Ο κατακλυσμικός αφανισμός των μη-αβιανών δεινοσαύρων, που συχνά αποδίδεται σε πρόσκρουση αστεροειδούς, μπορεί να βρει μια πιο διαφοροποιημένη εξήγηση σε μια ολοκληρωμένη ανάλυση μιας διεθνούς ερευνητικής ομάδας.

Αν και ο αστεροειδής αναγνωρίζεται ως θεαματική συμβολή στη μαζική εξαφάνιση δεινοσαύρων πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, τα πρόσφατα ευρήματα αναδεικνύουν μια προϋπάρχουσα αναταραχή στο κλίμα της Γης λόγω των αυξημένων επιπέδων θείου στην ατμόσφαιρα.

Η μελέτη, με επίκεντρο την ηφαιστειακή περιοχή Deccan Traps στη Δυτική Ινδία, αποκαλύπτει μια συγκλονιστική απελευθέρωση ενός εκατομμυρίου κυβικών χιλιομέτρων λιωμένου πετρώματος, που συνοδεύεται από σημαντικές εκπομπές θείου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνική για τη μέτρηση των συγκεντρώσεων θείου, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η συνεχιζόμενη ηφαιστειακή δραστηριότητα οδήγησε σε επαναλαμβανόμενες βραχυπρόθεσμες μειώσεις της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Η συσχέτιση μεταξύ του σχηματισμού λάβας που περιέχει θείο και του ψυχρού κλίματος της Κρητιδικής περιόδου υποδηλώνει ένα σημαντικό ρόλο της ηφαιστειακής δραστηριότητας στην αποσταθεροποίηση των παγκόσμιων συνθηκών.

Αυτό ήταν τελικά το τελευταίο γεύμα του τυρανόσαυρου

Τα ευρήματα της ομάδας αμφισβητούν τη συμβατική αφήγηση, προτείνοντας ότι η ηφαιστειακή εκτόνωση θείου από τις παγίδες του Deccan δημιούργησε κλιματική αστάθεια και επαναλαμβανόμενους ηφαιστειακούς χειμώνες που προηγήθηκαν της εξαφάνισης των δεινοσαύρων.

Αυτό το σενάριο, που χαρακτηρίζεται από διακυμάνσεις στις παγκόσμιες θερμοκρασίες, που διαρκούν δεκαετίες με διαλείπουσες περιόδους ανάκαμψης, ευθυγραμμίζεται με απολιθωμένα στοιχεία που υποδεικνύουν παρατεταμένη μείωση των μη-αβιανών ειδών δεινοσαύρων.

Η μελέτη υπογραμμίζει την πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ της πρόσκρουσης αστεροειδών και της ηφαιστειακής δραστηριότητας, αναδιαμορφώνοντας την κατανόησή μας για τα γεγονότα που οδήγησαν σε μία από τις πιο εμβληματικές εξαφανίσεις της Γης.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.