Η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία JAXA γιόρτασε ένα πρωτοποριακό επίτευγμα με το Smart Lander for Investigating Moon (SLIM), παρά την απροσδόκητη ανατροπή: το σκάφος προσγειώθηκε ανάποδα. Οι εικόνες που κατέγραψαν αυτόνομα ανιχνευτικά συστήματα αποκάλυψαν την ανάποδη προσγείωση, ωστόσο ο υπεύθυνος του προγράμματος της JAXA, Shinichiro Saki, την χαιρέτισε ως “τέλειο αποτέλεσμα” και σημαντικό άλμα προς τα εμπρός για την εξερεύνηση της Σελήνης.

Η προσεδάφιση ακριβείας του SLIM κοντά στον κρατήρα Shioli ανέδειξε την τεχνογνωσία της Ιαπωνίας, με το σκάφος να προσγειώνεται μόλις 180 πόδια από τον προβλεπόμενο στόχο του. Ωστόσο, μια δυσλειτουργία στους κύριους κινητήρες του SLIM κατά την κάθοδο οδήγησε σε μια ανώμαλη προσγείωση και στην τρέχουσα ανεστραμμένη θέση του, καθιστώντας τους ηλιακούς συλλέκτες του αναποτελεσματικούς. Η JAXA παραμένει αισιόδοξη, ελπίζοντας ότι καθώς το φεγγάρι θα επανέλθει στην ημερήσια τροχιά του, το SLIM μπορεί να ανακτήσει την ισχύ του.

SLIM JAXA

Παρά την οπισθοδρόμηση, το SLIM έχει ήδη αποδείξει την αξία του μεταδίδοντας πλάνα από την προσγείωση και 275 εικόνες πίσω στη Γη μέσω των συνοδευτικών του μη επανδρωμένων αεροσκαφών, LEV-1 και LEV-2. Η επιτυχία αυτή ακολουθεί τους προηγούμενους θριάμβους της JAXA με τις αποστολές στους αστεροειδείς Itokawa και Ryugu, αναδεικνύοντας την αυξανόμενη τεχνογνωσία της Ιαπωνίας στην εξερεύνηση του διαστήματος.

Για τη διαστημική κοινότητα της Ιαπωνίας, το επίτευγμα του SLIM λειτουργεί ως ηθική τόνωση μετά από αναποδιές όπως η συντριβή του Hakuto-R κατά την προσπάθεια καθόδου του, τον περασμένο Απρίλιο. Αν και η σημερινή θέση του SLIM μπορεί να είναι απροσδόκητη, η “επιτυχής” προσγείωσή του υπογραμμίζει τη δέσμευση της Ιαπωνίας να προωθήσει τη διαστημική εξερεύνηση και θέτει τις βάσεις για περαιτέρω προσπάθειες εξερεύνησης της Σελήνης.

Τα σημαντικότερα διαστημικά γεγονότα που δεν πρέπει να χάσεις το 2024

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Οι Ιάπωνες προχωρούν στο διαστημα και εμείς με γιγάντιο πολιτισμό στις παρακαταθήκες μας, έχουμε καταντήσει ένα δεδομενο εξάρτημα τής Δύσεως το οποίο κυβερνούν “κουλτουριαρηδες” “επαναστατες” τού κώλου και τής αρπαχτής…

  2. Μακάρι οι νεοελληνες να μοιαζαμε στην παρανυχιδα των Ιαπώνων.
    Τα έχουμε όλα τα προβληματα λυσει και ένα μήνα συζητάνε (τα βοθροκαναλα που λεει και ο πολλα βαρυς) για τους γκει και λεσβιες.
    Κ Α Τ Α Ν Τ Ι Α.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.