Η επιστήμη ήδη έχει συνδέσει τα υπερ επεξεργασμένα τρόφιμα με καρδιακές παθήσεις, φλεγμονές, διαβήτη, καρκίνο. Όμως μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα επιβεβαίωσε τη σύνδεση με τον καρκίνο με έναν ακόμη πιο ισχυρό τρόπο – βρίσκοντας στοιχεία φλεγμονής στους ίδιους τους όγκους του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Είναι γνωστό ότι οι ασθενείς με ανθυγιεινή διατροφή έχουν αυξημένα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό τους. Πλέον βλέπουμε την εν λόγω φλεγμονή στους ίδιους τους όγκους του παχέος εντέρου και ο καρκίνος είναι σαν μια χρόνια πληγή που δεν επουλώνεται αναφέρουν οι ερευνητές.
Το ιστορικό τοποθεσίας αλλάζει στο Google Maps! Και η Google προτείνει τη ρύθμιση αυτή!
Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν συγκεκριμένα στο καρκίνο του παχέος εντέρου, τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στις ΗΠΑ σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Πιο συγκεκριμένα προέβησαν στην εξέταση 162 δειγμάτων όγκων από ασθενείς και παρατήρησαν μεγάλο αριθμό μορίων που ενισχύουν την φλεγμονή παρά την επουλώνουν.
Να τι θα πρέπει να γνωρίζεις:
Οι επιστήμονες επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι η χρόνια φλεγμονή είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου όσον αφορά την εμφάνιση καρκίνου. Αυτό συμβαίνει καθώς με την πάροδο του χρόνου η χρόνια φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει μετάλλαξη των κυττάρων και ταχεία ανάπτυξή τους, το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη καρκίνου.
Αν το σώμα σας ζει καθημερινά με επεξεργασμένα τρόφιμα, η ικανότητά του να θεραπεύεται μόνο του μειώνεται λόγω της φλεγμονής και της καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος που επιτρέπει τελικά στον καρκίνο να αναπτυχθεί, αναφέρουν οι επιστήμονες.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι επεξεργασμένες τροφές, πιθανώς λόγο των σακχάρων που έχουν, του αλατιού, των κορεσμένων λιπαρών και των trans λιπαρών οξέων ενισχύουν την φλεγμονή.
Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ανθρώπου μπορεί να είναι εξαιρετικά ισχυρό και να επηρεάσει δραματικά το περιβάλλον του όγκου, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν αξιοποιηθεί σωστά. Όχι όμως αν καταστέλλεται από φλεγμονώδη λιπίδια από επεξεργασμένα τρόφιμα.
Εν ολίγοις τι μπορείς να κάνεις;
Δεδομένου ότι η μελέτη διαπίστωσε πως η αύξηση των μορίων που εν τέλει μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή προέρχονται από τα επεξεργασμένα τρόφιμα στους καρκινικούς όγκους, μια αλλαγή στη διατροφή είναι το πρώτο βήμα για να μπορέσουμε να δώσουμε στο σώμα μας τα εργαλεία για την καταπολέμησή του. Πιο συγκεκριμένα μια στροφή προς τα ωμέγα 3 λιπαρά. Βρίσκονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στα μάτια και στον εγκέφαλό μας και παρέχουν σημαντική βοήθεια στο καρδιαγγειακό και το ενδοκρινικό σύστημα. Μερικά παραδείγματα είναι το σκουμπρί, ο σολομός, τα καρύδια κ.α.
Τα οφέλη τους πολλά, αυξάνουν τα επίπεδα καλής χοληστερόλης και συμβάλουν στη μείωση των φλεγμονών και του κινδύνου καρκίνου. Τροφές όπως ο Σολομός, ο μπακαλιάρος, τα λάχανα, τα όσπρια όπως οι φακές και τα ρεβίθια είναι τροφές που θα πρέπει να συμπεριληφθούν ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Αντίθετα θα πρέπει να αποφεύγονται τα παγωτά, τα λουκάνικα, τα αλλαντικά, τα αλκοολούχα ποτά, τα γαριδάκια κ.α.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.