Η έκδοση 24H2 των Windows 11 έρχεται με πολλές βελτιώσεις και νέες λειτουργίες, ιδιαίτερα στις προεγκατεστημένους εφαρμογές, αλλά φέρνει και ένα δυσάρεστο νέο, αναφερόμαστε στην αφαίρεση του WordPad. Πρόκειται για μια εφαρμογή που πολλοί από εμάς έχουμε χρησιμοποιήσει και που αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία.

Το WordPad ήταν μία από τις λίγες εφαρμογές που μπορούσαν να διαβάσουν έγγραφα σε μορφή Rich Text Format (RTF) και ήταν προεγκατεστημένη στα Windows. Δεν απαιτούσε σύνδεση στο διαδίκτυο και μπορούσε να ανοίξει αρχεία κειμένου και RTF τοπικά. Αν και το Notepad υπάρχει ως εναλλακτική, το WordPad προσφέρει υποστήριξη για εικόνες, έγχρωμο κείμενο, καλύτερη μορφοποίηση, και άλλα.

Η Microsoft αφαίρεσε το WordPad χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένο λόγο. Ωστόσο, υπάρχει τρόπος να το επαναφέρεις στα Windows 11 24H2. Τα αρχεία της εφαρμογής βρίσκονταν στον φάκελο Accessories μέσα στον φάκελο Windows NT στον δίσκο C. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να μετακινήσεις το .exe αρχείο και θα λειτουργεί σε οποιαδήποτε έκδοση των Windows.

Η πλήρης διαδρομή είναι “C:\Program Files\Windows NT\Accessories.” Οι φάκελοι υπάρχουν ακόμα, αλλά τα αρχεία του WordPad λείπουν στα Windows 11 24H2. Ευτυχώς, μπορείς να επαναφέρεις την εφαρμογή WordPad στα Windows 11 2024 Update απλά προσθέτοντας ξανά όλα τα απαραίτητα αρχεία στον φάκελο Accessories.

Από που θα τα βρεις όμως; Μέχρι τα Windows 11 23H2, τα αρχεία ήταν ακόμα εκεί, και το Windows Latest δημιούργησε ένα αρχείο backup. Μπορείς να κατεβάσεις το αρχείο από ΕΔΩ. Το ZIP περιλαμβάνει τον en-US φάκελο με το wordpad.exe.mui, το wordpad.exe, και το WordpadFilter.dll. Αν θες την ελληνική γλώσσα, εμείς έχουμε ανεβάσει ΕΔΩ τα απαραίτητα αρχεία.

Μετά τη λήψη του αρχείου, αποσυμπίεσέ το και επικόλλησε όλα αυτά τα αρχεία στον φάκελο Accessories. Επίσης, αποσυμπίεσέ το “WORDPAD_el-GR” μέσα στον ίδιο φάκελο. Έπειτα, τρέξε το Wordpad με διπλό κλίκ στο wordpad.exe αρχείο. Μπορείς να το καρφιτσώσεις στη γραμμή εργασιών ή να το προσθέσεις στο μενού Έναρξη τροποποιώντας τον φάκελο Programs. Επειδή δεν θα εμφανίζεται στα αποτελέσματα αναζήτησης του μενού Έναρξη, το καρφίτσωμα κάπου ή η προσθήκη του στο μενού Έναρξη είναι καλύτερη επιλογή.

Βέβαια, υπάρχει και το ερώτημα κατά πόσο είναι ασφαλές να χρησιμοποιείς το WordPad στα Windows 11, εφόσον δεν το υποστηρίζει η Microsoft. Οι εφαρμογές που καταργούνται δεν λαμβάνουν ενημερώσεις, προσθήκες λειτουργιών ή επιδιορθώσεις σφαλμάτων. Η Microsoft δεν θα διαθέσει ομάδα για τη συντήρηση του WordPad. Στα μάτια του τεχνολογικού κολοσσού αυτό το πρόγραμμα είναι παρωχημένο.

Σταδιακά, θα δυσκολεύεται να λειτουργεί σωστά, θα συγκρούεται με άλλα στοιχεία του συστήματος και η Microsoft δεν θα κάνει τίποτα για να βοηθήσει αν χρησιμοποιείς την εφαρμογή στα Windows 11 από την έκδοση 24H2 και μετά. Για αυτό, καλό είναι να στραφείς σε έναν άλλον επεξεργαστή κειμένου, για να ανοίγεις αρχεία RTF και άλλα έγγραφα, το συντομότερο δυνατό. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι το WordPad θα παραμείνει διαθέσιμο στα Windows 11 23H2 και παλαιότερα, και θα λειτουργεί επίσης στα Windows 10, αλλά αυτό δεν το κάνει ασφαλές. Η Microsoft αφαιρεί το πρόγραμμα με την αναβάθμιση των Windows 11 το 2024, που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.