Google Maps 2.0: O έξυπνος τρόπος της Google για να αποφύγεις το μποτιλιάρισμα

Εφαρμογές τύπου Google Maps και Waze έχουν αποτελέσει το σύντροφο πλήθους χρηστών κάθε φορά που μπαίνουν πίσω από το τιμόνι. Σε βοηθούν να προβλέψεις τι γίνεται στους δρόμους και να βρίσκεις τη πιο σύντομη διαδρομή για να φθάσεις στον προορισμό σου. Τα εν λόγω apps, διαχειρίζονται πλήθος δεδομένων που λαμβάνουν από τους χρήστες στους δρόμους.

Αυτά τα smartphone έχουν “σχεδόν” επικίνδυνα επίπεδα SAR

Συλλέγουν και αναλύουν δεδομένα κίνησης για να μπορέσουν να εμφανίσουν αν υπάρχουν επιβραδύνσεις στην κυκλοφορία και εν τέλει να ψάξουν για διαδρομές που θα σου επιτρέψουν να φτάσεις πιο γρήγορα στον προορισμό σου. Το Google Maps είναι μια από αυτές τις εφαρμογές που σου επιτρέπει να αποφύγεις υψηλής κίνησης δρόμους, ενώ πλέον είναι σε θέση να ψάχνει και για πιο οικονομικές ως προς το καύσιμο διαδρομές για να μειωθεί η κατανάλωση και οι εκπομπές.

Ωστόσο η Google δεν σταματά εδώ. Η εταιρεία πρόσφατα πατένταρε έναν νέο τρόπο για να παρέχει εναλλακτικές διαδρομές, λαμβάνοντας υπόψη ζώνες υψηλής κίνησης για να προτείνει εναλλακτικούς προορισμούς. Και όχι δεν το κάνει ήδη. Η Google θέλει το Google Maps πλέον να προτείνει εναλλακτικές διαδρομές με εναλλακτικούς προορισμούς για να ξοδεύεις λιγότερο χρόνο πίσω από το τιμόνι.

 

Google Maps 2.0

Όλα ξεκινούν με την αναγνώριση ζωνών υψηλής κίνησης, κάτι στο οποίο το Google Maps ήδη διαπρέπει. Το επίσημο έγγραφο υποστήριξης, το οποίο αναφέρει συστήματα και μέθοδοι αναγνώρισης ζωνών υψηλής κίνησης και προτάσεων εναλλακτικών προορισμών στους χρήστες, δίνει μεγάλη έμφαση στην συναίνεση του χρήστη. Η Google αναφέρει ότι μπορεί να συλλέξει πληροφορίες από τις συσκευές όταν ο χρήστης συμφωνήσει να το κάνει, με το κινητό του τηλέφωνο να είναι η κύρια πηγή των δεδομένων.

Είναι σημαντικό σε αυτό το σημείο να κατανοήσεις το πρόβλημα που προσπαθεί η Google να αντιμετωπίσει με την εν λόγω πατέντα. Όταν λανσάρεις το app και ρυθμίζεις έναν προορισμό, το Google Maps ψάχνει για διαδρομές προς τη διεύθυνση που του έβαλες, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα δεδομένα κίνησης και άλλες ρυθμίσεις που του έχεις δώσεις ( όπως αποφυγή αυτοκινητοδρόμων και πλοίων. Το Google Maps δεν λαμβάνει υπόψιν κάτι πέρα από αυτό.

Τα νέα χαρακτηριστικά ωστόσο αλλάζουν τη συμπεριφορά. Όταν η νέα engine του Google Maps γίνει διαθέσιμη σε όλους, θα μπορεί να λαμβάνει υπόψιν περισσότερες πληροφορίες, να υπολογίζει τη πιθανότητα μεγάλης κίνησης και να προτείνει εναλλακτικές διαδρομές.

Ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσουμε πως δουλεύει είναι με ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αν θέλεις να πας σε ένα καφέ και εκκινήσεις την εφαρμογή του Google maps, η εφαρμογή θα λάβει τις ώρες που κλείνει, πόσο κόσμο έχει και αν ο προορισμός σου θα έχει κίνηση. Κάθε διαδρομή προς τον προορισμό λαμβάνει ένα score. Και κάπου εδώ ξεκινάει το καλό του πρόγματος.

Το Google Maps θα αλλάξει τον προορισμό σε μια καλύτερη τοποθεσία, όπου απαιτείται λιγότερη οδήγηση. Δηλαδή, στο παράδειγμα παραπάνω, θα ψάξει για εναλλακτικά καφέ, με λιγότερη κίνηση, λιγότερο συνωστισμό για να μπορείς να φθάσεις γρήγορα.

Υπάρχουν δύο βασικά στοιχεία στον τρόπο λειτουργίας αυτού του συστήματος: ο προσδιορισμός των ζωνών υψηλής κυκλοφορίας και η εύρεση εναλλακτικών προορισμών με βάση τις προτιμήσεις σας. Ο φιλόδοξος στόχος του Google Maps θα ήταν να σας μεταφέρει σε έναν παρόμοιο προορισμό στον συντομότερο δυνατό χρόνο, οπότε αν θέλετε να πάρετε καφέ, θα μπορούσε να σας προτείνει άλλα μέρη όπου δεν θα περάσετε πολύ χρόνο στην κίνηση. Μπορεί να αποφύγει περιοχές όπου είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε καθυστερήσεις, όπως σχολεία, αν και οι εναλλακτικές διαδρομές θα είναι εξαιρετικά δυναμικές, δηλαδή θα αλλάζουν

Η Google εξηγεί ότι ένα τέτοιο σύστημα δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά σε ιστορικά πρότυπα. Αυτό σημαίνει ότι η Google χρειάζεται δεδομένα κίνησης σε πραγματικό χρόνο, επειδή μια περιοχή μπορεί να παρουσιάζει έντονη κίνηση λόγω διαφόρων εκδηλώσεων, όπως συναυλίες, ακόμη και αν συνήθως συναντάτε μικρή κίνηση. Γι' αυτό το λόγο η Google πρέπει να λαμβάνει συνεχώς δεδομένα από τις συσκευές των χρηστών, καθώς θα είναι ο μόνος τρόπος για να βρίσκει σωστά ταχύτερες διαδρομές προς τον προορισμό.

Η Google εξηγεί ότι ένα τέτοιο σύστημα δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά σε ιστορικά δεδομένα. Αυτό σημαίνει ότι η Google χρειάζεται δεδομένα κίνησης σε πραγματικό χρόνο, επειδή μια περιοχή μπορεί να παρουσιάζει έντονη κίνηση λόγω διαφόρων εκδηλώσεων, όπως συναυλίες, ακόμη και αν συνήθως συναντάτε μικρή κίνηση. Γι’ αυτό το λόγο η Google πρέπει να λαμβάνει συνεχώς δεδομένα από τις συσκευές των χρηστών, αν βέβαια της δώσεις την άδεια, καθώς θα είναι ο μόνος τρόπος για να βρίσκει σωστά ταχύτερες διαδρομές προς τον προορισμό σου.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.