Κινέζοι επιστήμονες ανέπτυξαν μια μη πυρηνική βόμβα, που βασίζεται σε καύσιμα υδρογόνου, για να παράγει μια έκρηξη άνω των δύο δευτερολέπτων, σύμφωνα με την South China Morning Post. Πρόκειται για μία βόμβα που έχει 15 φορές μεγαλύτερη διάρκεια από της αντίστοιχές εκρήξεις με TNT. Ο θερμοκρασίες της φτάνουν του 1.000 βαθμούς Κελσίου και μάλιστα χωρίς τη χρήση πυρηνικού υλικού. Το εκρηκτικό αναπτύχθηκε από το Ερευνητικό Ινστιτούτο 705 της China State Shipbuilding Corporation (CSSC). Χρησιμοποιεί υλικό αποθήκευσης υδρογόνου στερεάς κατάστασης με βάση το μαγνήσιο.
Στο άρθρο του SCMP διαβάζουμε πως το εκρηκτικό αναπτύχθηκε αρχικά για να μεταφέρει αέριο σε περιοχές εκτός δικτύου και για να τροφοδοτήσει κυψέλες καυσίμου για καθαρή ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα. Στη συνέχεια είδαν πως μπορεί να λειτουργήσει και σαν εκρηκτικό μηχανισμός, οπότε μελέτησαν και αυτή την εκδοχή.
Μάλιστα, η ανακάλυψη έχει δημοσιευθεί στα κινέζικα στο Journal of Projectiles, Missiles and Guidance. Η δημοσίευση λέει ότι η ασημική σκόνη που υπάρχει στον εκρηκτικό μηχανισμό, που ονομάζεται υδρίδιο του μαγνησίου, υφίσταται ταχεία θερμική αποσύνθεση όταν ενεργοποιείται από συμβατικά εκρηκτικά και απελευθερώνεται αέριο υδρογόνο που μετατρέπεται σε παρατεταμένη πυρόσφαιρα.
“Οι εκρήξεις αερίου υδρογόνου αναφλέγονται με ελάχιστη ενέργεια ανάφλεξης, έχουν ευρύ φάσμα εκρήξεων και εξαπολύουν φλόγες που κινούνται προς τα έξω γρήγορα ενώ εξαπλώνονται ευρέως”, ανέφερε η ομάδα σε δήλωση στην SCMP.
«Αυτός ο συνδυασμός επιτρέπει τον ακριβή έλεγχο της έντασης των εκρήξεων, επιτυγχάνοντας εύκολα ομοιόμορφη καταστροφή στόχων σε τεράστιες περιοχές», ανέφερε περαιτέρω η δήλωση.
Gov.gr Wallet: Ο εξαψήφιος αριθμός ασφαλείας σε έλεγχος τροχαίας
Η πυρόσφαιρα που παρήχθη διήρκεσε 2 δευτερόλεπτα, όταν μια έκρηξη TNT έχει λάμψη που διαρκεί 0.12 δευτερόλεπτα. Η θερμοκρασίες που παράγονται στην πυρόσφαιρα είναι αρκετές για να λιώσουν κράματα αλουμινίου.
Η έκρηξη πραγματοποιήθηκε σε ελεγχόμενο περιβάλλον και απέδωσε το 40 τοις εκατό της δύναμης έκρηξης του TNT, ωστόσο το όπλο έδειξε μεγαλύτερη ακτίνα θερμικής ζημιάς. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης άλλες πιθανές στρατιωτικές εφαρμογές του όπλου, όπως η χρήση του για την κάλυψη μεγάλης περιοχής με έντονη θερμότητα και η εστίαση της ισχύος του σε στόχους υψηλής αξίας για την καταστροφή τους, αλλά και την καταστροφή σμήνους drones.
Παράλληλα, το νέο όπλο, αν και ιδιαίτερα καταστροφικό, δεν αφήνει ραδιενεργά κατάλοιπα πίσω του, όπως οι πυρηνικές βόμβες.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.