Το ανθρώπινο είδος θέλει να επεκτείνει το διαδίκτυο σε όλο το ηλιακό μας σύστημα και γιατί όχι στον Γαλαξία μας. Η NASA προσπαθεί να βρει λύση στις τεράστιες αποστάσεις και όλα δείχνουν πως βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Τώρα κατάφερε να λάβει μήνυμα μέσω laser, από σκάφος της που βρίσκεται 16 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά.
Αυτό είναι 40 φορές η απόσταση της Γης από την Σελήνη και η πρώτη επικοινωνία επιτευχθεί τον Νοέμβριο του 2023, δείχνοντας πως το εγχείρημα είναι επιτυχές και πως μπορούμε να έχουμε οπτική επικοινωνία με μεγάλες ταχύτητες από τόσο μεγάλη απόσταση.
Παραδοσιακά χρησιμοποιούσαμε ραδιοκύματα για την επικοινωνία με τα σκάφη που έχουμε στο διάστημα, όμως οι ταχύτητες που προσφέρουν τα ραδιοκύματα είναι χαμηλές και δεν είναι εύκολο να λάβουμε εικόνες και βίντεο υψηλής ανάλυσης από τις κάμερες των διαστημικών σκαφών. Όμως το φως, ιδιαίτερα κοντά στο υπέρυθρο φάσμα, προσφέρει τεράστια αύξηση στο bandwidth, που σημαίνει μεγάλη άνοδο στις ταχύτητες.
Με αυτό τον τρόπο ίσως μπορούμε να στέλνουμε βίντεο υψηλής ευκρίνειας από τον Άρη, με πολύ μικρή καθυστέρηση, σε σχέση με τα ραδιοκύματα. Αυτό είναι σίγουρα ένα βήμα προς τα εμπρός που θα απογειώσει τις επικοινωνίες μας εκτός του πλανήτη, με την βοήθεια της τεχνολογίας.
Οι δοκιμές έγιναν στα πλαίσια του Deep Space Optical Communications (DSOC) και η επιτυχία του εγχειρήματος φάνηκε από την πρώτη στιγμή.
«Η επίτευξη του πρώτου φωτός είναι ένα από τα πολλά κρίσιμα ορόσημα του DSOC τους επόμενους μήνες, ανοίγοντας το δρόμο για επικοινωνίες υψηλότερου ρυθμού δεδομένων ικανές να στέλνουν επιστημονικές πληροφορίες, εικόνες υψηλής ευκρίνειας και ροή βίντεο για την υποστήριξη του επόμενου γιγαντιαίου άλματος της ανθρωπότητας», είπε ο Trudy Kortes, ο οποίος είναι διευθυντής Τεχνολογικών Επιδείξεων στα κεντρικά γραφεία της NASA.
Η τεχνολογία είναι παρόμοια με τις οπτικές ίνες που έχουμε στην Γη, για να πετύχουμε υψηλές ταχύτητες. Όμως γίνεται χωρίς την οπτική ίνα, ώστε να φτάσει στο βαθύ διάστημα και να βελτιώσει τις υπάρχουσες τεχνολογίες επικοινωνίας, ώστε να παίρνουμε γρήγορα τα επιστημονικά δεδομένα στην Γη.
Όντας υπέρυθρο φως, οι μηχανικοί μπορούν εύκολα να μεταδώσουν τα κύματα του σε μορφή λέιζερ. Αυτό δεν θα κάνει το φως να κινείται πιο γρήγορα, αλλά τακτοποιεί και περιορίζει τη δέσμη του σε ένα στενό κανάλι. Αυτό απαιτεί πολύ λιγότερη ισχύ από μια διασπορά ραδιοκυμάτων και είναι πιο δύσκολο να παραβιαστεί.
Βέβαια η διαδικασία δεν είναι εύκολη, καθώς τα bit δεδομένων κωδικοποιούνται σε φωτόνια που εκπέμπονται από το laser, ενώ κάτι τέτοιο απαιτεί όργανα βαρέων τύπου. Σε αυτά περιλαμβάνεται και μια υπεραγώγιμη συστοιχία ανιχνευτών, υψηλής απόδοσης, ώστε να προετοιμάσει τις πληροφορίες για μετάδοση και να τις μεταφράσει στο άλλο άκρο.
Επιπλέον, μια ακόμα πρόκληση είναι η διαμόρφωση της δέσμης από και προς την θέση του σκάφους, σε πραγματικό χρόνο. Στην τελευταία δοκιμή χρειάστηκαν 50 δευτερόλεπτα, ώστε να φτάσουν τα φωτόνια από το σκάφος στο τηλεσκόπιο, ενώ Γη και σκάφος κινούνται ταυτόχρονα στο διάστημα με μεγάλες ταχύτητες.
Ο πομποδέκτης laser που έκανε την σύνδεση με την Γη βρίσκεται στο διαστημόπλοιο Psyche. Το σκάφος βρίσκεται σε πολυετή αποστολή, με κατεύθυνση την ζώνη αστεροειδών μεταξύ του Άρη και του Δία. Η επαφή έγινε με το τηλεσκόπιο Hale στο παρατηρητήριο Palomar της Καλιφόρνια.
Επιστήμονας αποκαλύπτει τα σχέδια για Βάση στην Σελήνη και πως θα αφήσουν οι άνθρωποι την Γη
Το Psyche θα πετάξει γύρω από τον Άρη και έτσι θα συνεχίσουν οι δοκιμές για να τελειοποιηθεί αυτή η νέα μέθοδος επικοινωνίας με laser. Αν αυτή η τεχνολογία αποδειχθεί καλή, που δεν βλέπουμε λόγο να μην γίνει αυτό, τότε θα έχει μόνιμη θέσει σε όλες τις μελλοντικές αποστολές της ανθρωπότητας στο διάστημα. Μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι αρκετά γρήγορη και αξιόπιστη.
«Ήταν μια τρομερή πρόκληση και έχουμε πολύ περισσότερη δουλειά να κάνουμε, αλλά για σύντομο χρονικό διάστημα, μπορέσαμε να μεταδώσουμε, να λάβουμε και να αποκωδικοποιήσουμε ορισμένα δεδομένα», δήλωσε η Meera Srinivasan, επικεφαλής των επιχειρήσεων DSOC στο Εργαστήριο Αεριωθούμενης Προώθησης της NASA. .
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το DSOC εδώ
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.