Όταν το iOS 17.4 κυκλοφορήσει τον Μάρτιο, η έκδοση που θα κυκλοφορήσει στα iPhone της ΕΕ θα επιφέρει ορισμένες σημαντικές αλλαγές στο iOS, τον Safari, και το App Store. Ορισμένες από αυτές τις αλλαγές μπορεί ενδεχομένως να κοστίσουν χρηματικά στην Apple και να οδηγήσουν στην καταστροφή πολλών μικρών και μεγάλων προγραμματιστών. Οι αλλαγές που εφαρμόζει η εταιρεία μοιάζουν κάτι σαν την εκδίκηση της προς την ΕΕ και τους περιορισμούς του DMA.
Για παράδειγμα, η Apple θα επιτρέψει σε third-party καταστήματα εφαρμογών και third-party πλατφόρμες πληρωμών εντός εφαρμογών να είναι διαθέσιμες στα iPhone μετά από χρόνια μάχης να διατηρήσει το σύστημα της απροσπέλαστο από οποιονδήποτε και οτιδήποτε. Επιπλέον, αλλάζει ο λεγόμενος φόρος που εισπράττει η Apple από τους προγραμματιστές. Όσοι έχουν τις εφαρμογές τους στο App Store θα πληρώνουν 10%-17% σε σύγκριση με το σημερινό 15%-30%.
Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ότι ο δεύτερος μεγαλύτερος επιχειρηματικός τομέας της Apple, μετά τα iPhone, θα υποστεί μείωση εσόδων. Αυτό όμως μπορεί να μην ισχύει τελικά. Πρώτον, η ΕΕ είναι υπεύθυνη μόνο για το 6% των παγκόσμιων εσόδων του App Store και η Apple θα δημιουργήσει νέες χρεώσεις που θα αντισταθμίσουν τη μείωση των εσόδων της.
Για παράδειγμα, εκτός από την προμήθεια 10% έως 17% που θα κερδίζει η Apple από τους προγραμματιστές που χρησιμοποιούν τη δική της πλατφόρμα πληρωμών εντός της εφαρμογής, η Apple θα χρεώνει ένα τέλος χρέωσης 3% για αγορές εντός της εφαρμογής. Αν ένας προγραμματιστής επιλέξει να χρησιμοποιήσει μια third-party πλατφόρμα πληρωμών εντός εφαρμογής, η Apple δεν θα λαμβάνει καμία προμήθεια και δεν κερδίζει την αμοιβή του 3%.
Δεν τελειώσαμε, έχει και άλλα. Η Apple θα εισπράττει επίσης μια αμοιβή ύψους 50 λεπτών του ευρώ για κάθε φορά που μια εφαρμογή εγκαθίσταται σε συσκευή, μετά το πέρας του πρωτού 1 εκατομμυρίου λήψεων. Αυτό ισχύει τόσο για τις λήψεις από το App Store, όσο και για εγκαταστάσεις από third-party καταστήματα, ιστοσελίδες, ή την υπηρεσία δοκιμών TestFlight. Με λίγα λόγια, κάθε φορά που κάποιος αγοράζει νέο iPhone, ή κάνει επανεγκατάσταση μιας εφαρμογής, η Apple θα χρεώνει τον προγραμματιστή 50 λεπτά του ευρώ.
Σύμφωνα με τον Mark Gurman του Bloomberg, η Apple πιστεύει ότι το 99% των προγραμματιστών που επηρεάζονται από τις αλλαγές στην ΕΕ θα δουν το ποσό που πληρώνουν στην Apple να παραμένει το ίδιο ή και να μειώνεται. Ισχύει όμως κάτι τέτοιο; Τα νούμερα δείχνουν κάτι εντελώς διαφορετικό.
Χάρη στη χρέωση των 50 λεπτών του ευρώ – που αξίζει να σημειώσουμε ότι η χρέωση αυτή είναι ανά έτος – η Apple θα εισπράττει στην πραγματικότητα έσοδα από εφαρμογές από τις οποίες δεν έπαιρνε ποτέ δεκάρα πριν. Σκέψου απλά πόσες δωρεάν εφαρμογές υπάρχουν ακόμα και στο εξαιρετικά περιορισμένο σύστημα του iOS.
Ο Gurman χρησιμοποιεί το Instagram ως παράδειγμα. Αν η Meta σημειώνει 50 εκατομμύρια εγκαταστάσεις τον χρόνο στην ΕΕ, θα πρέπει να πληρώνει 2.2 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα στην Apple, ένα τεράστιο ποσό που προηγουμένως δεν έπρεπε να βγάζει από την τσέπη της. Κανονικό νταβατζιλίκι…
Αυτό αναστάτωσε, μεταξύ άλλων προγραμματιστών και επιχειρηματιών, τον διευθύνοντα σύμβουλο του Spotify Daniel Ek, ο οποίος έγραψε σε ένα tweet: “Το ίδιο το Spotify αντιμετωπίζει μια ανυπόφορη κατάσταση. Με τη βάση μας στο οικοσύστημα της Apple στην ΕΕ να κυμαίνεται στα 100 εκατομμύρια, αυτός ο νέος φόρος στις λήψεις και τις ενημερώσεις θα μπορούσε να εκτοξεύσει το κόστος απόκτησης πελατών μας στα ύψη, ενδεχομένως δεκαπλασιάζοντάς το.” Με βάση το παράδειγμα του Gurman για το Instagram της Meta, η Spotify θα πρέπει να πληρώνει στην Apple 4.4 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα, γιατί έτσι θέλει η αμερικανική εταιρεία.
After sitting with our legal team to parse through the fine print of Apple's DMA announcement (that took a while), which is, at best vague and misleading, I wanted to share my thoughts.
While Apple has behaved badly for years, what they did yesterday represents a new low, even…
— Daniel Ek (@eldsjal) January 26, 2024
Πολύ σωστά, ο Daniel Ek σημειώνει ότι θα “πρέπει να πληρώνουμε για κάθε εγκατάσταση ή ενημέρωση της δωρεάν ή επί πληρωμή εφαρμογής μας, ακόμη και για όσους δεν χρησιμοποιούν πλέον την υπηρεσία.” Που οδηγεί όλο αυτό; Ο Daniel Ek αναφέρει ότι “Σύμφωνα με τους νέους όρους, δεν μπορούμε να αντέξουμε αυτές τις χρεώσεις αν θέλουμε να είμαστε μια κερδοφόρα εταιρεία, οπότε η μόνη μας επιλογή είναι να παραμείνουμε στην υφιστάμενη κατάσταση. Το ίδιο πράγμα κατά του οποίου αγωνιζόμαστε εδώ και πέντε χρόνια.”
Ο Ek, ο οποίος αγωνίζεται εδώ και χρόνια κατά του Apple Tax, συνοψίζει τις ενέργειες της Apple γράφοντας: “Εφευρίσκοντας ένα νέο φορολογικό σύστημα για να αντικαταστήσει το παλιό, η Apple χλευάζει το πνεύμα του νόμου και τους νομοθέτες που τον έγραψαν. Ελπίζω ειλικρινά η ΕΕ να αναγνωρίσει αυτό που ακριβώς είναι και να παραμείνει σταθερή και να μην αφήσει τη δουλειά τους όλα αυτά τα χρόνια να πάει χαμένη. Ο κόσμος παρακολουθεί”.
Αν οι μεγάλοι προγραμματιστές και εταιρείες, όπως η Meta και η Spotify, θα αντιμετωπίσουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, και θα γίνουν απλά η τροφή του βρικόλακα του χρήματος που ακούει στο όνομα Apple, τι θα συμβεί σε μικρότερες οντότητες και το γενικό οικοσύστημα των iPhone;
Το νέο σύστημα της Apple θα πλήξει περισσότερο τους μικρότερους προγραμματιστές. Ο Steven Troughton-Smith, προγραμματιστής δωρεάν εφαρμογών, σημειώνει ότι μια δωρεάν εφαρμογή που έχει 2 εκατομμύρια εγκαταστάσεις θα πρέπει να πληρώνει 500.000 ευρώ (με βάση τα 50 λεπτά του ευρώ θα έπρεπε να αναφέρει 1 εκατομμύριο, αλλά και το μισό εκατομμύριο δεν το λες λίγο) στην Apple κάθε χρόνο.
Πολύ απλά, όπως σημειώνει και ο Steven Troughton-Smith, οποιοσδήποτε προγραμματιστής εφαρμογών με δωρεάν ή freemium εφαρμογές δεν μπορεί να δεχτεί τους νέους επιχειρηματικούς όρους της Apple χωρίς τον κίνδυνο να χρεοκοπήσει. Ως εκ τούτου, αυτό καθιστά τη συγκεκριμένη εφαρμογή του νέου φόρου ανεφάρμοστη. Το αποτέλεσμα όλου αυτού θα είναι απλά το iOS να μείνει χωρίς εφαρμογές, ή με μόνο επί πληρωμή γεμάτες in-app χρεώσεις εφαρμογές, μετατρέποντας τα iPhone σε συσκευές αποκλειστικά για εξαιρετικά προνομιούχους χρήστες.
Ένας προγραμματιστής που είχε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες εγκαταστάσεις πέρυσι δήλωσε ότι με τις νέες χρεώσεις δεν υπάρχει κανένα κίνητρο να φτιάξει κανείς μια εφαρμογή για iPhone. Βέβαια, η Apple έχει άσσο στο τσεπάκι της, αν θες να γλιτώσεις από όλα αυτά μπορείς να πας με τα νερά της και νόμο. Οι προγραμματιστές μπορούν να αποφασίσουν να παραμείνουν στο σημερινό εύρος 15%-30% του “Apple Tax”, αν υποσχεθούν ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν third-party πλατφόρμες ή δεν εισαχθούν σε third-party καταστήματα εφαρμογών.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Καλά δεν είναι λογος να κλαίγονται, λυση υπαρχει και είναι εύκολη (σχετικα ειναι ολα).
Μαζευονται, κανουν ας πουμε ενα αδελφατο/συνδικατο/λομπι κακοποιημενων/κακοπληρωτεων δημιουργων και αφου μαζευτουν πολλοι, αφαιρουν εν μια νυκτι της εφαρμογες τους απο το μαρκετ, και σε μια δυο … τρεις νυχτιες απο iphone θα γινει windows phone (ξερετε αυτο που μεν ηταν καλο αλλα απο εφαρμογες στο μαρκετ ηταν πουθεν), και οι υπαρχοντες χρηστες θα τα βαλουν με την apple, οι ετοιμοι προς αγορα θα το σκεφτουν σοβαρα, και οι μελλοντικοι θα αγορασουν σαμσουνγκ.
Ποναει η δε ποναει ετσι;
Οποτε ναι, η κλαψα δε βοηθα, θελει αντιδραση, και αυτη δε θα ερθει πρωτιστως απο τους χρηστες, αλλα απο αυτούς που δημιουργουν και κανουν ενα οικοσυστημα απο καλο, καλυτερο..
ας παρει φορα