Η νέα “αναβαθμισμένη” μηχανή αναζήτησης της Google, ανακοινώθηκε στο Google I/O 2024, φέρνοντας το AI Overviews στα αποτελέσματα της. Φαινόταν καλή ιδέα από την σκοπιά της Google, μιας και η τεχνητή νοημοσύνη είναι πλέον η μεγαλύτερη μόδα. Σύμφωνα με την νέα αναζήτηση που ξεκίνησε την λειτουργία της από τις ΗΠΑ, η Google θέλει να googlάρει για εμάς, δίνοντας μας την απάντηση, χωρίς να πρέπει να μπούμε σε κάποια άλλη σελίδα.

Σας έχουμε πει γιατί αυτή η ιδέα είναι εντελώς λάθος, ακόμα και πριν ανακοινωθεί. Πρακτικά κλέβει το περιεχόμενο από σελίδες, χωρίς να πληρώσει τίποτα, και το δίνει σαν απάντηση στην αναζήτηση. Με άλλα λόγια, θέλει να κλείσει όλες τις σελίδες που παράγουν περιεχόμενο, ώστε να κρατήσει όλα τα έσοδα από τις διαφημίσεις, για τον εαυτό της. Μακροπρόθεσμα όμως, είμαι περίεργος από που θα τραβάει το περιεχόμενο το Google Gemini, για να δώσει απαντήσεις στον κόσμο.

Όμως, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από ότι περιμέναμε. Η νέα αναζήτηση της Google, όχι μόνο είχε σαν αποτέλεσμα να δουν πτώση μέχρι 96%, σελίδες που παράγουν περιεχόμενο, αλλά και το περιεχόμενο που επιλέγει για να απαντήσει η Google, είναι εντελώς λάθος, επικίνδυνο και αναξιόπιστο. Η τεχνητή νοημοσύνη της Google (και των άλλων) δεν μπορεί να ξεχωρίσει την σωστή πληροφορία, από την πλάκα, την σάτιρα και το trolling. Τις προηγούμενες μέρες είδαμε μερικές από τις πολύ λάθος απαντήσεις που έδωσε, με χειρότερη την πρόταση να πηδήξουν από την Golden Bridge, όσοι πάσχουν από κατάθλιψη. Όλα δείχνουν πως ο συνδυασμός Google Search και Gemini, είναι ένα κακόγουστο αστείο.

Google AI Overviews νέα μηχανή αναζήτησης

Η Google λέει πως προσπαθεί να διορθώσει τα προβλήματα, όμως αυτό πρακτικά δε μπορει να γίνει. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή, είναι να ακυρώσει το ΑΙ Overviews, που ορίζει πλέον την μηχανή αναζήτησης. Τουλάχιστον ας την κρύβει κάπου, όπου μόνο όσοι θέλουν να την χρησιμοποιήσουν να μπορούν να την επιλέξουν. Σίγουρα δεν πρέπει να είναι ανοιχτή σαν προεπιλογή για όλους τους χρήστες.

https://twitter.com/benalfrey/status/1794073529584873779

Ευτυχώς, το νέο χαρακτηριστικό δεν έχει έρθει ακόμα στην Ευρώπη και ζούμε με την ελπίδα πως η Ε.Ε. θα την μπλοκάρει, τουλάχιστον στην υπάρχουσα μορφή της. Μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε σήμερα με την αναζήτηση της Google, ελπίζουμε σε μέτρα που θα φέρουν την Google στον σωστό δρόμο.

Προσωπικά, δεν προτιμώ να χρησιμοποιώ την τεχνητή νοημοσύνη για να κάνει την αναζήτηση για εμένα, ούτε για το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς μου. Η χρήση είναι κυρίως για να μπορώ να έχω άποψη στα δρόμενα του χώρου, για ασήμαντες ερωτήσεις και για δημιουργία φωτογραφιών, πιο πολύ για πλάκα, καθώς η πλειοψηφία είναι κακής ποιότητας.

Όπως και να έχει, η αναζήτηση της Google είναι ένα πολύ κρίσιμο εργαλείο, για την αναζήτηση πληροφοριών από όλο τον κόσμο, Μπορεί να κρίνει επιλογές του κόσμου, να φέρει πολιτικές ανατροπές και να θέσει σε κίνδυνο τους χρήστες με λανθασμένες συμβουλές. Αυτή τη στιγμή το AI Overviews και η νέα μηχανή αναζήτησης με τεχνητή νοημοσύνη, που κυκλοφορεί στις ΗΠΑ, είναι τρομερά αναξιόπιστη και επικίνδυνη, ενώ αποτυγχάνει να δώσει σωστές και ασφαλείς απαντήσεις, σε τρομερά απλές ερωτήσεις. Δεν είναι όμως μόνο η Google, το ίδιο κάνουν όλα τα γλωσσικά μοντέλα που κυκλοφορούν, απλά εκείνα δεν ενσωματώνονται στην μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης του κόσμου, για να πάρει τόσο μεγάλη έκταση το θέμα.

Με την πλειοψηφία του κόσμου να μην ειναι γνώστες του διαδικτύου σε βάθος, το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο. Ο κόσμος θέλει απλά να κάνει τη δουλειά του, γρήγορα και αξιόπιστα και η Google έχει ένα όνομα στον χώρο, που προδιαθέτει πως θα είναι αξιόπιστη. Όμως, όταν απαντάει πως είναι ασφαλές να αφήνεις τον σκύλο σου στο αυτοκίνητο το καλοκαίρι, τότε κάτι πάει τρομερά λάθος.

Και μακάρι να ήταν αυτή η μόνη λάθος απάντηση που έχει δώσει, που ταυτόχρονα είναι και τρομερά επικίνδυνη.

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως το νέο προϊόν της Google δεν είναι αυτό που περίμενε. Πλέον έχει γίνει ο περίγελος του διαδικτύου, με εκατοντάδες λάθος απαντήσεις να δημοσιεύονται στα κοινωνικά δίκτυα. Όσο και να προσπαθεί η Google να πείσει τον κόσμο πως διορθώνει ήδη τα προβλήματα, καμία δήλωσε δε θα φτιάξει την άποψη του κόσμου των ΗΠΑ, που καθημερινά λαμβάνει κακής ποιότητας και επικίνδυνες απαντήσεις.

Η αναζήτηση είναι το πιο σημαντικό προϊόν της Google και κάποια στιγμή θα πρέπει να συνειδητοποιήσει πως το να βασίζεται σε μια τεχνητή νοημοσύνη που απέχει πολύ από το να είναι έτοιμη, ενώ ταυτόχρονα απολύει εκατοντάδες  (έχει ξεπεράσει τους 1.000), δεν θα έχει καλή κατάληξη. Η αναζήτηση είναι η ναυαρχίδα της εταιρίας και ο τρόπος επιρροής της στο διαδίκτυο. Αν χάσει την αναζήτηση, τότε είναι τέλος του παιχνιδιού για την Google, καθώς όλες οι υπηρεσίες της βασίζονται στην αναζήτηση. Από το YouTube μέχρι τις διαφημίσεις, όλα είναι συνδεδεμένα με την αναζήτηση.

H Google κυνηγάει φαντάσματα μετά την αποτυχία της τεχνητής νοημοσύνης στην αναζήτηση

Για αυτό η Google πρέπει να σκοτώσει το AI Overviews και να επιστρέψει στο γραφείο της, σχεδιάζοντάς το από την αρχή. Ο κόσμος δεν χρειάζεται μια μηχανή αναζήτησης που να του απαντάει σε ερωτήσεις, ο κόσμος χρειάζεται εργαλεία που θα του κάνουν τη ζωή εύκολη. Το να επιβάλεις τα εργαλεία στου σε κάτι τόσο σημαντικό όσο η αναζήτηση, είναι η λάθος στρατηγική, πόσο μάλλον όταν τα εργαλεία σου δεν είναι και τόσο καλά εξ ‘αρχής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.