H Ελληνική Αστυνομία εφιστά τη προσοχή των πολιτών για απατηλά μηνύματα email και δίνει μερικές συμβουλές για αποφυγή πιθανής εξαπάτησης.

Πιο συγκεκριμένα οι επιτήδειοι δημιουργούν διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με στοιχεία Αξιωματούχων ώστε να προσδώσουν αληθοφάνεια σε απατηλά μηνύματα με τα οποία καλούν τους αποδέκτες τους να “απολογηθούν” για δήθεν παράνομες πράξεις τους στο διαδίκτυο. Οι τρόποι για να αναγνωριστούν εύκολα αυτά τα ψεύτικα μηνύματα είναι ο έλεγχος της εμφάνισης του header του e-mail, ο έλεγχος του αποστολέα, καθώς και ο εντοπισμός ορθογραφικών και συντακτικών λαθών σε αυτά.

αστυνομία απάτες email

Ακόμη ένα απατηλό μήνυμα email εντοπίστηκε να κυκλοφορεί ως δήθεν επιστολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με το οποίο καλούνται οι αποδέκτες του να “δώσουν εξηγήσεις” για δήθεν εμπλοκή τους σε παράνομες πράξεις στο διαδίκτυο. Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται οι πολίτες να προχωρούν στη διαγραφή τέτοιου είδους μηνυμάτων καθώς ενδέχεται να είναι επιβλαβή για τις συσκευές τους ή να οδηγήσουν ακόμη και σε οικονομική εξαπάτησή τους.

Οι τρόποι για να καταλάβετε αν ένα powerbank δεν είναι γνήσιο – Οι κίνδυνοι χρήσης

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ελληνικής Αστυνομίας για προστασία από τέτοιου είδους απάτες, οι πολίτες μπορούν να προχωρούν στις παρακάτω ενέργειες:

  • Εμφάνιση του header του e-mail: Να χρησιμοποιούν την επιλογή προβολής της επικεφαλίδας (header) του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καθώς περιέχουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον αποστολέα, τον παραλήπτη και τη διαδρομή που ακολουθεί το μήνυμα μέσω διαφόρων διακομιστών.
  • Έλεγχος αποστολέα μηνύματος: Να ελέγχουν προσεκτικά τη διεύθυνση του αποστολέα και να αναζητούν τυχόν ασυνήθιστα στοιχεία, όπως λανθασμένα ονόματα ή περίεργες καταλήξεις.
  • Συντακτικά και ορθογραφικά λάθη: Τα απατηλά μηνύματα συχνά περιέχουν γραμματικά ή συντακτικά λάθη που αποκαλύπτουν την πλαστότητά τους.
  • Συνημμένα αρχεία και σύνδεσμοι: Να μην ανοίγουν συνημμένα αρχεία ή συνδέσμους από άγνωστες ή ύποπτες πηγές, καθώς ενδέχεται να περιέχουν κακόβουλο λογισμικό.
  • Αιτήματα για προσωπικά δεδομένα: Η Ελληνική Αστυνομία και οι υπόλοιπες κρατικές υπηρεσίες δεν θα ζητήσουν ποτέ μέσω e-mail προσωπικά δεδομένα ή πληροφορίες.
  • Διασταύρωση πληροφοριών: Σε περίπτωση αμφιβολίας, να επικοινωνούν άμεσα με τις επίσημες Αρχές ώστε να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα του μηνύματος.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Θα αναδειχθεί σε λίαν ΔΗΜΟΦΙΛΗ “παγίδα”, ιδίως τώρα που “ποινικοποίησαν” τα box-ακια και τις σελίδες με τις streaming “συνδρομές”.

    Μακάρι ο κόσμος να το διαβάσει αυτό και να ψιλιαστεί λίγο.

    ΚΟΙΤΑΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΤΟ EMAIL ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΕΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΑ Ή ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ. ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ “ΕΠΙΤΗΔΕΙΕΣ” ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.