείγματα από την μακρινή πλευρά της Σελήνης.

Όταν έφτασε εκεί, παρέδωσε και ένα φορτίο της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), έναν ανιχνευτή αρνητικών ιόντων, ο οποίος έχει ήδη ανιχνεύσει αρνητικά ιόντα, καθώς εκτοξεύονται ως δευτερεύοντα σωματίδια από τη σεληνιακή επιφάνεια.

«Αυτές οι παρατηρήσεις στη Σελήνη θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα το επιφανειακό περιβάλλον και να λειτουργήσουμε ως οδοιπόρος για την εξερεύνηση πληθυσμών αρνητικών ιόντων σε άλλα σώματα χωρίς αέρα στο Ηλιακό Σύστημα, από πλανήτες μέχρι αστεροειδείς και άλλα φεγγάρια», δήλωσε ο κύριος ερευνητής της Σεληνιακής Επιφάνειας, Μάρτιν Βίζερ, σε μια δήλωση.

Όμως, ο βασικός σκοπός της αποστολής ήταν να επιστρέψει τα πρώτα δείγματα από την μακρινή πλευρά της Σελήνης και αυτό το πέτυχε η Εθνική Διαστημική Διοίκηση της Κίνας, με τα δείγματα να προσγειώνονται στην έρημο της Εσωτερική Μογγολίας. Η κάψουλα πέταξε προς το Πεκίνο την Τετάρτη, όπου την άνοιξε η Ακαδημία Διαστημικής Τεχνολογίας της Κίνας.

Τα δείγματα θα ταξινομηθούν και στη συνέχεια θα μελετηθούν, από ερευνητές σε όλη την Κίνα που έχουν υποβάλει αίτηση για πρόσβαση. Μετά από δύο χρόνια, θα δοθεί πρόσβαση διεθνώς, σύμφωνα με το Space.com.

Ο Zongyu Yue, γεωλόγος στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, δήλωσε στο κινεζικό μέσο ενημέρωσης South China Morning Post ότι τα δείγματα ελπίζεται να απαντήσουν σε «ένα από τα πιο θεμελιώδη ερωτήματα στη σεληνιακή έρευνα – ποια γεωλογική δραστηριότητα είναι υπεύθυνη για τις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρές [της Σελήνης]».

Αυτή πλευρά της Σελήνης αναφέρεται σαν σκοτεινή πλευρά, που όμως δεν είναι καθόλου σκοτεινή. Στην πραγματικότητα λαμβάνει την ίδια ποσότητα φωτός που λαμβάνει και η κοντινή μας πλευρά. Όμως υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, κάτι που μάθαμε μετά την έναρξη του διαστημικού ταξιδιού.

Η μακρινή πλευρά δεν έχει τις βαθιές λεκάνες και  τις «σεληνιακές θάλασσες» που φαίνονται στην κοντινή πλευρά. Ο φλοιός μετρήθηκε από την αποστολή Gravity Recovery and Interior Laboratory το 2012 και φάνηκε πως είναι παχύτερος σε σχέση με την κοντινή πλευρά, ενώ φαίνεται να είναι πιο αγώγιμος.

Chang'e δείγματα Κίνα

Υπάρχουν αρκετές εικασίες για τους λόγους που έχουμε αυτές τις διαφορές. Μία από αυτές θέλει να υπήρχαν δύο φεγγάρια σε τροχιά γύρω από τη Γη, που συγκρούστηκαν αρκετά νωρίς στην ιστορία του πλανήτη. Υπάρχει και η εικασία πως ένας πλανήτης νάνος συγκρούστηκε με ένα μικρότερο φεγγάρι της Γης, αργότερα.

Αυτός είναι ο νέος Τειρεσίας – Το νέο Point system για οφειλές σε Τράπεζες Δημόσιο

Μπορεί η μακρινή πλευρά της Σελήνης να έχει μελετηθεί αρκετά από σκάφος που έχουμε σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι, όμως το να έχουμε δείγματα στα χέρια μας είναι πολύ καλύτερο. Ας ελπίσουμε πως τα δείγματα που μάζεψε η Κίνα θα μπορέσουν να μας απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με την Σελήνη. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε αν υπάρχει και νερό στα δείγματα ή τουλάχιστον υδρογόνο και οξυγόνο. Αυτό γιατί οι μελλοντικές αποστολές θα χρειαστούν νερό τόσο για τους αστροναύτες όσο και για την παραγωγή καυσίμων.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αυτόν τον όρο Μακρινή πλευρά, σε ποιο έργο τον είδε ο συντάκτης
    του κειμένου, να το δούμε και εμείς?

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.