Όλο το 2024 βλέπουμε ανακοινώσεις smartphones με έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ΑΙ μονοπώλησε στις ανακοινώσεις των iPhone 16 και των Galaxy S24, όμως το κοινό δεν φάνηκε να ενθουσιάζεται από τις νέες λειτουργίες. Μάλιστα, η Apple έχασε πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια από την τιμή της μετοχής της, μετά την ανακοίνωση των προϊόντων της.

Ιδιαίτερα στα iPhone 16, που είναι και το πιο πρόσφατο παράδειγμα, ο κόσμος έδειξε να ενδιαφέρεται πιο πολύ για το πλήκτρο της κάμερας, παρά για την AI. Όταν όμως ένα πλήκτρο είναι πιο εντυπωσιακό για το κοινό, από την τεχνητή νοημοσύνη, τότε κάτι δεν πάει καθόλου καλά με την νέα τεχνολογία που προωθούν όλες οι εταιρίες.

Ο βασικός λόγος για όλα αυτά είναι πως η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια  και έχει ξεπεράσει την φάση τεχνολογικού θαύματος, αν μπορεί να την χαρακτηρίσει κάποιος έτσι. Όσοι ενδιαφέρονται για την τεχνητή νοημοσύνη, έχουν ήδη “παίξει” με το ChatGPT και το DALL-E, όπως επίσης και με το Copilot. Με αυτά δημιούργησαν μουσική και ρεαλιστικές εικόνες, όμως αυτές οι λειτουργίες ήταν για τους περισσότερους περισσότερο περιέργεια και διασκέδαση, παρά κάτι που είχε αξία. Η τεχνητή νοημοσύνη όμως απέχει πολύ από το να γίνει παραγωγική, για την μεγαλύτερη μερίδα του κοινού και πόσο μάλλον οι λειτουργίες που έχουμε στα κινητά μας.

Πρόσφατα, Google, Nvidia, Microsoft και OpenAI, συναντήθηκαν στον Λευκό Οίκο για να συζητήσουν για τις υποδομές τεχνητής νοημοσύνης, υποδηλώνοντας πως ετοιμάζονται να επενδύσουν ακόμα περισσότερα στην τεχνολογία.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Forbes, ο κλάδος της τεχνητής νοημοσύνης υπολείπεται 500 δισεκατομμύρια δολάρια για να φέρει πίσω τις τεράστιες επενδύσεις που έχουν ήδη γίνει σε υλικό και λογισμικό. Τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα των εταιριών, απέχουν πολύ από τις προβλέψεις για το 2024 και από το ποσό που έχει ήδη επενδυθεί.

Η Apple, η Samsung και η Microsoft, μιλούν ακόμα με μεγάλο ενθουσιασμό για την τεχνητή νοημοσύνη, την προσπάθειά τους να πείσουν το κοινό να αγοράσει μια νέα συσκευή, όμως τα πράγματα δεν είναι εύκολα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Πριν λίγα χρόνια είχαμε κάτι αντίστοιχο με το Metaverse, με όλες τις εταιρίες να προωθούν το AR. και την Apple να ανακοινώνει το Vision Pro. Όλα αυτά πήγαν άπατα και το Metaverse δεν απέκτησε ποτέ κοινό, ενώ όσοι επένδυσαν σε αγορές εκατομμύριών στο Metaverse, είδαν τα χρήματά τους να εξαφανίζονται.

τεχνητή νοημοσύνη smartphones

Με το Metaverse να αποτυγχάνει παταγωδώς, οι εταιρίες έπρεπε να βρουν κάτι νέο για να αυξήσουν τις πωλήσεις τους και το βρήκαν στην τεχνητή νοημοσύνη. Όμως, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, οι λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης απέχουν πολύ από το να παρέχουν την παραγωγικότητα που χρειάζεται. Χρήσιμη λειτουργία θα μπορούσε να είναι η περίληψη κειμένου, όμως πόσο αξιόπιστη είναι; Πως μπορεί ο χρήστης να γνωρίζει αν η περίληψη δεν έχει αφήσει εκτός πολύ σημαντικές πληροφορίες; Κακά τα ψέματα, η Generative AI που υπάρχει στα κινητά μας, έχει πολύ περιορισμένο κοινό στο οποίο μπορεί να φανεί χρήσιμη.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η τρέχουσα τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι χρήσιμη. Οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικές εφαρμογές δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε οτιδήποτε, από τη διαδικτυακή διαφήμιση μέχρι την υγειονομική περίθαλψη και τη βελτιστοποίηση της ενέργειας.

Τo Generative AI ίσως είναι χρήσιμο για επαγγελματίες σε διάφορους τομείς, όπως οι προγραμματιστές, οι δημοσιογράφοι, οι μουσικοί και οι κινηματογραφιστές. Όμως τα εν λόγω εργαλεία έχουν ήδη αρχίσει να κλέβουν δουλειές και η ποιότητα του περιεχομένου που παράγουν, υστερεί πολύ σε σχέση με έναν καλό επαγγελματία. Μπορούν να βοηθήσουν έναν επαγγελματία σε κάποια σημεία, όμως δε μπορεί σε καμία περίπτωση να τον αντικαταστήσει.

Όμως, το κοινό πόσο διατεθειμένο είναι να πληρώσει για μια υπηρεσία που υπόσχεται τον σχεδιασμό emojis και φωτογραφιών με γατάκια που παίζουν και πόσο μάλλον όταν ακόμα και η αναζήτηση με τεχνητή νοημοσύνη παράγει πάρα πολλά σφάλματα; Πόσα θα έδινε ο καταναλωτής για λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης στο κινητό του, που τις βρίσκει εύκολα από εφαρμογές τρίτων; Εν συντομία, δεν θα έδινε τίποτα και πολύ καλά θα έκανε.

Οι μόνες λειτουργίες που ίσως έχουν κάποια ελπίδα να πετύχουν, είναι αυτές της οπτικής νοημοσύνης, που μέσα από την κάμερα του τηλεφώνου μας μπορούμε να βρούμε παραπάνω πληροφορίες για κάτι. Πόσες φορές όμως έχετε χρειαστεί πραγματικά μια τέτοια λειτουργία και δεν υπήρχε κανείς να σας δώσει αυτές τις πληροφορίες; Ελάχιστες. Άλλωστε, τέτοιες λειτουργίες είχαμε και με το Google Lens, αρκετά πριν την άφιξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Θα μας τρελάνει η Apple, αφού πρόσθεσε πόσα νέα κουμπιά, στα iPhone 17 τα μειώνει

Αυτή η μανία των εταιριών να βάλουν την τεχνητή νοημοσύνη παντού, ίσως είναι το πρόβλημα. Η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης έχει πολλές υλοποιήσεις που μπορούν να είναι χρήσιμες για συγκεκριμένους σκοπούς. Το να προωθούμε όμως ένα smartphone για το κοινό, με βασικό selling point την τεχνητή νοημοσύνη, είναι εντελώς λάθος. Κανείς δε θα πληρώσει τόσα χρήματα για να φτιάχνει αστείες φωτογραφίες και emojis. Για τον μέσω χρήστη, αυτές οι λειτουργίες είναι ανούσιες. Ακόμα και για εμένα, που αυτή τη στιγμή όλα τα τηλέφωνά μου έχουν δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης, είναι πρακτικά κάτι που δε βρίσκει χρήση πουθενά. Εκτός από τις αρχικές δοκιμές που έκανα σε κάθε υπηρεσία,  στην καθημερινότητά μου ήταν ελάχιστες έως καμία, οι φορές που χρειάστηκα αυτές τις λειτουργίες.

Τα smartphones, όπως και κάθε άλλη συσκευή τεχνολογίας, έχει νόημα όταν δίνει λύσεις σε προβλήματα που έχουμε καθημερινά. Έχει νόημα όταν κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη σε σημεία που χρειάζονται βελτίωση. Το να φτιάχνουμε εικόνες για πλάκα και το να παίρνουμε αποτελέσματα αμφιβόλου ποιότητας, δε δίνει λύσει σε τίποτα. Για αυτό η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα φέρει την επανάσταση στα smartphones μας, τουλάχιστον όχι ακόμα.

Με πληροφορίες από το The Conversation.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Θα συμφωνήσω απόλυτα με το άρθρο μόνο που θα πω το εξής. Αντιμετωπίζω πρόβλημα ολικής απώλειας όρασης από την γέννησή μου και υπάρχουν φορές που έχει υπάρξει πραγματικά χρήσιμη αναγνώριση εικόνων μέσω της τεχνητής νοημοσύνης. Μου κάνει όμως εντύπωση που τόσο καιρό μία αυτονόητη λειτουργία έλειπε από τα τηλέφωνα μας και εμφανίστηκε μόλις πρόσφατα. Υπήρχαν πολλές εφαρμογές όπως για παράδειγμα το be my eyes και φυσικά το google lens που έκαναν ακριβώς αυτή τη δουλειά και τώρα ο ανταγωνισμός αρχίζει να αυξάνεται και αυτό είναι πολύ καλό για ανθρώπους σαν και εμένα, που φυσικά είμαστε μία ελάχιστοι μερίδα σε σχέση με όλους όσους χρησιμοποιούν smartphones και ακόμα λιγότερη είμαστε εμείς που ξέρουμε την ύπαρξη μία τέτοιας λειτουργίας, όμως θεωρώ πως είναι κάτι σημαντικό και κάτι το οποίο θα έπρεπε από καιρό να έχει γίνει στο βαθμό με τον οποίο γίνεται σήμερα. πάλι όμως αυτό για να συμβεί χρειάζεται σύνδεση στο internet κάτι το οποίο είναι απόλυτα κατανοητό αλλά μεθαύριο θα αρχίσουν οι εταιρείες και θα λένε ότι με την δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης συμβαίνουν όλα αυτά όπως η περιγραφή εικόνων στους τυφλούς χρήστες και πως όλοι πρέπει να επενδύσουμε σε μία συσκευή χιλίων ευρώ τουλάχιστον για να έχουμε κάτι τέτοιο ακόμα και χωρίς ίντερνετ και πάλι τα αποτελέσματα τα οποία θα δίνει δεν θα είναι τόσο αξιόπιστα. Μέχρι να δουν ότι το κόλπο με τη ai δεν πιάνει και πάλι να σταματήσουν να δίνουν αξία σε τέτοια projects. Αυτό που θέλω να πω λοιπόν είναι πως όλα κρέμονται από τις επενδύσεις και πως η μόνη πραγματικά σημαντική καινοτομία που υπάρχει στις μέρες μας είναι θέμα χρόνου να μείνει πίσω καθώς και εγώ πιστεύω πως η εταιρείες σύντομα θα καταλάβουν πως στο ai δεν είναι παρά μόνο μία φούσκα η οποία κάποια στιγμή θα σκάσει και έτσι θα αφήσουν όλα τα σημαντικά και τα ασήμαντα επιτεύγματα του μόνο για να τα θυμόμαστε εμείς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.