Όλοι θα θέλαμε να μπορούμε να συνομιλήσουμε με τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου, τον σκύλων. Αυτό μπορεί σύντομα να επιτευχθεί με AI, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι ερευνητές πίσω από την νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο arXiv, παρουσίασαν τη δουλειά τους σε διεθνές συνέδριο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης όπως το Wav2Vec2, μπορούν να αναγνωρίσουν το φύλο του σκύλου, τα συναισθήματά του και την ράτσα, ακούγοντας μόνο το γαύγισμά τους. Για να δοκιμάσουν την ακρίβεια των συγκεκριμένων μοντέλων, χρησιμοποίησαν διαφορετικά σετ δεδομένων, για να τα εκπαιδεύσουν και στην συνέχεια συνέκριναν τα αποτελέσματα.

Το ένα μοντέλο εκπαιδεύτηκε στην ανθρώπινη ομιλία και στην συνέχεια ενσωμάτωσαν τα γαβγίσματα, ενώ το άλλο μόνο με γαυγίσματα. Το μοντέλο που είχε εκπαιδευτεί με ανθρώπινη ομιλία, κατάφερε να κατανοήσει καλύτερα την γλώσσα των σκύλων. Στην συνέχεια το βελτίωσαν περαιτέρω με γαβγίσματα 74 σκύλων, συμπεριλαμβανομένων 21 γαλλικών κανίς, 11 σνάουζερ και 42 τσιουάουα.

AI σκύλων

Συνολικά, το μοντέλο που εκπαιδεύτηκε σε ανθρώπους και σκύλους ήταν σε θέση να αναγνωρίσει τη φυλή και το συναίσθημα με ακρίβεια 62%. Ήταν σε θέση να προσδιορίσει το φύλο το 69% των φορών και μπορούσε ακόμη και να αναγνωρίσει ένα συγκεκριμένο σκυλί από στο 50% των περιπτώσεων. Αυτό το μοντέλο τα πήγε πολύ καλύτερα από το μοντέλο AI, το οποίο εκπαιδεύτηκε μόνο σε σκύλους.

Οι ερευνητές λένε ότι αυτό δείχνει πως τα μοτίβα που προέρχονται από την ανθρώπινη ομιλία, μπορούν να χρησιμεύσουν ως σταθερή βάση για να μας βοηθήσουν να αποκωδικοποιήσουμε την γλώσσα των σκύλων. Οι ερευνητές θέλουν να δοκιμάσουν την υλοποίησή τους χρησιμοποιώντας περισσότερες ράτσες, συναισθήματα και ήδη, ώστε να δουν πόσο εκτείνεται το εύρημα. Ο τελικός στόχος είναι να βρουν ένα τρόπο, ώστε να καταλαβαίνουν τι σημαίνουν τα γαυγίσματα.

XPENG: Η premium εταιρία έρχεται στην χώρα μας!

Αυτή είναι ίσως η αρχή για μια συσκευή σαν το κολάρο του σκύλου από την ταινία UP, που επέτρεπε την συνομιλία μεταξύ ανθρώπου και σκύλου.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.