Η Apple έχει περιορίσει τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT της OpenAI, επειδή φοβάται ότι θα διαρρεύσουν ή θα συλλεχθούν εμπιστευτικές πληροφορίες που εισάγονται σε αυτά τα συστήματα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι υπάλληλοι της Apple έχουν επίσης προειδοποιηθεί να μην χρησιμοποιούν τον βοηθό προγραμματισμού AI Copilot της GitHub.

Επιπλέον, ο δημοσιογράφος του Bloomberg, Mark Gurman, έγραψε στο Twitter ότι το ChatGPT βρισκόταν στη λίστα της Apple με το περιορισμένο λογισμικό “εδώ και μήνες”.

Η Apple έχει καλό λόγο να είναι επιφυλακτική. Από προεπιλογή, η OpenAI αποθηκεύει στους server της όλες τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των χρηστών και του ChatGPT.

Αυτές οι συνομιλίες συλλέγονται για την εκπαίδευση των συστημάτων της OpenAI και μπορούν να ελεγχθούν από τους συντονιστές για παραβίαση των όρων και των υπηρεσιών της εταιρείας.

Τον Απρίλιο, η OpenAI εγκαινίασε μια λειτουργία που επιτρέπει στους χρήστες να απενεργοποιούν το ιστορικό συνομιλιών, λίγο καιρό αφότου διάφορα κράτη της ΕΕ άρχισαν να ερευνούν το ChatGPT για πιθανές παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής.

Ακόμη και με αυτή τη ρύθμιση ενεργοποιημένη, η OpenAI εξακολουθεί να διατηρεί τις συνομιλίες για 30 ημέρες με τη δυνατότητα να τις επανεξετάζει για κατάχρηση των πολιτικών της, πριν τις διαγράψει οριστικά.

Δεδομένης της χρησιμότητας του ChatGPT για εργασίες όπως η βελτίωση κώδικα και η παροχή ιδεών, η Apple μπορεί δικαίως να ανησυχεί ότι οι υπάλληλοί της θα εισάγουν στο σύστημα πληροφορίες σχετικά με εμπιστευτικά έργα.

Αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν στη συνέχεια να γίνουν αντιληπτές από κάποιον από τους συντονιστές του OpenAI. Επιπλέον, θα μπορούσε το ChatGPT να επιστρέψει αυτές τις πληροφορίες ως απάντηση σε prompts.

Έρευνα δείχνει ότι είναι επίσης δυνατό να εξαχθούν δεδομένα εκπαίδευσης από ορισμένα γλωσσικά μοντέλα χρησιμοποιώντας τη διεπαφή του chat, αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το ίδιο το ChatGPT είναι ευάλωτο σε τέτοιες επιθέσεις.

Η Apple δεν είναι η μοναδική εταιρεία που θεσπίζει μια τέτοια απαγόρευση. Ήδη έχουμε δει τις JP Morgan, Verizon, Amazon, και Samsung να εφαρμόζουν τέτοιους περιορισμούς. Μάλιστα η Samsung δημιούργησε το δικός AI chatbot.

Η απαγόρευση της Apple, ωστόσο, έχει κάτι το ξεχωριστό. Έγινε γνωστή λίγο μετά την κυκλοφορία της επίσημης εφαρμογής του ChatGPT της OpenAI για iOS συσκευές, η οποία μάλιστα υποστηρίζει και το Whisper.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.