Εταιρίες σαν την Google παίζουν τρομερά μεγάλο ρόλο στην ασφάλεια του διαδικτύου από malwares και τουλάχιστον στην θεωρία πρέπει να κρατάνε ασφαλή τον κόσμο. Μέσα από του browsers και την αναζήτηση, πρέπει να προφυλάσσει τον κόσμο από σελίδες και εφαρμογές που έχουν σαν στόχο την παραπλάνηση του κοινού, ώστε να το πείσουν να κατεβάσει malwares, ενώ μπορεί και πρέπει να ελέγχει τις σελίδες που μοιράζουν malwares. Μάλιστα, έχουν και την δυνατότητα να φέρουν τα άτομα πίσω από αυτές τις σελίδες στην δικαιοσύνη. Τώρα η εταιρία έχει και την νομική έγκριση για να κινηθεί εναντίον του CryptBot malware και να τους παραπέμψει στην δικαιοσύνη.
Το CryptBot είναι ένα από τα χειρότερα malwares, ανάμεσα στα εκατομμύρια που κυκλοφορούν. Το malware μεταμφιέζεται σε γνωστές εφαρμογές και στην συνέχεια κλέβει τα δεδομένα των χρηστών, τους κωδικούς τους και αν έχουν crypto wallets τους τα αδειάζουν.
Αφού πάρουν όλα τα δεδομένα, τα πωλούν σε τρίτους δημιουργούς malware, που τα χρησιμοποιούν για να διαδώσουν και τα δικά τους malwares ή να οργανώσουν μεγαλύτερες επιθέσεις. Η Google έχει ήδη καταγράψει το CryptBot να μεταμφιέζεται σε Google Earth Pro ή ακόμα και στον Chrome, ενώ υπολογίζει πως έχουν μολυνθεί πάντα από 670.000 συσκευές το 2022.
Με την φήμη της εταιρίας να βρίσκεται σε κίνδυνο, ανέθεσε στην Google Thread Analysis ομάδα να βρει από που προέρχεται το malware. Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες δείχνουν πως η μεγαλύτερη διάδοση του malware γίνεται από οντότητες με έδρα το Πακιστάν, με όλες να είναι μέρος μιας ακόμα μεγαλύτερης οντότητας. Η Google προχώρησε σε αγωγή εναντίων αυτών των οντοτήτων, μέσω του ομοσπονδιακού δικαστηρίου των ΗΠΑ, καταγγέλλοντας απάτη, κατάχρηση και παραβίαση εμπορικών σημάτων υπολογιστών. Το δικαστήριο συμφώνησε να βοηθήσει την Google στο να σταματήσει το CryptBot.
Συγκεκριμένα, η Google προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα στην διάδοση του malware, παίρνοντας domains που χρησιμοποιούνται για την οργανωμένη διάδοση των malwares.
Προφανώς η προστασία από τέτοιες επιθέσεις είναι αρχικά ευθύνη του χρήστη, που αυτός πρέπει λάβει τα απαραίτητα μέτρα και να προσέχει. Όμως δεν είναι όλοι οι χρήστες του διαδικτύου γνώστες του αντικειμένου και απλά το χρησιμοποιούν για καθημερνές δραστηριότητες. Όμως με όλο και περισσότερες υπηρεσίες να έχουν μεταφερθεί στο διαδίκτυο, είναι δουλειά των μεγάλων εταιριών να προστατεύσουν το κοινό από τέτοιες επιθέσεις. Το έργο τους είναι πολύ μεγάλο και τρομερά δύσκολο, όμως όταν τον έλεγχο του διαδικτύου των έχουν εταιρίες σαν την Google, τότε και η ευθύνη για την ασφάλεια των χρηστών, περνάει εν μέρη και σε αυτές.
Ο χρήστης το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να προσέχει από που κατεβάζεις τις εφαρμογές του και να φροντίζει να είναι από μεγάλα καταστήματα εφαρμογών που προσφέρουν ασφάλεια. Το βασικότερο, δεν πατάμε ποτέ σε links που δεν είμαστε σίγουροι για την ασφάλειά τους και σιγουρευόμαστε ότι μας τα έστειλε κάποιος γνωστός μας και όχι κάποιο malware που μόλυνε τις συσκευές τους. Φυσικά φροντίζουμε όλες μας οι συσκευές να τρέχουν την πιο πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού!
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.