Όπως θα έχετε ήδη καταλάβει από τα review μου, έχω τρέλα με την φωτογραφία. Με κάθε συσκευή τραβάω εκατοντάδες φωτογραφίες, όχι μόνο επειδή πρέπει, αλλά επειδή μου αρέσει. Άλλωστε ασχολούμαι με τον κλάδο της φωτογραφίας ερασιτεχνικά από το 2003 και οι SLR-DSLR μου έχουν γράψει πάνω από 100.000 κλικς.
Έτσι αυτή την περίοδο έχω βγει για αρκετούς φωτογραφικούς περιπάτους, έχοντας στις τσέπες μου το Huawei Mate 20 Pro και το iPhone XS. Από την στιγμή που τραβάω και με τις δύο συσκευές, η σύγκριση είναι μοιραία. Όμως αυτή τη φορά δεν θέλω να σταθώ στο θέμα ποιότητας της εικόνας και στην πιστότητα των χρωμάτων, αφού συσκευές αυτής της εμβέλειας είναι πλέον δεδομένο πως έχουν και δυνατές κάμερες. Εκεί που θέλω να σταθώ είναι στο τι μπορεί να κάνει κανείς με την κάμερα που έχει στην τσέπη του.
Φακοί
Ξεκινάμε από το iPhone που έχει αισθητήρες στα 12MP με φακούς διαφράγματος f/1.8 και f/2.4. Ο πρώτος είναι ο απλός ευρυγώνιος (26mm) για τις περισσότερες λείψεις μας, ενώ ο δεύτερος είναι τηλεφακός (52mm) και είναι κυρίως για τα πορτρέτα μας, ώστε να προσφέρει καλύτερο bokeh effect, ενώ παράλληλα φέρνει πιο κοντά και το θέμα μας.
Στον αντίποδα έχουμε το Mate 20 Pro που έρχεται με έναν αισθητήρα 40MP με ευρυγώνιο φακό (27mm) διαφράγματος f/1.8. Μαζί του έχουμε αισθητήρα 20MP με υπερευρυγώνιο φακό (16mm) διαφράγματος f/2.2, ενώ έχουμε και αισθητήρα 8MP, πίσω από τηλεφακό (80mm) με διάφραγμα f/2.4.
Με μια απλή σύγκριση βλέπουμε πως το Mate 20 Pro προσφέρει παραπάνω από το iPhone XS, τον υπερευρυγώνιο, αλλά και αρκετά μεγαλύτερη τηλεφακό. Έτσι η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολύ πιο αποδοτικά σε διάφορες περιπτώσεις, στις οποίες το iPhone αποτυγχάνει. Αν βάλουμε στην εξίσωση και το 5X hybrid zoom, τότε έχουμε στα χέρια μας τον κλασσικό all around φακό, που πλησιάζει πολύ τους 18-135 φακούς που έχουμε στις DSLR μας, σαν γενικής χρήσης, μόνο που με το Mate 20 Pro έχουμε ακόμα πιο ευρυγώνιες λήψεις.
Χειροκίνητες ρυθμίσεις
Τα παραπάνω όμως δεν είναι απαραίτητα για κάποιον που ασχολείται με την φωτογραφία, αν και μας λύνουν τα χέρια σε αρκετές περιπτώσεις. Αυτό που ένας φωτογράφος θέλει απαραίτητα είναι οι χειροκίνητες ρυθμίσεις της κάμερας. Αυτές μας επιτρέπουν να τραβήξουμε μια φωτογραφία όπως ακριβώς επιθυμούμε, τονίζοντας καλύτερα φωτεινές ή σκοτεινές περιοχές. Σε μια τέτοια κατάσταση έτυχα πριν λίγες μέρες που ήθελα να τραβήξω το φεγγάρι, για να δω πως θα είναι το αποτέλεσμα. Έτσι έβγαλα το Mate 20 Pro και τράβηξα την φωτογραφία στο αυτόματο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να βγει μια φωτογραφία μιας φωτεινής σφαίρας, χωρίς λεπτομέρεια, που έγινε ακόμα πιο έντονη, αφού είχα συνολικά 10Χ ζουμ, που ήταν κυρίως ψηφιακό. Έτσι πήγα στις χειροκίνητες ρυθμίσεις και έθεσα το ISO στο 50, την ταχύτητα κλείστρου 1/320. H φωτογραφία, παρά τον υπαρκτό θόρυβο, μου έδωσε ένα αρκετά καλό αποτέλεσμα, που μπορεί να επιδειχθεί διορθώσεων.
Περνώντας την φωτογραφία από το Snapseed, κάνοντας μετατροπή σε ασπρόμαυρο, crop και παίζοντας λίγο με τα levels, το αποτέλεσμα ήταν το παρακάτω.
Κάπου εδώ είπα να βγάλω από την τσέπη μου και το iPhone XS για να δω τι μπορεί να κάνει. Το αποτέλεσμα ήταν τόσο απογοητευτικό που δεν επιδέχεται την παραμικρή επιδιόρθωση ακόμα και στο Photoshop.
Αυτό γιατί οι αυτόματες ρυθμίσεις που τραβάει μια οποιαδήποτε κάμερα, απέχουν πολύ από τις βέλτιστες για ένα θέμα όπως το φεγγάρι.
Ναι, ένα θέμα σαν αυτό σίγουρα δεν είναι κάτι που τραβάμε κάθε μέρα, όμως οι manual ρυθμίσεις μας επιτρέπουν να γίνουμε πολύ πιο δημιουργικοί, να πειραματιστούμε. Άλλωστε ακόμα και τα πορτρέτα μας μπορούν να γίνουν ακόμα πιο καλλιτεχνικά και πιο ενδιαφέροντα.
Υπάρχουν εφαρμογές τρίτων που προσφέρουν κάποιες χειροκίνητες ρυθμίσεις, όμως είναι πιο περιορισμένες. Για παράδειγμα μέχρι στιγμής δεν έχουμε βρει κάποια εφαρμογή που να μας επιτρέπει ταχύτητα κλείστρου πάνω από το 1/4, που είναι αρκετά λίγο. Αν γνωρίζετε τέτοια εφαρμογή, πείτε μας ποια είναι στα σχόλια.
Δυνατότητα λήψης σε RAW
Ένα ακόμα σημείο που κάνει το Mate 20 Pro πιο φωτογραφικό είναι η δυνατότητα αποθήκευσης των φωτογραφιών σε RAW, για περαιτέρω επεξεργασία μετά την λήψη. Έτσι με την αποθήκευση των αρχείων σε RAW, μπορούμε να ρυθμίσουμε την έκθεση και τις παραμέτρους της λήψης, ακόμα και μετά το κλικ μας. Η λήψη σε RAW είναι κάτι που κάνει κάθε φωτογράφος που σέβεται τον εαυτό του.
Στο iPhone XS και γενικότερα στο iOS, δεν έχουμε την επιλογή αποθήκευσης σε RAW, στην στοκ εφαρμογή. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να περάσετε κάποια εφαρμογή τρίτου για να αποκτήσετε αυτή την δυνατότητα.
Επίλογος
To iPhone XS/XS Max έχει μια εξαιρετική κάμερα, που όμως περιορίζεται σε απλή χρήση. Θα βγάλει φωτογραφίες από τις στιγμές σας, όμως αν θέλετε να γίνεται δημιουργικοί και πιο καλλιτεχνικοί, τότε η ίδια συσκευή θα σας φρενάρει. Από την άλλη αν ασχολείστε με την φωτογραφία, τότε το Huawei Mate 20 Pro είναι για εσάς, αφού σας προσφέρει τις περισσότερες από τις ρυθμίσεις που θα βρείτε σε μια φωτογραφική μηχανή, ώστε να φτάσετε την δημιουργικότητά σας στο μέγιστο. Την ίδια στιγμή θα σας δώσει και εξαιρετικές φωτογραφίες στο αυτόματο, ώστε να αιχμαλωτίσετε τις στιγμές σας.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.