Στην αγορά των λειτουργικών συστημάτων για φορητές συσκευές, όπως smartphones, tablets, smartwatches, και άλλα, η μάχη μαίνεται μεταξύ δύο κύριων OS, του Android και του iOS – και όλων των παράγωγων, βλέπε Wear OS, iPadOS, και τα λοιπά. Όμως, αυτό αλλάζει και μάλιστα πιο γρήγορα από ότι θα περίμενε κανείς. Μια πρόσφατη έκθεση της Strategy Analytics αποκαλύπτει ότι το HarmonyOS της Huawei έχει μερίδιο αγοράς 2%. Αν και πρόκειται για ένα πολύ μικρό ποσοστό, τοποθετεί το HarmonyOS στη τρίτη θέση παγκοσμίως. Το σύστημα της Huawei είναι τρίτο, με το Android να έχει την πρώτη θέση και το iOS να ακολουθεί.
Το Android παραμένει ο “βασιλιάς” και το λειτουργικό που χρησιμοποιείται περισσότερο παγκοσμίως. Το σύστημα της Google έχει μερίδιο αγοράς 81%, ενώ το iOS, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση έχει μερίδιο αγοράς μόλις 18%. Οι δύο μεγάλες εταιρείες κατέχουν το 99% του μεριδίου αγοράς κινητών τηλεφώνων και για κάποιο λόγο το μερίδιο αγοράς του HarmonyOS είναι σήμερα 2% με το συνολικό μερίδιο να ξεπερνά πλέον το 100%. Αυτά, τα γνωρίζουν καλύτερα οι αναλυτές που δεν μας λένε πώς κάτι τέτοιο είναι δυνατό – δεν του βγαίναν οι στρογγυλοποιήσεις;
Η Ιαπωνία ανησυχεί εξίσου για τη σχεδόν μονοπωλιακή συμπεριφορά του Android και του iOS και δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλή. Σύμφωνα με αναφορές, η Επιτροπή Δίκαιου Εμπορίου της Ιαπωνίας εξέδωσε στις 9 Σεπτεμβρίου μια έκθεση έρευνας σχετικά με τη βιομηχανία λειτουργικών συστημάτων φορητών συσκευών και εκφράζει την ανησυχία της για το ολιγοπώλιο της Apple και της Google, των δύο μεγαλύτερων αμερικανικών εμπορικών σημάτων τεχνολογίας. Ωστόσο, χάρη στη Huawei, υπάρχει πλέον στην αγορά μια μη αμερικανική μάρκα με ένα λειτουργικό σύστημα που κατακτά όλο και μεγαλύτερο έδαφος. Πριν από την εμφάνιση του HarmonyOS, το Android και το iOS – και τα δύο αμερικανικά – διεκδικούν το 100% της παγκόσμιας αγοράς.
Ακόμη και μετά την αλλαγή που έχει ξεκινήσει, το iOS της Apple και το Android της Google καταλαμβάνουν περισσότερο από το 90% της αγοράς. Η έκθεση επισημαίνει ότι η αγορά και οι μέθοδοι πώλησης APP απέτυχαν να διαμορφώσουν ένα υγιές ανταγωνιστικό περιβάλλον λόγω του μονοπωλίου και του ολιγοπωλίου των δύο εταιρειών. Οι δύο μάρκες βρίσκονται σε ισχυρή θέση σε σύγκριση με τους παρόχους εφαρμογών. Όμως, η έλευση του HarmonyOS ταράζει τα νερά και θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι ΗΠΑ ξύπνησαν τον δράκο. Ίσως, το λειτουργικό σύστημα της Huawei να είναι μόνο η αρχή, καθώς περισσότερα ετοιμάζονται να κάνουν την εμφάνιση τους, όπως το IndOS της Ινδίας.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
ναι τι ειδαμε και αυτο,ενα λιψο αντροιτ 10 εμεινε