Ξεκινάνε οι διαδικασίες του εθνικού δορυφορικού προγράμματος, μετά την αναθεώρηση στην αξία του. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα ψαλιδίστηκε στα 130 εκατομμύρια ευρώ, από τα 200 εκατομμύρια που ήταν διαθέσιμα αρχικά. Με βάση το πρόγραμμα, ξεκινάμε με 5 μικρούς δορυφόρους, αξίας 60 εκατομμυρίων ευρώ, με την προκήρυξη που ξεκίνησε εχθές.
Οι δορυφόροι δεν θα είναι τηλεπικοινωνιακοί, όπως αρχικά ήταν τα πλάνα, καθώς η προκήρυξη αυτή είχε ακυρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2023. Τώρα το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το ταμείο Ανάπτυξης και οι διαδικασίες θα διεκπεραιωθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), με την συμμετοχή στελεχών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης., στην οποία ανήκει και το έργο.
Το λογισμικό για την εκμετάλλευση των 5 μικροδορυφόρων θα δημιουργηθεί από εταιρία 100% ελληνικών συμφερόντων. Η συμμετοχή ελληνικών φορέων θα είναι τουλάχιστον 30%, ενώ αν αυτό δεν είναι εφικτό ο όποιος ξένος παρόχους προτείνεται να δημιουργήσει γραμμή συμπαραγωγής στην Ελλάδα.
Είθισται σε δορυφορικά προγράμματα, να δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής της εγχώριας βιομηχανίας. Αυτό θα δώσει την δυνατότητα στην ελληνική διαστημική βιομηχανία, να αναπτύξει τεχνογνωσία για μελλοντικά προγράμματα.
Οι προσφορές για τους μικροδορυφόρους από τις εταιρίες κατασκευής θα κατατεθούν μέχρι τις 5/3/2024, χωρίς να υπάρξει παράταση, καθώς το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και οριακά προλαβαίνει το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα.
Τι θα κάνουν όμως αυτοί οι δορυφόροι, αφού δεν θα είναι τηλεπικοινωνιακοί;
Μέσω του σμήνους των πέντε μικροδορυφόρων, θα παρέχονται δεδομένα και υπηρεσίες σε πολλαπλούς φορείς του δημοσίου, όπως το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Ειδικότερα, τα δορυφορικά δεδομένα και τα προϊόντα που θα προκύψουν από την επεξεργασία τους, θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες της χώρας μας για την παρακολούθηση του περιβάλλοντος, την καταγραφή των διαχρονικών μεταβολών και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Για γέλια και κλάματα, το Ιαπωνικό σκάφος SLIM προσσεληνώθηκε με την “πλάτη”
Ας ελπίσουμε πως το πρόγραμμα θα προχωρήσει και θα αποδώσει καρπούς, γιατί η Ελλάδα με τα χρονοδιαγράμματα δεν τα πηγαίνει καλά, ενώ έχουμε εκατοντάδες παραδείγματα έργων που τελικά δεν ολοκληρώθηκαν ή παρατήθηκαν στην πορεία.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.