Οι κάμερες των smartphone έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, χάρη στην πρόοδο της υπολογιστικής φωτογραφίας και της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτές οι συσκευές είναι πλέον ικανές να καταγράφουν εκπληκτικές εικόνες που μπορούν να ξεπεράσουν αυτό που βλέπουμε με γυμνό μάτι. Ένα εντυπωσιακό παράδειγμα είναι οι φωτογραφίες του Βόρειου Σέλαος, γνωστού και ως Aurora Borealis.
Αν είχατε την τύχη να παρακολουθήσετε το Βόρειο Σέλας κατά τη διάρκεια των γεωμαγνητικών καταιγίδων τον Μάιο του 2024, ίσως παρατηρήσατε ότι το smartphone σας ήταν σε θέση να καταγράψει εικόνες που έμοιαζαν ακόμη πιο ζωντανές από την πραγματικότητα. Αυτό οφείλεται στην τεχνολογία και τα χαρακτηριστικά που είναι ενσωματωμένα στα σύγχρονα smartphones.
Τα σέλας εμφανίζονται όταν ο ηλιακός άνεμος διαταράσσει το μαγνητικό πεδίο της Γης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λωρίδες χρώματος στον ουρανό. Ενώ αυτά τα φυσικά φαινόμενα είναι ήδη εκπληκτικά για να τα παρακολουθήσετε με τα ίδια σας τα μάτια, οι κάμερες των smartphone μπορούν να ενισχύσουν την ομορφιά τους μέσω προηγμένων τεχνικών απεικόνισης.
Το ανθρώπινο μάτι έχει τους περιορισμούς του, ειδικά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Τα μάτια μας περιέχουν δύο τύπους κυττάρων – ραβδία και κωνία – τα οποία ανταποκρίνονται διαφορετικά στο φως. Τα ραβδία είναι πιο ευαίσθητα στο φως αλλά δεν αντιλαμβάνονται καλά το χρώμα, ενώ τα κωνία χειρίζονται το χρώμα αλλά απαιτούν περισσότερο φως για να λειτουργήσουν σωστά.
Ως αποτέλεσμα, σε καταστάσεις χαμηλού φωτισμού, όπως η θέαση του Βόρειου Σέλαος τη νύχτα, η όρασή μας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα ραβδία για την ανίχνευση της κίνησης και την αναγνώριση του σχήματος. Αυτός ο συμβιβασμός συχνά σημαίνει ότι τα ζωντανά χρώματα του σέλαος δεν είναι τόσο ορατά ή ζωντανά στα γυμνά μας μάτια όσο φαίνονται στις φωτογραφίες των smartphone.
Τα smartphones έχουν φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι απαθανατίζουν τον κόσμο. Αυτές οι συμπαγείς συσκευές χρησιμοποιούν πολλαπλές κάμερες και προηγμένους αισθητήρες για να συγκεντρώνουν περισσότερο φως από ό,τι μπορεί να συγκεντρώσει το ανθρώπινο μάτι, ακόμη και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Το επιτυγχάνουν αυτό μέσω μεγαλύτερων χρόνων έκθεσης – πόσο χρόνο η φωτογραφική μηχανή λαμβάνει το φως – μεγαλύτερων διαφραγμάτων και αύξησης του ISO, της ποσότητας φωτός που αφήνει η φωτογραφική μηχανή να εισέλθει.
Μυστήρια λάμψη (spiral) στο βόρειο σέλας οφείλεται στους πυραύλους της SpaceX
Αλλά τα smartphones κάνουν περισσότερα από το να προσαρμόζουν αυτές τις ρυθμίσεις. Αξιοποιούν επίσης την υπολογιστική φωτογραφία για να βελτιώσουν τις εικόνες χρησιμοποιώντας ψηφιακές τεχνικές και αλγόριθμους. Η σταθεροποίηση εικόνας μειώνει το κούνημα και οι ρυθμίσεις έκθεσης βελτιστοποιούν την ποσότητα του φωτός που συλλαμβάνει η φωτογραφική μηχανή.
Η επεξεργασία εικόνων δημιουργεί την τέλεια φωτογραφία με τη στοίβαξη πολλαπλών εικόνων μαζί. Μια ρύθμιση που ονομάζεται νυχτερινή λειτουργία μπορεί να εξισορροπήσει τα χρώματα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, ενώ οι δυνατότητες LiDAR σε ορισμένα τηλέφωνα διατηρούν τις εικόνες σε ακριβή εστίαση.
LiDAR σημαίνει Light Detection And Ranging και τα τηλέφωνα με αυτή τη ρύθμιση εκπέμπουν παλμούς λέιζερ για να υπολογίζουν γρήγορα τις αποστάσεις σε κάθε είδους φως. Το LiDAR δημιουργεί έναν χάρτη βάθους του περιβάλλοντος για να βελτιώσει την εστίαση και να κάνει τα αντικείμενα να ξεχωρίζουν.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.