Ο Νόμος για τις ψηφιακές αγορές (DMA) σιγά σιγά καταργεί τους περιορισμούς του οικοσυστήματος της Apple στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη η εταιρία έχει αναγκαστεί να επιτρέψει τα καταστήματα τρίτων στο iOS, όπως και τις εναλλακτικές μεθόδους πληρωμών στην Ε.Ε. Το ίδιο έγινε και με την USB-C, που η Apple ευτυχώς αναγκάστηκε να προσθέσει στις συσκευές της, από τα iPhone 15 και μετά. Όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να βρίσκει το οικοσύστημα της Apple αντι-ανταγωνιστικξό και πλέον αρχίζει τις πιέσεις ώστε to iOS να λειτουργεί καλύτερα με Android τηλέφωνα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ένα έγγραφο, στο οποίο επισημαίνει τα βήματα που πρέπει να κάνει η Apple για να καταστήσει το οικοσύστημά της διαλειτουργικό με ανταγωνιστικές λύσεις, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ορισμένες από τις προτεινόμενες αλλαγές που θα πρέπει να κάνει η Apple, είναι η παροχή αποκλειστικών λειτουργιών σε άλλα λειτουργικά συστήματα. Αυτό περιλαμβάνει τα AirDrop και AirPlay, όπως και άλλες λειτουργίες όπως η αυτόματη εναλλαγή συσκευών κατά τη ροή ήχου. Αυτό θα επιτρέψει στους χρήστες τηλεφώνων iPhone και Android, να ανταλλάσσουν αρχεία απρόσκοπτα, χωρίς την ανάγκη για εφαρμογές τρίτων.

Όμως, στο έγγραφο βλέπουμε πως το iOS θα πρέπει να διαθέσει αποκλειστικά προνόμια των Apple Watch και των AirPods, σε τρίτους. Αυτό σημαίνει πως θα μπορούν και άλλοι κατασκευαστές να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα ειδοποιήσεων και να μπορούν να αλληλοεπιδράσουν με αυτές. Με αυτό τον τρόπο, η Ευρώπη θέλει να αναγκάσει την Apple να συμπεριφέρεται στις συσκευές τρίτων, με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφέρεται στις δικές της. Κοινώς, το iOS θα πρέπει αν συμπεριφέρετε όπως το Android σε όλες τις συσκευές.

Η Apple απάντησε δημοσιεύοντας το δικό της έγγραφο , εξηγώντας πώς το άνοιγμα του οικοσυστήματος της στην ΕΕ θα έθετε σε κίνδυνο τα δεδομένα των χρηστών. Αποκαλύπτει επίσης ειδικά αιτήματα API από τη Meta και τις σχετικές συνέπειες εάν τα χορηγήσει.

H Cosmote φέρνει το 5G και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές – Η λίστα και η ανακοίνωση

Η Apple δήλωσε:

«Εάν η Apple έπρεπε να ικανοποιήσει όλα αυτά τα αιτήματα, το Facebook, το Instagram και το WhatsApp θα μπορούσαν να επιτρέψουν στη Meta να διαβάζει στη συσκευή ενός χρήστη όλα τα μηνύματα και τα email του, να βλέπει κάθε τηλεφωνική κλήση που πραγματοποιεί ή λαμβάνει, να παρακολουθεί κάθε εφαρμογή που χρησιμοποιούν, να σαρώσει όλες τις φωτογραφίες τους, να δει τα αρχεία και τα συμβάντα ημερολογίου τους, να καταγράψει όλους τους κωδικούς πρόσβασής τους και πολλά άλλα. Αυτά είναι δεδομένα στα οποία η ίδια η Apple έχει επιλέξει να μην έχει πρόσβαση για να παρέχει την ισχυρότερη δυνατή προστασία στους χρήστες».

Εάν η Apple δεν συμμορφωθεί και ανοίξει το οικοσύστημά της, η ΕΕ ενδέχεται να ξεκινήσει επίσημη έρευνα στις αρχές του 2025. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε βαριά πρόστιμα έως και 10% των παγκόσμιων ετήσιων πωλήσεων της Apple.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.