Η πρόσφατη εισαγωγή από την Apple ενός “Core Technology Fee” (CTF) ύψους 0,50 ευρώ ανά εγκατάσταση εφαρμογής, πέραν του ενός εκατομμυρίου λήψεων, προκάλεσε σοκ στην κοινότητα ανάπτυξης εφαρμογών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Αν και η Apple το πλαισιώνει αυτό ως μια κίνηση για τον εξορθολογισμό της διανομής εφαρμογών, πολλοί φοβούνται ότι θα μπορούσε να σημάνει την οικονομική καταστροφή για τους προγραμματιστές δωρεάν και freemium εφαρμογών.

Εξαιρώντας αρχικά το πρώτο ένα εκατομμύριο “πρώτες ΕΤΗΣΙΕΣ εγκαταστάσεις” ανά λογαριασμό iOS, το CTF τίθεται σε εφαρμογή μετά από αυτό το όριο, επιβαρύνοντας ενδεχομένως τους προγραμματιστές με βαρύτατες χρεώσεις. Για παράδειγμα, μια εφαρμογή που γίνεται viral με πάνω από δύο εκατομμύρια ετήσιες εγκαταστάσεις θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μηνιαίες χρεώσεις που ξεπερνούν τα 45.000 δολάρια, ακόμη και χωρίς να παράγει έσοδα. Αυτό ασκεί τεράστια πίεση στις δωρεάν εφαρμογές και απαιτεί από τα μοντέλα freemium να κερδίζουν τουλάχιστον 0,50 ευρώ ανά χρήστη ανά έτος για να βγάλουν τα έξοδά τους, με κίνδυνο χρεοκοπίας για όσους δεν μπορούν να επιτύχουν αυτό το όριο.

Οι προγραμματιστές έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν την τρέχουσα δομή προμηθειών του App Store, καταβάλλοντας 15 έως 30 τοις εκατό στην Apple, αλλά αυτό προσφέρει μικρή ανακούφιση από την οικονομική πίεση που επιβάλλει το CTF. Επιπλέον, η αμοιβή ισχύει όχι μόνο για τη διανομή στο App Store αλλά και σε εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών, περιπλέκοντας το οικονομικό τοπίο για τους προγραμματιστές που διερευνούν διαφορετικά κανάλια διανομής.

Η διάρθρωση των τελών της Apple επηρεάζει επίσης τα έσοδα που παράγονται μέσω των αγορών εντός της εφαρμογής, με τους προγραμματιστές που χρησιμοποιούν το σύστημα πληρωμών της Apple να αντιμετωπίζουν επιπλέον τέλος 3 τοις εκατό. Ενώ προσφέρεται απαλλαγή από τα τέλη σε ορισμένες οντότητες, όπως οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι εφαρμογές με μεγάλη βάση χρηστών, όπως το Spotify, αντιμετωπίζουν δυνητικά εξοντωτικές χρεώσεις. Όλα αυτά, θα περάσουν στους χρήστες ως καταναλωτές, τουλάχιστον από όσους προγραμματιστές θέλουν να επιβιώσουν στο οικοσύστημα της Apple.

Έχοντας οριστεί το CTF και οι άλλες χρεώσεις να τεθούν σε ισχύ με το iOS 17.4, οι προγραμματιστές που επιλέγουν το νέο σύστημα της Apple θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτές τις οικονομικές προκλήσεις από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους. Για πολλούς, η διαφαινόμενη απειλή χρεοκοπίας υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη προσαρμογής σε αυτές τις πρωτοφανείς αλλαγές στο οικοσύστημα εφαρμογών της ΕΕ. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι θα δούμε δωρεάν εφαρμογές να είναι επί πληρωμή στο iOS, και οι χρεώσεις που εφαρμόζουν οι προγραμματιστές να είναι αυξημένες, τουλάχιστον στις εκδόσεις για το λειτουργικό της Apple.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.