Η Γη αλλάζει συνεχώς! Η κίνηση του εδάφους είναι μικρή όμως αρκετά σημαντική. Πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια, υπήρχε μόνο μία ήπειρος, η Παγγαία, όμως αυτή έσπασε σε κομμάτια και χωρίστηκε, σχηματίζοντας τις ηπείρους, που γνωρίζουμε σήμερα. Όμως αυτή η κίνηση ποτέ δεν σταμάτησε και το παρατηρούμε και σήμερα. Έχουμε συλλέξει όλα τα δεδομένα από την κίνηση των ηπείρων και πλέον με την βοήθεια πολύ δυνατών υπολογιστών, μπορούμε να τρέξουμε προσημειώσεις για να δούμε πως θα καταλήξει η κίνηση του εδάφους στα επόμενα 250 εκατομμύρια χρόνια. Η προσομοίωση δείχνει πως σε 250 εκατομμύρια χρόνια, θα ενωθούν πάλι όλες οι ήπειροι και θα δημιουργήσουν ξανά μια υπερήπειρο.

«Μπορεί να καταλήξει να μοιάζει πολύ με την Pangea όταν οι δεινόσαυροι τριγυρνούσαν», είπε η Hannah Davies, γεωλόγος στο Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο Γεωεπιστημών GFZ που ερευνά τις μελλοντικές ηπειρωτικές αλλαγές.

Όπως καταλαβαίνετε, οι ήπειροι συνεχίζουν να μεταναστεύουν λόγω της σεισμική δραστηριότητας και των πετρωμάτων στον φλοιό. Είναι ακόμα αβέβαιο πως και πότε ακριβώς θα συμβεί μια τόσο μεγάλη γεωλογική αλλαγή σαν αυτή. Όμως οι οπτικοποιήσεις είναι κάτι που είναι πλέον δυνατό χάρει στους σύγχρονους υπολογιστές, δίνοντας στους επιστήμονες την δυνατότητα να έχουν μια άποψη για την γεωλογική συμπεριφορά του πλανήτη μας. Όσο μαθαίνουμε περισσότερα για την κίνηση των τεκτονικών πλακών, πάνω στις οποίες κινούνται οι ήπειροι, αλλά και τα δεδομένα από το παρελθόν, τα υπολογιστικά μοντέλα θα γίνονται πιο ακριβή.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα δούμε μια άλλη υπερήπειρο», δήλωσε ο Damian Nance, ομότιμος καθηγητής γεωλογίας από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο. «Έχω πολλές ερωτήσεις για το πότε μπορεί να συμβεί αυτό και πώς μπορεί να μοιάζει. Η κριτική επιτροπή είναι ακόμα έξω.»

Προς το παρόν υπάρχουν τέσσερα κορυφαία σενάρια για την επόμενη υπερήπειρο. Το παρακάτω animation δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας λογισμικό που κατασκευάζει και απεικονίζει την γεωλογική δραστηριότητα της Γης. Δείχνει μια υπερήπειρο που ονομάζεται “Aurica”, η οποία σχηματίζεται στον ισημερινό της Γης. Ο Ειρηνικός Ωκεανός κλείνει και τελικά κλείνει και ο Ατλαντικός.

Σε ένα άλλο σενάριο, η ηπερήπειρος ονομάζεται “Amasia” και παρουσιάζει τις σημερινές ηπείρους να παρασύρονται προς τον βορά, εκτός από την Ανταρκτική. Όλες οι άλλες συγκεντρώνονται γύρω από τον Βόρειο Πόλο.

υπερήπειρο
Η πιθανή μελλοντική υπερήπειρος «Αμασία». Πηγή: Hannah Davies

Το τρίτο σενάριο δείχνει μια εντελώς διαφορετική περίπτωση, πο ονομάζεται “Novopangea”. Σε αυτό το σενάριο οι ήπειρή κινούνται όπως και σήμερα, με τον Ατλαντικό να συνεχίζει να εξαπλώνεται, αλλά ο Ειρηνικός κλείνει.

υπερήπειρο
Μια προσομοίωση της υπερηπείρου “Novopangea”. Πηγή: Hannah Davies

Το τέταρτο σενάριο είναι μια τροπική υπερήπειρος, με το όνομα Pangea Ultima., όπου οι ήπειροι σχηματίζονται γύρω από έναν Ατλαντικό που σταματά να εξαπλώνεται. Πέρυσι, μια ομάδα επιστημόνων χρησιμοποίησε έναν υπερυπολογιστή για να μοντελοποιήσει το κλίμα σε μια υπερήπειρο όπως η Pangea Ultima και ανακάλυψε ότι θα φιλοξενούσε αφιλόξενα επιφανειακά περιβάλλοντα (λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου , της ζέστης στις τροπικές περιοχές και της έλλειψης θαλάσσιας ψύξης στο φουσκωμένο εσωτερικό). Χωρίς να εξελιχθούν, πολλά είδη πιθανότατα δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν σε μεγάλο μέρος της καμένης επιφάνειας.

Η επόμενη υπερήπειρος, είτε είναι η Aurica, η Amasia, η Novopangea ή η Pangea Ultima, το σίγουρο είναι πως δεν θα είναι η τελευταία. Οι ήπειροι κινούνται πάνω στον ζεστό μανδύα της Γης, μια παγιά περιοχή ημιστερεού βράχου, που μεταφαίρεται κάτω από την επιφάνεια. Λόγω πυκνότητας, έχει την ικανότητα να μετακινεί ηπείρους. Αυτή η διαδικασία δεν θα σταματήσει για πολύ καιρό ακόμα, όχι όσο η Γη έχει καυτό πυρήνα που διατηρεί την λάβα σε ημίρευστη κατάσταση.

«Η κινητήρια δύναμη είναι η κυκλοφορία του μανδύα», εξήγησε ο Nance. Οι γεωλόγοι δεν αναμένουν ότι αυτή η διαδικασία θα σταματήσει για πολύ, πολύ καιρό. Στην πραγματικότητα, οι ήπειροι είναι πιθανόν σε έναν κύκλο υπερηπείρου αργής κίνησης – με τεράστιες μάζες ξηράς επανειλημμένα να συγκλίνουν, να διασπώνται και να συγκλίνουν για άλλη μια φορά.

«Θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε έξι ή επτά υπερηπειρωτικούς κύκλους σε όλη την ιστορία της Γης», εξήγησε ο Ντέιβις, σημειώνοντας ότι ο πλανήτης μπορεί να είχε ήδη τέσσερις ή πέντε υπερηπείρους.

Η διαστολή του σύμπαντος σταματά, το σύμπαν καταρρέει και επιστρέφει στο 0

Όταν γίνουν όλα αυτά όμως, ποιος θα είναι εκεί για να τα δεί; Οι άνθρωποι που ακμάζουν με την άνοδο της γεωργίας και σήμερα της επιστήμης, υπάρχουν μόνο για περίπου 12.000 χρόνια. Όταν είναι δύσκολο να οραματιστούμε το μέλλον για την επόμενη δεκαετία, φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι να ξέρουμε αν θα είμαστε εδώ για τα επόμενα 250 εκατομμύρια χρόνια.

«Τα καθαρά χρονοδιαγράμματα που εμπλέκονται μπερδεύουν λίγο το μυαλό», σκέφτηκε ο Ντέιβις. «Υπάρχει σίγουρα μια πιθανότητα να είμαστε γύρω σε 250 εκατομμύρια χρόνια, αλλά θα είμαστε αρκετά διαφορετικοί».

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Θα έρθει η Τουρκία πάνω μας η θα πάμε εμείς σ’ αυτούς για να τελειώνουν τα προβλήματά μας…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.