Σύμφωνα με μια νέα έρευνα βρέθηκε ότι τα ζαχαρούχα ποτά πέρα από την επίδραση τους στην υγεία των δοντιών μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του στόματος.

Πιο συγκεκριμένα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον εξέτασαν τα δεδομένα από μια βάση δεδομένων δημόσιας υγείας, τα οποία καλύπτουν τις διατροφικές συνήθειες 162.602 γυναικών, 124 από τις οποίες εμφάνισαν καρκίνο του στόματος σε μια περίοδο τριάντα ετών. Η μελέτη αυτή έδειξε ότι σε σύγκριση με τις γυναίκες που έπιναν λιγότερο από ένα ζαχαρούχο ποτό το μήνα, εκείνες που κατανάλωναν ένα ή περισσότερα ζαχαρούχα ποτά καθημερινά είχαν 4,87 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του στόματος.

καρκίνος στόμα ζαχαρούχα

Ακόμη εκείνες που δεν έπιναν αλκοόλ ή κάπνιζαν πολύ ή καθόλου, αλλά κατανάλωναν ένα ή περισσότερα ζαχαρούχα ποτά καθημερινά, διέτρεχαν 5,46 φορές υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος από τις γυναίκες που έπιναν λιγότερο από ένα ζαχαρούχο ποτό κάθε μήνα. Σύμφωνα με τους ερευνητές η συχνότητα του καρκίνου της στοματικής κοιλότητας (OCC) αυξάνεται μεταξύ των μη καπνιστών και των νεαρών ατόμων χωρίς παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου παγκοσμίως. Ακόμη στη μελέτη αυτή η υψηλή πρόσληψη ζαχαρούχων ροφημάτων συσχετίστηκε με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο OCC στις γυναίκες, ανεξάρτητα από τις συνήθειες καπνίσματος ή κατανάλωσης αλκοόλ, αλλά με χαμηλό αρχικό κίνδυνο.

Η δομή αυτής της μελέτης σημαίνει ότι δεν δείχνει άμεση αιτία και αποτέλεσμα, επειδή μπορεί να εμπλέκονται άλλοι παράγοντες που οι ερευνητές δεν έχουν υπολογίσει. Ωστόσο, ο συσχετισμός είναι αρκετά ισχυρός. Ο καρκίνος του στόματος έχει παραδοσιακά συνδεθεί με παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα. Τα ανθυγιεινά τρόφιμα που πολλοί από εμάς καταναλώνουμε πλέον σε τακτική βάση θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μακροπρόθεσμες φλεγμονώδεις αποκρίσεις από το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος.

Οι τάσεις της τεχνολογίας που μπορεί να αντικαταστήσουν τους κωδικούς πρόσβασης

Αυτό συμβαίνει καθώς όπως επισημαίνουν οι ερευνητές “το δυτικό διατροφικό πρότυπο αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως παράγοντας κινδύνου για καρκίνους του γαστρεντερικού σωλήνα και χαρακτηρίζεται από υψηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, επεξεργασμένων τροφίμων και πρόσθετων σακχάρων”. Παρ όλα αυτά υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί καθώς η μελέτη εξέτασε μόνο δεδομένα για γυναίκες και καλύπτει σχετικά χαμηλό αριθμό περιπτώσεων καρκίνου. Για το λόγο αυτό οι ερευνητές επιθυμούν να συλλεχθούν περισσότερα δεδομένα και να αξιολογηθούν αντίστοιχα καθώς χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτές οι συσχετίσεις.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Otolaryngology.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.